Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Οριστικό τέλος έδωσε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας στα σχέδια δημιουργίας εργοστασίου καύσης στο Δήμο Λαγκαδά

Οριστικό τέλος έδωσε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας στα σχέδια δημιουργίας εργοστασίου καύσης στο Δήμο Λαγκαδά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, η ευρεία σύσκεψη για το θέμα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με την συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, των Βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου, Ευαγγελίας Αμμανατίδου και Σταυρούλας Ξουλίδου, των Αντιπεριφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας Βούλας Πατουλίδου και Θεοφάνη Παπά, του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μιχάλη Γεράνη, του Προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

XYTA_ATHINA6

Τον Δήμο Λαγκαδά εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στόϊος Ηλίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Τζαγγάνας Ηλίας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Ιωάννης Αναστασιάδης, Μαρκέλλα Ταυρίδου και Αστέριος Σισκούδης.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε σε συνέχεια της δέσμευσης που ανέλαβε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης κατά την διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, προκειμένου να ζητηθούν σαφή χρονοδιαγράμματα από τον Σύνδεσμο για ζητήματα που θέτει ο Δήμος Λαγκαδά για την άμεση αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

XYTA_ATHINA4
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Δήμου μας, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα παρακάτω ζητήματα:
1. Να ξεκινήσει άμεσα η λιμνοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ζητήθηκε από τον Φορέα να ξεκινήσει άμεσα το έργο, με παράλληλη δέσμευσή του για την ασφαλή επεξεργασία των στραγγισμάτων.
2. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο. Με παρέμβαση του αν. Υπουργού το έργο αποδεσμεύεται από την χρονοβόρα διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπράτησης και θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
3. Αποκατάσταση της προβληματικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.
4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου για τον έλεγχο της Κυψέλης Α3 από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

XYTA_ATHINA1
Αναφερόμενος στο αίτημα του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για παρέμβαση του Εισαγγελέα μέσω των Προέδρων τους Μιχάλη Γεράνη και Λάζαρου Κυρίζογλου αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λαγκαδά διευκρίνισε ότι ο κ. Γεράνης ήταν ενημερωμένος για την διαμαρτυρία και τον διήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία του ίδιου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, όπου ελήφθη και η σχετική απόφαση.
Όσον αφορά τα συνεχή δημοσιεύματα που επικαλούνται ότι η διαμαρτυρία περιορίζεται μόνο στην διεκδίκηση των χρημάτων και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος, αυτά συνιστούν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η επισφαλής για τη δημόσια υγεία σημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η οποία θα έπρεπε να προβληματίζει όλο το Νομό Θεσσαλονίκης και όχι μόνο το Δήμο Λαγκαδά.
Σχετικά μάλιστα με την αξιοποίηση των αντισταθμιστικών, η νέα Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την υλοποίηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών έργων στην περιοχή μας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές, η ανάγκη άμεσης κατάρτισης ενός νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πάνω στον οποίο θα βασιστεί στη συνέχεια και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός. Όπως διαβεβαιώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, όπως σημειώθηκε για την ολοκλήρωση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, θα είναι η προηγούμενη ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση.

XYTA_ATHINA6
Ενόψει του νέου σχεδιασμού, ο Δήμαρχος Λαγκαδά δήλωσε την ρητή αντίθεση του Δήμου μας στην δημιουργία εργοστασίου καύσης και οποιουδήποτε άλλου έργου επεξεργασίας απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο κ. Τσιρώνης συντάχθηκε με την θέση του Δήμου Λαγκαδά και δεσμεύτηκε ότι κανένα εργοστάσιο καύσης δεν θα υλοποιηθεί στην περιοχή μας.
Τέλος, όπως συμφωνήθηκε μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσει εγγράφως σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων που θα εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ, την Παρασκευή 13 Μαρτίου.
Την ίδια ημέρα, θα ακολουθήσει σύσκεψη για την έγκριση του χρονοδιαγράμματος του Συνδέσμου, με την συμμετοχή του αν. Υπουργού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΦΟΔΣΑ, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Λαγκαδά.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα