Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 25/04/2024

Πράσινο φως από την Π.Κ.Μ. για τον Σοχό για έργα ανάπτυξης

Πράσινο φως από την Π.Κ.Μ. για τον Σοχό για έργα ανάπτυξηςΔίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αποκτούν δυο απομακρυσμένοι οικισμοί .

Τι δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Σοχού Άκης Γρούσκος : ΔEN MENOYME ΣTA ΛOΓIA , AΛΛA ΠPOXΩPAME ΣE ΠPAΞEIΣ. ENA MEΓAΛO EPΓO ΓIA TON ΣOXO ΠPO TΩN ΠYΛΩN. H ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TOY BIOΛOΓIKOY TOY ΣOXOY ΠHPE THN EΓKPIΣH AΠO THN MHTPOΠOΛITIKH EΠITPOΠH THΣ ΠEPIΦEPEIAΣ KAI ΣE ΛIΓO KAIPO ΠAIPNEI ΣAPKA KAI OΣTA, OΠΩΣ ΔHMOΣIEYΘHKE ΣHMEPA KAI ΣTON TYΠO (MAKEΔONIA, 28-12-2016), EINAI ENA EPΓO ΠOY ΠPOKEITAI NA EΠIΛYΣEI ENA ΣOBAPO ΠPOBΛHMA ME TA ΛYMATA THΣ ΠEPIOXHΣ, MIA ANAΣA ΓIA TO ΠEPIBAΛΛON TOY TOΠOY MAΣ. H ΣOBAPH ANTIMETΩΠIΣH TΩN ΠPOBΛHMATΩN ΦEPNΕΙ AΠOTEΛEΣMATA. TA ΠOΛΛA ΛOΓIA EINAI ΦTΩXEIA, OI ΠPAΞEIΣ METPANE… MΠOPEI KAΠOIOI NA ΠANHΓYPIZAN KAI NA ΔIATYMΠANIZAN ΓIA EPΓA ΠOY ΠOTE ΔEN EKANAN KAI NA EΣKAΣAN TA ΠANTA ΣAN ΦOYΣKEΣ, AΛΛA EΔΩ MIΛAME ME ΠPAΞEIΣ. ME APΓA KAI ΣTAΘEPA BHMATA, KANOYME KINHΣEIΣ ΓIA ΣTAΘEPA ΘEMEΛIA ΣE OΛA TA ΣOBAPA ΠPOBΛHMATA ΠOY AΦOPOYN TON TOΠO MAΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΩ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΟΦΑΝΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ .

Της Φανής Σοβιτσλή

Tο πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς των Δήμων Λαγκαδά και Θερμαϊκού έδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για δυο βιολογικούς σταθμούς που θα επιλύσουν ο ένας το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων σε ρέματα στην περιοχή του Σοχού και ο δεύτερος το πρόβλημα των βόθρων στην κοινότητα Μεσημερίου, καθώς ελάχιστοι είναι στεγανοί σε αυτή την περιοχή και οι περισσότεροι απορροφητικοί, επιβαρύνοντας σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα. Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των δυο εγκαταστάσεων γνωμοδότησε θετικά η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπου το θέμα συζητήθηκε ως κατεπείγον, δεδομένου ότι στις 20 Ιανουαρίου 2017 λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ). Όπως τόνισε από το βήμα της συνεδρίασης της επιτροπής ο αντιπεριφεριεάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, στην Ελλάδα του 2017 υπάρχουν ακόμα οικισμοί που στερούνται βασικών υποδομών και χρησιμοποιούν δυστυχώς ακόμα μεθόδους για τα αστικά λύματα που θα έπρεπε και βάση ευρωπαϊκών οδηγιών να μην υπάρχουν.

«Πρόκειται για δύο έργα με σοβαρό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που όταν ολοκληρωθούν θα λύσουν σημαντικά προβλήματα των δυο οικισμών. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στην εξέλιξη, στην ανάπτυξη, στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Γιουτίκας και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούνται τέτοιου είδους υποδομές, καθώς υπάρχουν χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα χρήματα που σπαταλούνται από τα τέλη αποχέτευσης που εισπράττουν οι δήμοι και οι φορείς, ώστε να λειτουργούν όπως προβλέπει η νομοθεσία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. «Από την άλλη δεν μπορούμε ν’ αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δεν μπορούμε να μην ακούμε τους πολίτες που δικαίως διαμαρτύρονται και να μην παρεμβαίνουμε. Ήδη, τους τελευταίους μήνες τα κλιμάκια των υπηρεσιών μας πραγματοποιούν επισκέψεις σε βιολογικούς των δήμων αλλά και ιδιωτών, ζητούν χημικές αναλύσεις, ελέγχουν, κάνουν συστάσεις και προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και σημείωσε ότι παράλληλα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα, όπου δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας.

Χωρίς αποχέτευση το Μεσημέρι

Το έργο της αποχέτευσης και της επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό Μεσημερίου, ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή, καθώς είναι ο μοναδικός από τους οκτώ οικισμούς του δήμου Θερμαϊκού που στερείται δικτύου αποχέτευσης, ενώ διαθέτει μόνο ιδιωτικούς βόθρους, οι οποίοι πολλές φορές παρουσιάζουν διαρροές. Σύμφωνα με τον δήμο, με την υλοποίηση του έργου θα βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης και υγιεινής των κατοίκων, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί λόγω της παλαιότητας των υφιστάμενων βόθρων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπολειμμάτων των ακαθάρτων σε πρανή δρόμων ή κατοικιών εντός του οικισμού, όσο και την έντονη δυσοσμία. Ο χώρος που επιλέχθηκε για το έργο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, και αποτελεί τη μοναδική δημοτική ιδιοκτησία που καλύπτει πλήρως τους όρους εγκατάστασης. Επιπλέον ο χώρος αυτός έχει ομαλή κλίση, δεν απαιτεί έργα διαμόρφωσης αναγλύφου, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε έκταση από τα δύο άλλα οικόπεδα που είχαν επιλεγεί και θεωρείται βέλτιστος, σύμφωνα με τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που θέτει η κείμενη νομοθεσία. «Με γνώμονα τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Μεσημερίου και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, στηριζόμενοι πάντα στην κοινή λογική και στην ισχύουσα νομοθεσία, η διοίκηση του δήμου ολοκλήρωσε ήδη τη μελέτη της αποχέτευσης του Μεσημερίου και θα υποβάλλουμε τον σχετικό φάκελο για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς ανακοινώνει την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά

H Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνει την επίσημη λειτουργία του νέου διαδικυτιακού τόπου του Δήμου Λαγκαδά, που μπορείτε

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα