Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Θερμοκοιτίδα για τον πρωτογενή τομέα δημιουργείται στον Δήμο Λαγκαδά

Θερμοκοιτίδα,πρωτογενή τομέα,δημιουργείται,Δήμο Λαγκαδά,

Φιλοδοξία η προσέλκυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Θερμοκοιτίδα για τον πρωτογενή τομέα δημιουργείται στον Δήμο Λαγκαδά, μέσω διασυνοριακού προγράμματος.

Πρόκειται για μια πρότυπη θερμοκοιτίδα, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νεανική αγροτική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή.Νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες σχετικά με τη γεωργία, την αγροτική ενασχόληση, την εφαρμογή πληροφοριακών και καινοτόμων συστημάτων στην γεωργική ενασχόληση, στην παροχή υπηρεσιών σε θέματα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κλπ. είναι ο στόχος της θερμοκοιτίδας.

Η θερμοκοιτίδα είναι προϊόν της συμμετοχής του Δήμου στο έργο «Increase Innovative Business in Sea, Environment & Agriculture and IT» (IBiSEAit), στο πλαίσιο του «INTERREG V-A Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2014-2020». Φιλοδοξεί να φιλοξενήσει νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές, τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που κατά βάση είναι αγροτική.

Το έργο έχει διάρκεια 18 μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 351.942,75 ευτώ, με τον Δήμο Λαγκαδά να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ποσού των 63.012,95 ευρώ.«Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν πολύ λίγες θερμοκοιτίδες.

Η αναλογία κάτοικοι/θερμοκοιτίδες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από την 65η στην 81η θέση στον δείκτη ανταγωνιστικότητας.

Ταυτόχρονα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παράγουν πολλούς και αξιόλογους νέους επιστήμονες με πολύ καλή γνώση νέων τεχνολογιών, με μεταπτυχιακές σπουδές και υψηλά προσόντα.

Ειδικότερα σε μεσαίου μεγέθους και μεγάλους δήμους υπάρχει ένας πυρήνας νέων επιστημόνων με ιδέες για καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες. Με τη βοήθεια του διαδικτύου πολλά προϊόντα ή υπηρεσίες διατίθενται και σε αγορές εκτός Ελλάδος.

Είναι σημαντικό αυτός ο πυρήνας να υποστηριχτεί και να υποκινηθεί για να τολμήσει να δημιουργήσει. Θα υλοποιηθούν ειδικές δράσεις τις οποίες θα αναλάβει να προωθήσει η θερμοκοιτίδα και οι οποίες θα αποβλέπουν στην αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού ώστε να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία κέντρου νέας επιχειρηματικότητας.

Τέτοιες δράσεις είναι δράσεις προώθησης και προβολής, δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, κλπ.», επισημαίνει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης, «οι τοπικές κοινωνίες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να πρωτοστατούν στην προσέλκυση επενδύσεων, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη δημιουργία θερμοκοιτίδων που θα φιλοξενήσουν νέες ιδέες, start up επιχειρήσεις για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει από την μεριά της και να δημιουργήσει τις συνθήκες να λειτουργούν οι θερμοκοιτίδες χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα, και να συμβάλει στην μείωση του κόστους των υφιστάμενων επιχειρήσεων της θερμοκοιτίδας μέσα από εξωτερικές οικονομίες (external economies) που θα παρέχει.

Σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος της Κεντρικής Κυβέρνησης, η οποία και μόνο μπορεί – και πρέπει- να παρέχει εφαρμοσμένες λύσεις και όχι θεωρίες. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και σε επίπεδο πολιτικής οφείλουμε να γνωρίζουμε το διεθνές περιβάλλον, αφού η χώρα μας στην πράξη ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες χώρες ως ένα περιβάλλον υποδοχής και υποβοήθησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Φυσικά ο καθένας μας γνωρίζει πόσο πίσω είμαστε σ’ αυτό».

Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι μόνο τουρισμός, λέει ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε μία πολύ πιο ισόρροπη ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε άμεσα τις συνθήκες εκείνες, που όχι μόνο θα βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες, αλλά απεναντίας θα τους προσδώσουν προστιθέμενη αξία. Κι αυτό το ρόλο παίζει η θερμοκοιτίδα του Δήμου Λαγκαδά

Πηγή: https://www.voria.gr/article/erchete-protipi-agrotiki-thermokitida-ston-dimo-lagkada

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή