Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για το βάψιμο των αβγών

«Το βάψιμο των αβγών, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ελληνικής χριστιανικής παράδοσης, συμβολίζει την Ανάσταση», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, με αφορμή το έθιμο της ημέρας.

«Είναι το μήνυμα της Αναστάσεως, το έθιμο αυτό. Ο Χριστός, με το κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα που έχυσε για την ανθρωπότητα και τον μαρτυρικό θάνατο Του, δίνει το αναστάσιμο μήνυμα της ζωής, καθώς μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε και προσέφερε σε όλη την ανθρωπότητα την ελευθερία από τον θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το συνδέει η χριστιανική μας παράδοση και με τα όσα έγιναν, όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο. «Όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον αυτοκράτορα Τιβέριο, για να τον ενημερώσει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνος της απάντησε πως αυτό είναι απίθανο να έχει συμβεί. Τότε η Μαρία Μαγδαληνή, προκειμένου να την πιστέψει, του είπε πως αν ο Χριστός αναστήθηκε, τα αβγά που κρατούσε κάποιος δίπλα της, θα γινόντουσαν κόκκινα και τότε τα αβγά από άσπρα, έγιναν κόκκινα. Έτσι οι χριστιανοί για να τιμήσουν την παράδοση, βάφουν κόκκινα τα αβγά», λέει ο μητροπολίτης κ. Ιωάννης.

Μπορεί η παράδοση να επιτάσσει τη Μεγάλη Πέμπτη τα αβγά να βάφονται κόκκινα, πολλοί όμως είναι αυτοί που επιλέγουν να τα βάψουν διάφορα χρώματα, ενώ υιοθετούν και ξεχωριστές τεχνοτροπίες, αφήνοντας τη δική τους «σφραγίδα» στο πασχαλινό έθιμο. Στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, η Χαρίκλεια Καλαϊτζίδου βάφει τα αβγά με κρεμμύδια. «Το βράδυ της Μ. Τετάρτης βράζουμε κόκκινα κρεμμύδια με νερό και ένα ποτήρι ξύδι, μέχρι να πάρει το νερό χρώμα. Το πρωί της Μ. Πέμπτης, βάζουμε τα αβγά στο βαμμένο νερό, πάνω στα κρεμμύδια και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Έτσι τα αβγά βάφονται κόκκινα με φυσικό τρόπο, ενώ εμείς ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τα τσουρέκια μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας τη διαδικασία

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα