Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 27/04/2024

Οι δρόμοι του Κουδουνιού σε Σοχό και Θεσσαλονίκη

Οι δρόμοι,Κουδουνιού,Σοχό,Θεσσαλονίκη,

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ

Έως την 9η χιλιετία π.Χ. τα ανθρώπινα πατήματα ήταν του κυνηγού τροφοσυλλέκτη που γύριζε τη γη για να βρει τροφή· από τότε εμφανίζονται και τα πατήματα του καλλιεργητή που κάνει τη γη να γυρίζει γι αυτόν σε πρωτόγνωρους, παραγωγικούς κύκλους. Με την ανακάλυψη της γεωργίας, η αμέτρητη έκταση, το χάος, γίνεται χωράφι, χώρος μετρημένος, ενώ η αδιάφορη εναλλαγή θερμών και ψυχρών περιόδων γίνεται πέρασμα από τον ένα παραγωγικό κύκλο στον άλλο, χρόνος μετρημένος.

 

Οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινότητες βίωναν τα περάσματα από τον έναν παραγωγικό κύκλο στον άλλο με την εξαιρετική ένταση που τροφοδοτούσε το δίπολο του φόβου και της ελπίδας. Φόβος απέναντι στο απρόβλεπτο και το ευμετάβλητο της κλιματικής συνθήκης που μπορούσε να απειλήσει τη σοδειά, άρα την επιβίωση της κοινότητας. Ελπίδα για καλή συγκομιδή και υγιή αναπαραγωγή ανθρώπων και ζώων. Αυτά τα κοινά και διάχυτα στις κοινότητές τους ισχυρά αισθήματα ώθησαν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να επινοήσουν διαβατήριες τελετές, ιεροπραξίες ευγονικού και ευετηρικού-καλοχρονιάτικου-χαρακτήρα, κυρίως μιμητικές παραστάσεις των γεωργικών εργασιών, και να τις πυκνώσουν κατά το κρίσιμο πέρασμα από τον χειμώνα (εποχή εμφανούς νέκρωσης της φύσης), στην άνοιξη (εποχή αρχόμενης αναβλάστησης). Με τις τελετές, τα δρώμενα όπως ονομάζονται, επικαλούνταν μυστηριακές, υπέρτερες των φυσικών δυνάμεων δυνάμεις, για να τις εξευμενίσουν, ώστε να ευεργετήσουν την κοινότητα: ευεργεσία σημαίνει ανανέωση της εμπιστοσύνης στη δύναμη της κοινότητας, στον συλλογικό της εαυτό, στην αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της.

 

Η περιοχή μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, πάνω στον διάδρομο Θερμαϊκός-Αξιός-Μοράβας-κοιλάδα της Ουγγαρίας που διέτρεξε ο πολιτισμός των καλλιεργητών μεταδίδοντας, γύρω στην 7η χιλιετία π.Χ., τη γεωργία από το Αιγαίο στις ολιγομελείς κοινωνίες των κυνηγών της Μεσευρώπης, υπήρξε κεντροβαρική στην ανάπτυξη του νέου γεωργοκτηνοτροφικού πολιτισμού και των ιεροπραξιών του. Άλλοι τρεις διάδρομοι, δυτικά της ελληνικής χερσονήσου, διαπερνούν το ορεινό εμπόδιο των Άλπεων επιτρέποντας τη μετάδοση της γεωργίας έως την 5η χιλιετία π.Χ., από τη βόρεια ακτογραμμή της Μεσογείου στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη: το πέρασμα του Μπρέννερο στη Βόρεια Ιταλία, ο Ροδανός ποταμός πλάϊ στη Μασσαλία, η περιοχή Καρκασσόν δίπλα στα Πυρηναία. Περιοχές επίσης κεντροβαρικές σε ομοιόθετες ιεροπραξίες, δρώμενα γονιμικά, κωδωνοφορίες εκκωφαντικές και αποτροπαϊκές για τη συντριβή των ενάντιων στην επιβίωση των κοινοτήτων δαιμόνων και τον εξευμενισμό των φιλίων δυνάμεων. Δρώμενα που θα φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, «εκτός τόπου και χρόνου», ως προς τη γεωγραφία και τη συμβατική χρονομέτρηση, εντός όμως της εποποιίας της κοινής γεωργοκτηνοτροφικής μας κληρονομιάς, της πιο πλατιάς, της πιο γενναιόδωρης αναγωγής του σημερινού μας πολιτισμού: Η γεωργία υπήρξε «μαθητεία αρετής και θάρρους» και είμαστε οι σημερινοί άνθρωποι παιδιά εκείνης της εποποιίας που χάραξε πάνω στη γη η γεωργοκτηνοτροφική κοινωνία καθιστώντας οικουμένη την πριν «ανώνυμη, ανυπόστατη, ερημωμένη» γη.

 

Αν ο προνεωτερικός άνθρωπος επινόησε τα εκκωφαντικά στην κλίμακα της κοινότητάς του κουδούνια για να εξορκίσει το κακό, και φαίνεται πως τα κατάφερε καλά, τί διαστάσεων κουδούνια να περιμένουμε από τον νεωτερικό άνθρωπο που σε δυόμισι μόλις αιώνες κατάφερε να απειλήσει τον πλανήτη;

 

Ίσως μια κωδωνοφορία συμπαντικής κλίμακας!

 

Ζήσης Σκαμπάλης
Προιστάμενος διεύθυνσης Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.

Οι εκδηλώσεις 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

16.00 – 19.00

Κεντρική πλατεία Σοχού Θεσσαλονίκης.

Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων. « Συναντήσεις στους δρόμους του κουδουνιού» (Αντιδημαρχία Σοχού – «οι δρόμοι του κουδουνιού»)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

10.00. – 11.00

Εντευκτήριο Ο.Λ.Θ. Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Εφηβικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Για ποιον κτυπά;» (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης)

10.00 – 24.00

Προβλήτας 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Υπαίθρια έκθεση φιλοτεχνημένων από εικαστικούς, ξύλινων ομοιωμάτων της μασκότ του λογοτύπου των «Δρόμων του Κουδουνιού». («οι δρόμοι του κουδουνιού»)

11.00 – 16.00

Λευκός Πύργος – παραλιακή –Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων. («οι δρόμοι του κουδουνιού»)

19.30 – 21.30

Προβλήτας 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Συναυλία του συγκροτήματος “Baildsa” (http://baildsa.com/ ). (Refresh productions)

21.30

Προβλήτας 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Συναυλία –Γλέντι με το συγκρότημα Banda en Topica. (Refresh productions)

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Σκύρος, Ημερίδα, τίτλος: «Τοπικά Έθιμα και Τοπική Ανάπτυξη: έννοιες ασύμβατες ή συμπληρωματικές; Όρια, κίνδυνοι και προοπτικές ορθής διαχείρισης της τοπικότητας.» (Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Δήμος Σκύρου, Μουσείο Φαλτάϊτς, και «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού»)

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Σκύρος, ανοιχτό εργαστήρι καταγραφής του εθίμου «ο Γέρος και η Κορέλα». (Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Δήμος Σκύρου, Μουσείο Φαλτάϊτς, και «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού»)

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα