Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Να παραταθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, τα οποία ολοκληρώνονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, προτείνει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ζητά να δοθεί νέα παράταση όλων των δεσμευτικών προθεσμιών, όπως συνέβη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καράογλου στην ερώτηση: «Η Κυβέρνηση έγκαιρα και με σχέδιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, έλαβε μέτρα στήριξης των επενδύσεων. Συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο με την υπ’αριθμ. Πρωτ.1788/329/Α3 Υπουργική Απόφαση και με σκοπό την ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και στήριξης των επιχειρήσεων, δόθηκε σε όλους τους δικαιούχους των 12 Δράσεων Ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, οριζόντια αναστολή όλων των δεσμευτικών προθεσμιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων με αναδρομική ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2020.

Η εν λόγω αναστολή έληξε στις 12 Ιουνίου 2020 με την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης σε εφαρμογή της απόφασης της Κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ωστόσο, οι ερμηνευτικές αποφάσεις επί των προθεσμιών αναστολής δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα σε Δικαιούχους καθώς σε διευκρινίσεις επί της απόφασης που δημοσιεύτηκαν εκ των υστέρων τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρεται ότι για τους Δικαιούχους που στο διάστημα από 01 Οκτωβρίου 2020 έως 11 Ιουνίου 2020 ήταν ήδη στο στάδιο της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και έληγαν προθεσμίες για

την υποβολή αιτήσεων επαλήθευσης, π.χ. 25% ή 30% ή ολοκλήρωσης, το διάστημα των 132 ημερών ορίστηκε από την ημερομηνία λήξης του χρονοδιαγράμματος και όχι από την ημερομηνία της απόφασης άρσης της αναστολής, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό έργα Δικαιούχων προς απένταξη από τη Δράση στην οποία είχαν ενταχθεί».

Επίσης, συνεχίζει στην ερώτηση ο κ. Καράογλου, «πέρα από το ΕΠΑνΕΚ στο πλαίσιο υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και πάλι στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας δόθηκαν παρατάσεις σε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης στις δράσεις επιχειρηματικότητας που καλύπτουν το διάστημα μέχρι τις αρχές του 2021. Όμως, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ειδικότερα στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, παρά την προκήρυξη σημαντικών προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων και στήριξης της ρευστότητας της αγοράς δεν υπήρξε έκδοση σχετικής απόφασης τόσο για τις 12 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, όπως και στις υφιστάμενες δράσεις των ΠΕΠ 2014-2020 για περιοχές που χαρακτηρίστηκαν κόκκινες επιδημιολογικά, όπως η Θεσσαλονίκη».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «σήμερα που η χώρα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς lockdown, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια σύμφωνα με τα ορισθέντα από κάθε πρόγραμμα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων τους αλλά και σύμφωνα με τη θέλησή τους».

«Αναμφίβολα», προσθέτει, «πρόκειται για ζήτημα τεράστιας σημασίας, δεδομένου ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον βασικό ιστό της οικονομίας της χώρας μας».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα