Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 25/04/2024

Ο Δημότης πληρώνει …την σιωπή

Ένας Δήμαρχος που σέβεται το Αξίωμα του και ιδιαίτερα τους Δημότες του, οφείλει να έχει άμεση επαφή μαζί τους διατηρώντας ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας, και ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον Δήμο, ή για ότι αφορά τους ίδιους τους Δημότες.

Για τον παραπάνω λόγο απαιτείται η ύπαρξη και η λειτουργία Γραφείου Τύπου, το οποίο υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του Δημάρχου.

Έτσι λοιπόν ο αξιότιμος Δήμαρχος παίρνει την απόφαση, να προσλάβει έναν «ειδικό συνεργάτη» για τις «υπηρεσιακές ανάγκες και της επικουρίας του έργου του, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του σε θέματα επικοινωνίας , Τύπου, και ΜΜΕ.

Προσλαμβάνεται μετά Βαΐων και κλάδων «Ειδικός Συνεργάτης», με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για να συνεπικουρεί τον κ. Δήμαρχο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, στον σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής για την προώθηση του οράματος του, και της αποστολής και των στόχων του Δήμου.

Έτσι ο Δήμος πλέον αποκτά υπεύθυνο σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου τύπου, επικοινωνιακού σχεδιασμού σε ότι αφορά, Τύπο και ΜΜΕ.

Στην ευθύνη του επίσης συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση και η ενημέρωση της ιστοσελίδας του Δήμου με τα τελευταία νέα, προβολής των δράσεων και του έργου του Δήμου στον έντυπο, ηλεκτρονικό, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τύπο για την ενημέρωση των Δημοτών.»

Εν ολίγοις είναι ένας υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας και Τύπου και πρέπει να είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων, αν και όταν χρειαστεί.

Όταν αυτό το γραφείο δεν εκτελεί τις αρμοδιότητές για τις οποίες έχει δημιουργηθεί, τότε δεν μπορεί παρά να ονομαστεί «Γραφείο Τύπου για κλάματα».

Γιατί είναι ανύπαρκτο, και δεν ενημερώνει ούτε για τα στοιχειώδη τους εκπροσώπους του Μέσων Ενημέρωσης είτε γιατί δεν ξέρει είτε γιατί δεν θέλει.

Τα γεγονότα πλέον μας ξεπερνούν…

Έξη μήνες μετά τις αλλαγές των προσώπων στις καρέκλες τις εξουσίας  και την ανάληψη των καθηκόντων από «νέα πρόσωπα» στους Δήμους, φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει διάθεση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ούτε στα βασικά.

Σίγουρα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την αρχική μέριμνα, εάν υπήρχε ο σχεδιασμός να γίνονται γνωστές προς τους δημότες οι όποιες σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντ’ αυτού, παρατηρείται το φαινόμενο, δημοτικοί σύμβουλοι και ειδικά ο Δήμαρχος, να χρησιμοποιούν τόσο έντονα τον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media (facebook), προκειμένου να «δημοσιοποιήσει» τις όποιες ενέργειες γίνονται και αφορούν στα του Δήμου, που μάλλον επί της ουσίας, δεν έχει καταλάβει πως δεν είναι πλέον υποψήφιος, αλλά Δήμαρχος, και πώς αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να έχουν στόχο την αυτοπροβολή.

Βέβαια είναι σίγουρα ότι κανένας Δήμαρχος δεν διαχειρίζεται τα προφίλ αυτά, αλλά πάντα κάποιος από τους στενούς του συνεργάτες, γεγονός που δεν έχει καμία σημασία .

Είναι ανεπίτρεπτο ο Δημότης να λαμβάνει «πληροφόρηση» και «ενημέρωση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το προφίλ του Δημάρχου, και όχι από την επίσημη σελίδα του Δήμου, και ειδικά όταν υπάρχει «γραφείο τύπου» το οποίο χρυσοπληρώνει ο Δημότης.

 Ναι μεν αλλά…

Ας δούμε για παράδειγμα τι γίνεται στον Δήμο Λαγκαδά, όπου ο Δημότης, προτιμά τις τοπικές ιστοσελίδες για την ενημέρωση του σε ότι αφορά τον Δήμο και την ευρύτερη επικράτεια, και όχι την «επίσημη ιστοσελίδα», και όχι άδικα.

Η Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά είναι ΤΡΑ-ΓΙ-ΚΗ !

Δεν επιτρέπεται η ιστοσελίδα ενός Δήμου να λειτουργεί σε «Μη ασφαλές περιβάλλον» όπως γράφει επάνω στην μπάρα του Browser.

Η σελίδα κάνει πάνω από 1,5 λεπτό να ανοίξει, και πολλοί δε εγκαταλείπουν την προσπάθεια γιατί απλά βαριούνται να περιμένουν.

Βέβαια γεννιέται και το ερώτημα σαν τι είδους απαιτήσεις θα μπορούσε να έχει κανείς από μία σελίδα, που βρίσκεται χρονολογικά στο 2014, όπως μαρτυρά η χρονολογία κάτω στο τέλος της σελίδας.

Το μόνο που έχει αλλάξει από την προηγούμενη διοίκηση είναι η φωτογραφία του Δημάρχου στην κεντρική σελίδα ως καλωσόρισμα.

Όποιος προσπαθήσει να ανοίξει την σελίδα «Λίγα λόγια για το Δήμο μας» θα αντικρύσει την εικόνα μία κορίνας που γράφει  «υπό κατασκευή»… !!!

Αν κάνει το λάθος να θελήσει να δει τους «Χάρτες της περιοχής» ω να μία κορίνα ακόμη! «Υπο κατασκευή»!!

Το δε μέγεθος των γραμμάτων είναι τέτοιο που χρειάζεται κανείς λούπα για να μπορέσει να τα διαβάσει, ενώ τα γραφικά παραπέμπουν σε εποχή που μεσουρανούσαν τα windows 98 μέσα σε ένα βαρετό, αποκαρδιωτικό περιβάλλον.

Η δόμηση είναι δυσλειτουργική, δαιδαλώδης, και τελείως άχρηστη για τον απλό χρήστη, που δεν βρίσκει άκρη σε όλο αυτό το απίθανο συνονθύλευμα αναρτήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται στο παρασκήνιο σε κάποιες υποσελίδες και όχι στην κεντρική σελίδα που αποτελεί πάντοτε την βιτρίνα ενός Δήμου..

Να εξηγούμαστε…

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου τύπου που είναι ο υπεύθυνος για να κάνει αυτή την δουλειά, όπως προαναφέραμε, δεν πληρώνεται απ’ τον δήμαρχο, αλλά απ’ τον Δήμο, απ’ τους δημότες  δηλαδή…

Ο δημότης έχει αναφαίρετο δικαίωμα να μάθει και ο Δήμος έχει υποχρέωση να ενημερώνει άμεσα και συχνά. Και αυτά που θέλει να μάθει ο Δημότης φυσικά και δεν είναι μόνο ποιους συνάντησε, ποιους είδε και ποιες επαφές έκανε ο Δήμαρχος…

Ο Δήμος οφείλει να παρέχει την ενημέρωση των δημοτών πάνω σε σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ο Δημότης θέλει και πρέπει να γνωρίζει και τις θέσεις των υπολοίπων παρατάξεων που απαρτίζουν το ΔΣ του Δήμου Λαγκαδά.

Βεβαίως το πρόβλημα αυτό, για να λυθεί, θα πρέπει να λάβουν τον λόγο και οι συνδυασμοί της μειοψηφίας, οι εκπρόσωποι των οποίων πρέπει  ν’ απαιτήσουν, την σωστή λειτουργία του Γραφείου Τύπου του Δήμου Λαγκαδά, για να μην ξεχνιόμαστε..

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς ανακοινώνει την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά

H Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνει την επίσημη λειτουργία του νέου διαδικυτιακού τόπου του Δήμου Λαγκαδά, που μπορείτε

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα