Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

ΚΚΕ για τις καταστροφές από πλημμύρες στο Δήμο Λαγκαδά

Η «Θάλεια», η τελευταία κακοκαιρία, άφησε πίσω της σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μια γνώριμη δυστυχώς εικόνα, με καταστροφές καλλιεργειών και λαϊκών περιουσιών, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Χαρακτηριστική περίπτωση και οι ανυπολόγιστες καταστροφές, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά της ΠΕ Θεσσαλονίκης, που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα ξημερώματα της Παρασκευής 7/8.

Δεκάδες καταστήματα στο κέντρο της πόλης του Λαγκαδά πλημμύρισαν, όπως επίσης δεκάδες υπόγεια σπιτιών, δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες. Μεγάλες είναι καταστροφές σε περιουσίες και αποθήκες σπιτιών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο του Λαγκαδά είχε διακοπεί καθώς φούσκωσε ο χείμαρρος και η κυκλοφορία ήταν αδύνατη.

Οι δρόμοι Λαγκαδά – Χρυσαυγής, Λαγκαδά – Πέντε Βρυσών και Λαγκαδά – Κολχικού, είχαν κλείσει εξαιτίας των χειμάρρων που «φούσκωσαν» και το νερό υπερπήδησε το δρόμο.

Οι δρόμοι στο χωριό Καβαλάρι και το χωριό Περιβολάκι πλημμύρισαν κάνοντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους του χωριού. Στο Περιβολάκι το 60% των σπιτιών του χωριού πλημμύρισαν και είχε κοπεί το ρεύμα. Δέκα κολώνες της ΔΕΗ είχαν πέσει και παράλληλα καταστράφηκαν πολλοί μετασχηματιστές. Επίσης μία γέφυρα στο δρόμο προς Κολχικό έχει καταστραφεί.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική δέχθηκε 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλώβισε και μετέφερε σε ασφαλές σημείο 19 άτομα.

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Δήμο Λαγκαδά λόγω των σοβαρών ζημιών (ζημιές σε υποδομές και με την ορμή του το νερό εξαφάνισε ζωοτροφές, βιταμίνες για τα ζώα, καλαμπόκια και μπάλες αχύρου) στην περιοχή. Σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά, οι 15 τουλάχιστον έχουν υποστεί ζημιές και είναι αυτές που εκτρέφουν το μισό ζωικό κεφάλαιο βοοειδών στην περιοχή ,που συνολικά ανέρχεται σε 6.000 βοοειδή.

Και οι καταστροφές από πλημμύρες στο Δήμο Λαγκαδά «φωνάζουν» για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του Δήμου Λαγκαδά. Οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί κυβέρνηση, για:

· Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100%, καθώς και να ελαφρυνθούν από χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δημοτικά τέλη. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

· Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι της περιοχής αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Ο Βουλευτής

Στολτίδης Λεωνίδας

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα