Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Λαγκαδά

Πάρκο Περιβαλλοντικής,Εκπαίδευσης,Λαγκαδά,στρατόπεδο Μπαρέτη,Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

από Τάσος Τασιούλας

Έτοιμο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη. Όλος ο σχεδιασμός για έναν πολυχώρο – πρότυπο .

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων στη Θεσσαλονίκη να έχει επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των εντός πολεοδομικού συγκροτήματος πρώην στρατοπέδων, όμως το πρώτο στρατόπεδο που αξιοποιείται και μάλιστα με ουσιαστικό και «πράσινο» τρόπο είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στην πόλη του Λαγκαδά. Σε τμήμα του οποίου, 32 στρεμμάτων, είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει το πρώτο μεγάλο πράσινο οικολογικό πάρκο, το πρώτο πάρκο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», όπως ονομάζεται.

Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφτούν και να κάνουν κάτι που στην Ευρώπη είναι ευρέως διαδεδομένο: Να ανακυκλώνουν υλικά και να ανταμείβονται για την πράξη τους.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, έτρεξε προσωπικά το συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατάφερε -σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», ένα φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αποστολή την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα- να κάνει πράξη ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Λαγκαδά, που θα ενισχύσει ιδιαίτερα την ανακύκλωση στον Δήμο Λαγκαδά.

Το ειδικό μηχάνημα στο οποίο θα τοποθετούν οι πολίτες τα προς ανακύκλωση υλικά τους είχε παρουσιαστεί στην τελευταία ΔΕΘ και θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη. Με την τοποθέτηση των υλικών στο ειδική θήκη του μηχανήματος η ανταμοιβή θα είναι άμεση. Θα υπολογίζονται αυτόματα τα ανακυκλώσιμα υλικά και οι πολίτες θα επιλέγουν πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στο μηχάνημα να επιλέξουν παίρνουν είτε αντίστοιχης αξίας εκπτωτικό κουπόνι για αγορές από συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, είτε να δωρίζουν τα χρήματα που δικαιούνται σε κάποιο κοινωνικό σκοπό.

Το πράσινο πάρκο του Λαγκαδά θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση καθημερινών επισκέψεων μαθητών από τα σχολεία όλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδας, προκειμένου τα παιδιά να μυηθούν στις αξίες της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, στην πρώτη αυτή φάση έχουν ολοκληρωθεί στο πρώην στρατόπεδο κι άλλες εγκαταστάσεις για διάφορες χρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας, όπως για παράδειγμα ένα μικρό αμφιθέατρο, όπου πέρα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών επισκεπτών του πάρκου, θα γίνονται και εκδηλώσεις του δήμου Λαγκαδά, καθώς και ένα διαδραστικό σιντριβάνι με ήχο και φως που θα δίνει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περάσουν όμορφα στον χώρο του πάρκου. Επίσης ένα διαδραστικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και ένα μικρό αναψυκτήριο όπου θα διανέμονται δωρεάν αναψυκτικά και εδέσματα για το καλωσόρισμα στους μικρούς επισκέπτες του πάρκου.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που επιβλέπει προσωπικά όλες τις εργασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο να γίνουν τα εγκαίνια και να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα άμεσης χρήσης του πράσινου πάρκου, τόνισε ότι «με χαμηλό για την αξία του έργου κόστος, είμαστε ο πρώτος δήμος της Θεσσαλονίκης, που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους, με έμφαση στο πράσινο και στην ανακύκλωση, με στόχο τις νεότερες γενιές και ένα καθαρότερο και πιο ποιοτικό μέλλον για την πόλη μας και τα χωριά μας, εργαστήκαμε σκληρά και κατορθώσαμε σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε μια επένδυση στη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας, μια επένδυση με περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, με δυνατότητες πολιτιστικής αξιοποίησης και με άμεσα οφέλη για τους δημότες μας, αλλά και για τους επισκέπτες του πάρκου από άλλες περιοχές. Είναι ένα υπερτοπικό πρότζεκτ, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, ένας ιδανικός χώρος για την οικογένεια, ενώ προετοιμάζουμε ήδη και τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις (χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων) και πρότυπη παιδική χαρά για να δώσουμε όλη τη διάσταση που σχεδιάσαμε για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Ένα χαρακτηριστικό θα σας δώσω για τη σπουδαιότητα αυτού του έργου: Η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο (μετά τη Σουηδία) που αποκτά και λειτουργεί ένα Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες. Και το γεγονός ότι σε αυτή την πλέον σύγχρονη εξέλιξη στα ζητήματα ανακύκλωσης συμμετέχει ο Δήμος Λαγκαδά μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι… Με τη δημιουργία του Πάρκου ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των συνδημοτών μας, ενώ παράλληλα θα προκύψουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για το Δήμο Λαγκαδά και τους συνδημότες».

Το Πάρκο

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκεκριμένος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 2939/2001 και την κοινοτική οδηγία 94/62/ΕΚ), με αποστολή του την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα.

Η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ξεκίνησε τη δημιουργία και λειτουργία Πάρκων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των νέων ανθρώπων, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τα εν λόγω Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτουργήσουν και ως «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής Στην Πηγή», τα οποία αναφέρονται στο νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελληνικής Πολιτείας. 

 

Στόχος του Συλλογικού Συστήματος «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» είναι η σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων για την ανακύκλωση των συσκευασιών, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η εταιρία που ανέλαβε τη λειτουργία του Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη, η λειτουργία των «Πάρκων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μέσω των δραστηριοτήτων του κάθε Πάρκου επιτυγχάνονται πολλοί σημαντικοί περιβαλλοντικού και κοινωνικοί σκοποί. Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει:

 

-Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές (σε ημιστεγασμένο χώρο έκτασης περίπου 300 τ.μ.).

-Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης (σε στεγασμένο χώρο έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού θα γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Παιδότοπο, ώστε να διασκεδάζουν οι μικροί φίλοι ανακυκλωτές.  

-Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Χώρο αναψυχής, ώστε να κάθονται οι γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.

-Πράσινο (δέντρα, φυτά κ.α.), βοτανικός κήπος, οικολογική λίμνη.

Η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ήδη έχει λειτουργήσει σε μικρότερη κλίμακα ανάλογο Πάρκο στο δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Αττικής.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/to-proto-stratopedo-pou-axiopiite-sti-thessaloniki-ine-sto-lagkada?fbclid=IwAR3bHzrLBMmDQ1i1Nl4KsxSL-5Vs0Z6inkILcSGt2QgyA2NRYXIIavEmld8

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα