Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Σάββας Αναστασιάδης: Ενωμένοι θα προχωρήσουμε για τον Οικουμενικό Ελληνισμό

Σάββας Αναστασιάδης: Ενωμένοι θα προχωρήσουμε, να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την έννοια και τη δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής , με θέμα ημερήσιας διάταξης, την ενημέρωση από τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτη Φωτίου για θέματα Διασποράς, ανέδειξε ως πρωταρχικό σημείο της κοινής προσπάθειας των δύο Χωρών, την ενίσχυση και την ανάδειξη στο μέγιστο βαθμό της έννοιας και της δύναμης του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 17:00 το απόγευμα ,στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία τόσο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Αντώνη Διαματάρη όσο και του γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη, καλωσόρισε τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Φώτη Φωτίου, και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πορεία, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του που τον καθιστούν χρήσιμο και ικανό παράγοντα για την ανάδειξη, προώθηση και επίλυση ζητημάτων της διασποράς.
Επιπλέον, μίλησε για μία Ιστορική διαδρομή μεταξύ των δύο Χωρών που ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε μία ιστορική διαδρομή που ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα. Η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αποτελεί βασικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινό πολιτισμό, ήθη, έθιμα παραδόσεις, κοινούς αγώνες, κοινές θυσίες, αλλά και κοινό μέλλον. Είμαστε το ίδιο γένος. Η δική σας αγωνία για να λυθεί το Κυπριακό και να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα από τον τουρκικό Αττίλα, είναι και δική μας αγωνία» είπε χαρακτηριστικά

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής να υπογραμμίσει ότι η Κύπρος αποτελεί το δεύτερο ελλαδικό κράτος.
« Αποτελείτε το δεύτερο ελλαδικό κράτος. Είμαστε αδελφά κράτη και μαζί δημιουργήσαμε τον οικουμενικό ελληνισμό. Η Ελλάδα και η Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό. Η τρομερή αυτή φράση του νομπελίστα ποιητή μας και κοσμογυρισμένου διπλωμάτη, Γιώργου Σεφέρη, συνοψίζει με τον πιο λιτό, τον πιο δωρικό και συνάμα πιο εύγλωττο τρόπο την δεινότητα και τη δύναμη του ελληνισμού της διασποράς …» σημείωσε.
Ο Κύπριος προεδρικός επίτροπος Φώτης Φωτίου, στη δική του τοποθέτηση, διαμήνυσε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας και μοναδικός και ανέδειξε ως πρωταρχικό σημείο της κοινής προσπάθειας τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών και των σχέσεων των ομογενών με τη χώρα καταγωγής τους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τουρκική προκλητικότητα. «Παρακολουθούμε έξαρση της παρανομίας και της προκλητικότητας της Τουρκίας, όχι μόνο στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ευρύτερα στην περιοχή με την παραβίαση συθέμελα του διεθνούς δικαίου και την καταπάτηση κάθε αρχής που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της ειρήνης και της συνεργασίας των κρατών» είπε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στις δράσεις που πραγματοποιεί η Κύπρος για τη Διασπορά, ο κ. Φωτίου είπε πως ένας από τους βασικούς άξονες της «αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε ότι ένας πρέπει να είναι ο Ελληνισμός».

Τέλος ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη στους αγώνες της. «Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ίδιες ελπίδες στον αγώνα μας για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τον τουρκικό Αττίλα εδαφών μας» τόνισε

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα