Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Προτάσεις για την Τρίτη ηλικία στον Δήμο Λαγκαδά

Προτάσεις,τρίτη ηλικία,Δήμο Λαγκαδά,Ιωάννης Γιάννογλου,
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους που είναι ακόμη δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων για αυτό πρέπει οι υποψήφιοι να την αξιοποιήσουν .

Γράφει ο Ιωάννης Γιάννογλου .

Με αφορμή  την ετοιμασία των προγραμμάτων από τους υποψηφίους Δημάρχους , άρπαξα την ευκαιρία να γράψω την γνώμη μου μαζί με απόψεις για να θίξω ένα θέμα που μας αφορά όλους και θα το βρούμε μπροστά μας .

Ακριβώς με αυτό το πνεύμα ο Δήμος Λαγκαδά πρέπει να προβλέψει για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δομές και δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης καθώς και ενίσχυση του αισθήματος ανεξαρτησίας, αυτάρκειας, προσφοράς και κοινωνικής συμμετοχής.

Αυτούς λοιπόν τους συμπολίτες μας πρέπει να έχει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα του Δήμου Λαγκαδά για τη τρίτη ηλικία και με αυτή τη λογική πρέπει να ενδυναμωθούν τα ΚΑΠΗ ,ώστε να λειτουργήσουν ως αντίδοτα στη μοναξιά των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Στόχος της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η λειτουργία περισσότερο ενεργητικά δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να αποσυρθούν από τη ζωή, να γίνουν από μόνοι τους πιο δραστήριοι, πιο δυνατοί.

Τα ΚΑΠΗ πρέπει να είναι οι χώροι όπου οι ηλικιωμένοι δημότες μας να μπορούν να αναζητήσουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη, επαφή με συνομήλικους, ενημέρωση, ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα των ΚΑΠΗ πρέπει να περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη ,φυσικοθεραπεία, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πολυήμερες εκδρομές, ημερήσιες εκδρομές και περιπάτους.

Στόχος των ΚΑΠΗ πρέπει να είναι η εξοικείωση των ηλικιωμένων με τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, η προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες ζωής, η ομαλή συνύπαρξη τους με νεότερους και η παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ιδίως σε ανθρώπους, που δεν έχουν οικονομικά μέσα η οικογένεια να τους φροντίσει.

Οι ηλικιωμένοι δημότες μας πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ αλλά και να επισκεφτούν δωρεάν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επίσης να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ζητήματα που άπτονται των αναγκών και των ενδιαφερόντων τους μέσω ομιλιών από ειδικούς.

Για την λειτουργία των ΚΑΠΗ πρέπει να το απαρτίζουν κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, ιατροί, επισκέπτριες υγείας, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό.

Συνοψίζοντας τις προτάσεις μου στα ΚΑΠΗ πρέπει να παρέχονται στους δημότες της τρίτης ηλικίας οι κάτωθι υπηρεσίες:

  • Κοινωνικές – Ψυχαγωγικές
    • Ψυχολογική υποστήριξη και επαφή με τα μέλη
    • Επαφή με αρμόδιους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων των μελών
    • Οργάνωση εθελοντικών ομάδων (εκδηλώσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης)
    • Οργάνωση προγραμμάτων όπως εκδρομές, συνεστιάσεις
    • Θεατρικές παραστάσεις
    • 20ήμερα θαλάσσια μπάνια η Δωρεάν Λουτρά  με λεωφορείο του Δήμου απο όλες τις ενότητες του Δήμου Λαγκαδά
    • Επετειακές εκδηλώσεις κλπ
    • Διοργάνωση ημερίδων και ομιλιών με σκοπό την ενημέρωση και τη διαφώτιση των φορέων και του κοινού για το έργο που επιτελεί το ΚΑΠΗ
    • Εξατομικευμένη αντιμετώπιση των μελών ,ενεργοποίηση και δημιουργία κινήτρων για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων
    • Κάθε ΚΑΠΗ να εκπονεί έρευνες πάνω σε θέματα που αφορούν τους ηλικιωμένους και να προσαρμόζει τα προγράμματα του σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού που εξυπηρετεί

Ιατρικές
• Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
• Μέτρηση σακχάρου ή χοληστερίνης
• Φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και αποκατάσταση

Άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης
• Ομάδες γυμναστικής 3 φορές την εβδομάδα
• Ομάδες χορού εβδομαδιαία
• Ομάδες χειροτεχνίας εβδομαδιαία

Σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. πρέπει να συμμετέχουν σε συναντήσεις με τους Υπεύθυνους του Δήμου για να εκφράσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την λειτουργία των Κ.Α.Π.Η.

Όταν και εφ όσον ο Δήμος υλοποιήσει κάτι από αυτά και πέρα από τον φθηνό καφέ, τότε η ΥΚΠΑΠ  θα είναι «ο κυρίαρχος κοινωνικός φορέας που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες»

Προσοχή δεν είμαι υποψήφιος 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα