Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Νέες Εγκαταστάσεις δίπλα στο Λαγκαδά για ΜΑΤ & Αντιτρομοκρατική

Νέο «σπίτι» αποκτά η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΤΕΚΑΜ) της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος (ΥΕΑΔΒΕ).

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία «ΔΙΟΝ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης θα φύγει από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται τώρα, στην οδό Κατσιμίδη 9, και θα μεταφερθεί σε κτήριο στο 8ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά.

Η μίσθωση περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο οικόπεδα, εκ των οποίων ένα θα χρησιμοποιηθεί για τη στάθμευση οχημάτων και το άλλο για τη στέγαση προσωπικού. Συγκεκριμένα, το ένα στρέμμα, το οποίο περιλαμβάνει και το κτήριο στέγασης, έχει επιφάνεια 3.910 τ.μ. εκ των οποίων τα 3.144 τ.μ. είναι για γραφειακούς χώρους και 766 τ.μ. για αρχειακούς και αποθηκευτικούς χώρους. Το κτήριο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 650 αστυνομικούς και σχεδόν 15 με 17 διμοιρίες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Παράλληλα, το δεύτερο οικόπεδο έχει εμβαδόν 6.375 τ.μ. και θα χρησιμοποιηθεί για τη στάθμευση οχημάτων, δηλαδή για τη στάθμευση 14 τουλάχιστον αυτοκινήτων, 27 λεωφορείων, 7 Jeep, 7 φορτηγών, 3 θωρακισμένων, 1 ασθενοφόρου και 3 καντινών. Το μηνιαίο κόστος της μίσθωσης ανέρχεται στα 15.474 ευρώ, ενώ η μίσθωση θα διαρκέσει για 12 χρόνια, εφόσον ολοκληρωθεί και παραδοθεί το έργο. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς στο νέο κτήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2022.

Γιατί γίνεται η μετακόμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο κτήριο της περιοχής του Θεαγενείου όπου στεγάζεται τώρα η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, τα οποία οδήγησαν στην απόφαση της μεταφοράς της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται ουσιαστικά… έξωση στην Αστυνομία από το κτήριο επί της οδού Κατσιμίδη 9, καθώς ο ιδιοκτήτης φέρεται να επιθυμεί να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, λόγω της δημιουργίας σταθμού μετρό κοντά στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στο εν λόγω κτήριο, καθώς δεν έχει την κατάλληλη χωρητικότητα για να στεγάσει τις ανάγκες της, συμπεριλαμβανομένης και της στάθμευσης των μεγάλων οχημάτων που διαθέτει αυτή, δηλαδή τις κλούβες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η τόσο κεντρική τοποθεσία της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης όσο και του Τμήματος της Αντιτρομοκρατικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια των αστυνομικών, καθώς το κτήριο αποτελεί εύκολο στόχο για κακόβουλες επιθέσεις.

Τα προβλήματα με το νέο κτήριο

Η μεταφορά της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκη και της Αντιτρομοκρατικής έρχεται, ωστόσο, και με καινούργια κωλύματα. Συγκεκριμένα, ζήτημα αποτελεί η τοποθεσία του νέου κτηρίου, η οποία βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης. Ενδέχεται να προκληθεί, λοιπόν, πρόβλημα με την ταχύτητα ανταπόκρισης των ΜΑΤ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αλλαγή τοποθεσίας αστυνομικών υπηρεσιών πιθανόν να απασχολήσει και άλλα τμήματα της ΕΛΑΣ, τα οποία γενικά εκφράζουν τις ίδιες αδυναμίες: την έλλειψη, δηλαδή, στάθμευσης οχημάτων, τη μικρή χωρητικότητα κτηρίων και τα “κενά” στη διασφάλιση της προστασίας των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως για τα τμήματα του κέντρο, για παράδειγμα το τμήμα Λευκού Πύργου και το τμήμα της Αριστοτέλους.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς προβληματισμούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, πιθανόν με μετακίνηση σε διαφορετικές τοποθεσίες, πολλές αστυνομικές διευθύνσεις.

voria.gr

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή