Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

ΚΟΡΩΝΕΙΑ: Οι Βάρκες που έγιναν γλάστρες

Η λίμνη με τα κρυστάλλινα νερά, οι ψαράδες με τα δίχτυα τους να περιμένουν υπομονετικά τα «δώρα» της, οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους να την πλαισιώνουν περιμετρικά είναι εικόνες που έχουν χαθεί.

«Τα νερά ήταν πεντακάθαρα και έφθαναν ως τις άκρες των χωριών» λένε οι παλιοί …

Δεν ήταν μόνο, όμως, πηγή χαράς η λίμνη για τους μικρούς και μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες της, αλλά και πηγή ζωής και βιοπορισμού για πολλούς κατοίκους των γύρω χωριών.

Η Κορώνεια, ήταν μια από τις παραγωγικές λίμνες της χώρας σε αλιεύματα. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής κάλυπτε τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης στα 3/4 της κατανάλωσης ψαριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από 40 χρόνια, οι κάτοικοι της λίμνης και των γύρω χωριών (περίπου 600 οικογένειες) συντηρούνταν μόνο από τα αλιεύματά της (γριβάδι, γουλιανός, τσιρόινι, λιπαριά, τούρνες, χέλια κ.λπ.).

Τώρα, τελείωσε πιά η τέχνη του ψαρά στην Κορώνεια.Οι βάρκες αραγμένες στις άκρες των σπιτιών ..έγιναν ,,,γλάστρες..
Και ενώ, για να σωθεί η λίμνη ,ελέχθησαν οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες ,η άντληση υδάτων, η ρύπανση από ανεπεξέργαστα οικιακά λύματα στη λίμνη …

ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΕ…

ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης.

Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής δηλητηριάζεται δεδομένου πως ακριβώς στην περιοχή του ΧΥΤΑ βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Μπογδάνα, αλλά στην ευρύτερη υπάρχουν και τα ρέματα Καβαλαρίου, Κολχικού και Σχολαρίου, που κατεβάζουν φερτά και μολυσμένα υλικά.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ???…

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ??

• ΜΕΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή