Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 25/04/2024

Μερικές σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές στον Λαγκαδά

Μερικές σκέψεις,δημοτικές εκλογές,Δήμο Λαγκαδά,Τάκης Μπιτσίμης,δήμαρχος Λαγκαδά,2019,
Μερικές σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές, ίσως χρήσιμες για τους αυριανούς δημάρχους, που έρχονται από το παρελθόν και πιστεύω ότι αφορούν και το μέλλον.
Απευθύνομαι κυρίως στον Δήμο Λαγκαδά .

Γράφει ο Τάκης Μπιτσίμης πρώην δήμαρχος Λαγκαδά .

Μέσα στις κύριες υποχρεώσεις του Δήμου-Δημάρχου είναι “… να επιλαμβάνονται ΠΑΝΤΟΣ προβλήματος του Δήμου και των δημοτών και να δίδουν τις προσφορότερες (και Οικονομικότερες) λύσεις” (κατά τον Κώδικα των ΟΤΑ).
Να διαχειρίζονται τα οικονομικά με Φειδώ, ευσυνειδησία και Περίσκεψη, Ευλάβεια θα έλεγα!
Η ικανοποίηση των παραπάνω αυτονόητων απαιτεί από τους υποψηφίους Τιμιότητα, Ικανότητα, Αοκνη Εργατικότητα, Υπευθυνότητα, Αποτελεσματικότητα, Ευαισθησία, Φαντασία, Εμπνευση και Οραμα, Πειθώ … και ικανότητα να μπορεί να Εμπνεύσει και να παρασύρει τους πολίτες στην υλοποίηση των προτάσεών του. Ενας απομονωμένος Δήμος από τους πολίτες του, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει. Το Φυσικό Περιβάλλον του δημάρχου, δεν οι τέσσερις τοίχοι του γραφείου του ή η συναστροφή ΜΟΝΟ με τα “τακίμια”, τα “καρντάσια”, τους “κολητούς”, τους “διαδρομιστές” ή αυτούς που γυρίζουν γύρω από το κτίριο της δημαρχίας ή είναι μόνιμοι θαμώνες του προθαλάμου του γραφείου του.
Η δραστηριότητά του πρέπει να επεκτείνεται και πέραν της έδρας του Δήμου. Στο Δήμο μας υπάρχουν 48 χωριά και οικισμοί, με τα τοπικά τους συμβούλια. Ο Δήμαρχος πρέπει ΚΑΙ να ακούει τα τοπικά συμβούλια και να Φροντίζει Και Γι’ αυτά. Ας μην νομίζει ότι Μόνο οι δημ.σύμβουλοι κατέχουν την “μόνη αλήθεια” (την δική τους) και απαντά στα τοπ. συμβούλια “θα επιληφθεί το ΔΣ”. Μόνο οι κάτοικοι μπορούν να μεταφέρουν τις ιδιαίτερες αποχρώσεις κάθε προβλήματος κι ας φαίνεται ίδιο ….

Οι παρουσία και η δράση του δημάρχου πρέπει να είναι πολυσχιδής και να αγκαλιάζει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται σε όλο τον Δήμο. Βέβαια αναγκαίες, κάποιες φορές, οι παρουσίες σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες, μνημόσυνα, τριήμερα, εννιάμερα κτλ, αλλά μη το καταντήσουμε “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη” (το ζήσαμε κι αυτό).
Μπορώ να πω ότι η παρουσία του δημάρχου σε περιφορές εικόνων, στο πανηγύρι χωριών, να γίνεται με μέτρο! υπάρχουν και οι αντιδήμαρχοι. Η περιφορά θα γίνει έστω κι αν δεν κρατάει την εικόνα ο δήμαρχος. Μήπως σε ΟΛΑ τα πανηγύρια ιερουργεί ο μητροπολίτης? Ας μη καταντήσουμε να έχουμε δήμαρχο για τα πανηγύρια, για γιορτές και δεξιώσεις.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ενδιαφέρον του δημάρχου-δήμου, να μην ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ στα καθαυτό δημοτικά-δημαρχιακά, αλλά να επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες-τομείς του όλου Κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “θα μπλέκεται στα πόδια τους”.
Και για να μην παρεξηγηθώ: μια Πυροσβεστική Υπηρεσία, μη σωστά επανδρωμένη, με ελαττωματικά μέσα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον Δήμαρχο ? για ένα αστυνομικό τμήμα ? για την δασική υπηρεσία? μήπως μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση για κάλυψη ελλείψεων και αναγκών, δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρουν? μια επίσκεψη του δημάρχου και συζήτηση με τον επικεφαλής, κατά διαστήματα, δεν θα ήταν οφέλιμη για τους δημότες και θα εδραίωνε το αίσθημα ασφαλείας? Δεν εννοώ, φυσικά, ότι οι παραπάνω υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά! Αλλά “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” και είμαι σίγουρος ότι και ο επικεφαλής το καλύτερο θέλει για την υπηρεσία του ! 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς ανακοινώνει την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά

H Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνει την επίσημη λειτουργία του νέου διαδικυτιακού τόπου του Δήμου Λαγκαδά, που μπορείτε

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα