Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Ο Σαλονικιός ”Λέων του Λαγκαδά” από τον Ευαγγελισμό

Σαλονικιός,Λέων,Λαγκαδά,Ευαγγελισμό,

Ο Σαλονικιός ”Λέων του Λαγκαδά”
καθώς και ”Λέων του Ευαγγελισμου ”, αμέσως μετά την ανακάλυψή του και πριν την μεταφορά του στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης..

Αρκετοί θα τον έχουμε δει, πίνοντας στον καφέ μας, να διακοσμεί τον χώρο της terra antiqua στο καλαίσθητο καφέ του μουσείου, όπου και εκτίθεται μεταφερόμενο από την είσοδό του μουσείου που την κοσμούσε μέχρι το 2006. Αλλά πόσοι ξέρουμε την ιστορία του? 
Τον Οκτώβριο του 1978, έξω από τον Λαγκαδά προς τα χωριά Ανάληψη και Ευαγγελισμό, σε ένα χωράφι κοντά στη λίμνη, κάποιος αγρότης κάλεσε έναν φορτηγατζή με το φορτηγό του για απομακρύνουν έναν σωρό από μπάζα (έτσι θεωρούσε) που είχε σχηματίσει μικρό λόφο, που βρίσκονταν στην μέση του χωραφιού. Αδειάζοντάς τον το φορτηγό σκόνταψε πάνω στο Λιοντάρι, το οποίο μετέφερε, στην συνέχεια, στον αστυνομικό σταθμό του Λαγκαδά από όπου και η φωτογραφία.
Οι ομοιότητες του λεονταριού αυτού με της Αμφίπολης και της Χαιρώνειας, αν και μικρότερο στο μέγεθος, είναι εμφανέστατες.
Το επιτύμβιο Λιοντάρι, κατασκευασμένο στα τέλη του 4ου αιώνα, βρίσκονταν τοποθετημένο πάνω σε έναν Πύργο, τα θεμέλια του οποίου βρέθηκαν στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι το συσχετίζουν με τη Μακεδονική Δυναστεία αλλά και τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο και περιμένουν να πάρουν πίσω το εύρημα μετά που παραδόθηκε στο μουσείο το οποίο αρνείται την επιστροφή του όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να μεταβιβάσει την κυριότητα του ευρήματος, παρά μόνο να επιτρέψει τον δανεισμό του. Βέβαια τίθεται και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Για μια πιθανή επιστροφή του Λέοντος πρέπει να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η εκπόνηση ειδικών μελετών για την υποστήριξη και την ανάδειξή του.

H Ιστορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά

«Θέλουμε το λιοντάρι μας πίσω». Αυτό ζητησανε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού τους συμβουλίου οι κάτοικοι του Λαγκαδά. Η απόφαση πάρθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 2015 , όταν τέθηκε για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της επιστροφής του μαρμάρινου επιτύμβιου Λέοντος…

Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε μια επίσημη επιστολή προς τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη με το αίτημα, την επιστροφή δηλαδή του Λέοντος στον χώρο όπου ανήκει, στον Λαγκαδά.

Στην επιστολή ζητείται από τους υπευθύνους του μουσείου να υποδείξουν στις τοπικές αρχές τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί το άγαλμα εκεί όπου ανήκει. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, εξηγούν πως έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την ανάδειξη του ευρήματος που έχει ιστορική αλλά και συναισθηματική αξία.

Αν δεν είχε προκληθεί τόση δημοσιότητα με την Αμφίπολη και τον δικό της Λέοντα, δεν θα έθετε θέμα επιστροφής του δικού του Λέοντος ο Δήμος Λαγκαδά, εκτιμούν ορισμένοι και μάλλον δεν έχουν άδικο.

 

Το επιτύμβιο Λιοντάρι, κατασκευασμένο στα τέλη του 4ου αιώνα, βρίσκονταν τοποθετημένο πάνω σε έναν Πύργο, τα θεμέλια του οποίου βρέθηκαν στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι το συσχετίζουν με τη Μακεδονική Δυναστεία αλλά και τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο και περιμένουν να πάρουν πίσω το εύρημα που παραδόθηκε στο μουσείο το 1978. Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Λέων του Λαγκαδά κοσμούσε την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέχρι το 2006 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον χώρο της καφετέριας του μουσείου όπου εκτίθενται πολλά ακόμη ευρήματα, όπως σαρκοφάγοι και αγάλματα…

Σήμερα εδώ. Στο κάτω -ανοικτό- αίθριο του μουσείου δίπλα στο χώρο του αναψυκτηρίου/καφέ μπαρ

 

ΠΗΓΕΣ

facebook Manos Sfakianakis

http://www.efsyn.gr

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα