Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Πρωτοβουλία κατά Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Λαγκαδά

Πρωτοβουλία συλλόγων,σωματείων και φορέων κατά της χωροθέτησης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Δήμο Λαγκαδά

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων –ΜΕΑ- στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, η οποία έχει επιλεγεί ως η καταλληλότερη, μεταξύ 13 υποψήφιων θέσεων εντός του νομού Θες/νίκης, από τον ΦοΔΣΑ ΚΜ.

Η θέση που προτείνεται για την χωροθέτηση βρίσκεται επί της αγροτικής οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης ,1 χλμ περίπου από την στροφή της ΠΟΕ Θες/νίκης–Σερρών, στην Γ’ ζώνη προστασίας του Εθνικού πάρκου λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.
Η μονάδα αυτή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, μαζί με αυτή της Αττικής και θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους ανά έτος σύμμεικτων σκουπιδιών.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού και του προγράμματος του ΦοΔΣΑ να κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως μονάδα καύσης ή αλλιώς ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου υπολείμματος που θα καίγεται, εκλύοντας επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον καρκίνο και την παιδική λευχαιμία.

Σε μια περιοχή αμιγώς αγροτική, επιβαρυμένη από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που επί 12 χρόνια μολύνει το περιβάλλον μέχρι την λίμνη Κορώνεια, θα ήταν καταστροφικό ένα τέτοιο έργο.

Δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή μας το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων, όχι μόνον του νομού Θεσ/νίκης αλλά και άλλων 4 νομών ( Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας και μέρος του Κιλκίς ).

Με το άλλοθι της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή αυτών των μονάδων ( ΜΕΑ-ΜΕΒΑ-ΚΑΥΣΗ ) θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την κέντρο του σκουπιδιού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσοι σύλλογοι – σωματεία ή φορείς συμφωνείτε με το κείμενο της πρωτοβουλίας μπορείτε να το δηλώσετε στο mail του συλλόγου [email protected] ή στο messenger με μήνυμα

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα