Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Μ Αγιας Παρασκευής Λαγκαδά

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και την προβλεπόμενη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, τελέσθηκε, το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2021, η ιερά μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου, η οποία ως κραταιά προστάτης και έφορος τιμάται όλως ιδιαιτέρως στον ομώνυμο ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά.

 

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Κυριακή 25 Ιουλίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Παρασκευής Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβ. Τοποτηρητού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος απευθυνόμενος στο ευλαβές εκκλησίασμα ωμίλησε επικαίρως αναπτύσσοντας εποικοδομητικές σκέψεις που πηγάζουν από τον βίο και το μαρτύριο της τιμωμένης Αγίας Παρασκευής, σημειώνοντας την σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο, το φωτεινό παράδειγμα των αγίων και αναλύοντας τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής τους.

Πρώτον, η ιστορικότητα των προσώπων των αγίων, αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι άγιοι μας υπήρξαν φανταστικά πρόσωπα.

Ο ίδιος όμως ο θεάνθρωπος Κύριός μας Ιησούς Χριστός, σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο προσέλαβε την ανθρωπίνη φύση, την οποία εθέωσε, μεταμορφώνοντας παραλλήλως ολόκληρο το ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

Δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων είναι ότι αποτελούν γεννήματα της Εκκλησίας μας. Ανατράφηκαν πνευματικώς μέσα στην Εκκλησία, ισχυροποιήθηκαν, χαριτώθηκαν, αγιάσθηκαν και τέλος αντλώντας δύναμη, χάρι και έμπνευση από την Εκκλησία, που είναι θεότευκτο εργαστήριο αγιότητος και αειθαλές φυτώριο αγίων και μαρτύρων, θυσιάσθηκαν για την αγάπη τους προς το Νυμφίο Χριστό.

Γι’ αυτό και η αγία μας Εκκλησία, μπορεί με σεμνοπρεπή καύχηση να λέγει προς τον ουρανό ότι οι άγιοι είναι δικά Της παιδιά και αναθρέμματα.

Τέλος, οι άγιοι μας δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο του χρέους, του καθήκοντος και της ευθύνης μας, καθώς λειτουργούν στην ζωή μας ως ολόφωτοι οδοδείκτες, ζωής, μαρτυρίας και πνευματικού αγώνος. Οι δε πανσεβάσμιες μνήμες τους αποτελούν για εμάς, αφορμές πνευματικού αναβαπτισμού και ευλογίας πολλής.

Την αγιώνυμο ημέρα, Δευτέρα 26 Ιουλίου ε.έ, οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία και τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου.

 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής και στο Πνεύμα αγάπης και αυτοθυσίας που επέδειξε με το μαρτύριο της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «…αποτελεί υπόδειγμα ζωής για τον κάθε πιστό.

Η θυσία και ο Σταυρός είναι γνώρισμα των Αγίων και όλων των πιστών. Η οδύνη του Σταυρού και η χαρά της Αναστάσεως συνυπάρχουν στην ζωή της Εκκλησίας. Η πορεία προς τον Παράδεισο είναι πορεία σταυραναστάσιμη, όπου όλοι είμαστε κλητοί.

Καταλήγοντας τον λόγο του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο για την άδεια που του παρείχε να προεξάρχει της σημερινής μεγάλης πανηγύρεως, ενώ παράλληλα ευχήθηκε προς όλους καταλλήλως.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα