Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Παράνομος και η “περιβαλλοντική βόμβα”που λέγεται ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ύστερα από τις πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε με τα μαύρα αφρίζοντα διασταλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τα δυσμενή αποτελέσματα που λάβαμε από το ΦΟΡΕΑ Διαχείρισης ,επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ,προκειμένου να ενημερωθούμε και να δούμε επί τόπου τα χρονίζοντα προβλήματα.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά Χρήστος Χατζηπαραδείσης,ο Αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου, “Φίλοι της Γής” Κώστας Κυνηγός,ο Γ.Γ. του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Λαφαζανίδης,η Συντονιστική του ΣΥΡΙΖΑ Λαγκαδά και Μηχανικοί του ΦΟΔΣΑ. Διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά,ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα βελτίωσης και συμμόρφωσης.

Στην κυψέλη 3 έχει σχιστεί το γεωύφασμα και σε πολλά σημεία η στεγανωτική μεμβράνη.Το βιοαέριο δεν μπορεί να συλλεχθεί ακόμη και καθυστερούν τα έργα αξιοποίησής του,ενώ εκπνέει σε λίγους μήνες το μνημόνιο συμμόρφωσης.

Τα διασταλάζοντα εξακολουθούν να φεύγουν προς τον ποταμό Μπογδάνα δια μέσω ρυακίων ,με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη λίμνη Κορώνεια και να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Τα διασταλάζοντα δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν ,δεδομένου ,ότι με την αντίστροφη όσμοση οι κυψέλες 1 και 2 έχουν πλημμυρίσει σε αρκετό ύψος και κυρίως όταν βρέχει,δεν μπορεί να σταματήσει τα διασταλάζοντα ούτε ο υπολειτουργών και ανεπαρκής βιολογικός καθαρισμός,ούτε και η βοηθητική δεξαμενή η οποία δέχεται μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης από τα τεράστια πρανή και η οποία σήμερα ήθελε μόλις 20 cm για να ξεχειλίσει.

Αξιοσημείωτο είναι,ότι τα απορρίμματα αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα γύρω στο 10% και ο ΧΥΤΑ δέχεται ημερησίως 1200 τόνους σύμμεικτα με ότι σημαίνει αυτό. Σήμερα η ενναπόθεση γίνεται στην κυψέλη 4 χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο χώμα για να σκεπάζονται τα σκουπίδια.

Στις προθέσεις του ΦΟΔΣΑ είναι να κατασκευασθεί και κυψέλη 5 που ήδη έχουν κάνει κάποιο ξεκίνημα.

ΓΕΝΙΚΩΣ η κατάσταση ΔΕΝ είναι καθόλου καλή στην “περιβαλλοντική βόμβα”που λέγεται ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Σε όλα τα παραπάνω συντελεί τα μέγιστα και το υψόμετρο 480 μέτρα,όπου χωροθετήθηκε παρανόμως ο ΧΥΤΑ σε προστατευόμενη περιοχή,παρά τις έντονες αντιδράσεις μας!!!!!

 

Χρηστος Χατζηπαραδεισης

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή