Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Πως γίνονται οι κηδείες σε ατόμα που πέθαναν από κορονοϊό

Διάβασμα του νεκρού στο μνήμα λίγο πριν τον ενταφιασμό προβλέπει η διαδικασία, για όσους καταλήξουν από τον κορονοϊό.

Στις άλλες περιπτώσεις, οι κηδείες, ήδη, τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς τα ταφικά έθιμα, όπως δεξιώσεις, παραμονή του νεκρού στο σπίτι κ.α.

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε και τις κηδείες.

Τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά του ιού είναι αυστηρά και αφορούν τόσο τις κηδείες των συνανθρώπων μας που θα καταλήξουν από τον κορονοϊό, όσο και αυτών που πεθαίνουν από άλλα αίτια.

Ο κορονοϊός έχει επιφέρει «καραντίνα» και στις κηδείες, οι οποίες, πλέον, γίνονται σε στενότατο κύκλο, χωρίς δεξιώσεις, παραμονή του θανόντος στο σπίτι και τα άλλα τελετουργικά που προβλέπει η θρησκεία και τα ταφικά έθιμά μας.

Οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την κηδεία ενός ατόμου που πέθανε από κορονοϊό, έχουν φτάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στα γραφεία τελετών όλης της χώρας.

Η σορός του νεκρού είναι μέσα σε δύο πλαστικούς σάκους και το φέρετρο είναι κλεισμένο με σιλικόνη». Όλα αυτά γινονται από τα γραφεία κηδειών , διαβάζεται ο νεκρός εντος των  κοιμητηριακών ναών και ενταφιάζεται και εκεί μπορούν να είναι ελάχιστοι συγγενείς μέχρι πέντε άτομα.

Αυστηρά, όμως, είναι τα μέτρα και για τις κηδείες όσων ατόμων πέθαναν από άλλα αίτια, καθώς τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού δεν επιτρέπουν συναθροίσεις και συνωστισμό σε σπίτια, νεκροστάσια και εκκλησίες.

«Μέσα στην εκκλησία θα μπαίνουν οι άμεσοι συγγενείς, δηλαδή από πέντε έως 9 άτομα και ο υπόλοιπος κόσμος θα κάθεται έξω από την εκκλησία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 4 Νοεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψιν την υπ’αριθμ 41.3/11/2020 γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου καθώς και την υπ’αριθμ πρω Δ1α/Γ/Π.οικ.2951/7/5/2020 εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας, διευκρινίζει ότι:

Η εξόδιος Ακολουθία για τους αποβιώσαντες εξαιτίας του κορονοϊού τελείται εντός των κοιμητηριακών ναών και όχι στο μνήμα.
Σε περίπτωση προβλήματος, αυτό θα επιλύεται από τον εκάστοτε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κατά την κρίση του.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή