Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Σε διαιτητικό Δικαστήριο ο ΦοΔΣΑ με την ΣΔΙΤ της ΜΕΑ Σερρών

Σε διαιτητικό Δικαστήριο ο ΦοΔΣΑ με την ΣΔΙΤ της ΜΕΑ Σερρών . Σκίες στο ειδυλιακό τοπίο του «υποδειγματικού» έργου!!

Γράφει η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Χημικός μηχανικός.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΑ
Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Σερρών στη θέση «Ερείπια Νεράιδας» του Δήμου Ηράκλειας Σερρών υλοποιείται με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού «ΣΙΡΡΑ Α.Ε.» την οποία αποτελούν η σύμπραξη των εταιρειών Intrakat – Archirodon – Envitec.

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και η δοκιμαστική λειτουργία την 9-10-2019 με διάρκεια 27 έτη.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 15.656.512,55 €.
Η χαρά και οι πανηγυρισμοί για τα «πράσινα βραβεία », πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος μετατρέπονται σε δικαστικές οικονομικές διαμάχες!

Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο ιδιώτης του έργου «ΣΙΡΡΑ Α.Ε.» απαιτεί από το ΦοΔΣΑ να τους καταβάλει συνολικά το ποσό των 766.491,44 € για πρόσθετες δαπάνες και απώλεια λειτουργικού αποτελέσματος στα οποία υποχρεώθηκε η εταιρεία και οι οποίες αποτελούν συνέπειες της από 18-3-2019 Ειδοποίησης Αλλαγής του ΦοΔΣΑ.

Τα δύο μέρη καταφεύγουν στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών (όπως ορίζει η σύμβαση σύμπραξης του ΣΔΙΤ ) , μετά από την αριθμ. πρωτ. 1364/29-01-2020 αίτηση-Ειδοποίηση Επίλυσης Διαφορών στην υπηρεσία της ΣΙΡΡΑ Α.Ε ( ΙΦΣ) [Ιδιώτης Φορέας Σύμπραξης ] .
Η Τριμελής Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών συστάθηκε την 19/2/2020.

Στις 05-06-20 η Επιτροπή ,αφού συνεδρίασε τέσσερις φορές και αφού έλαβε υπόψη της τις απόψεις των Μερών αποφάσισε ότι πρέπει να καταβληθεί στον ΙΦΣ [ΣΙΡΡΑ Α.Ε] το συνολικό ποσό των 630.792,87 ευρώ εκ μέρους του ΦοΔΣΑ.

Μάλιστα η Επιτροπή αποφάσισε πως ο πλέον πρόσφορος τρόπος πληρωμής του παραπάνω ποσού είναι να πραγματοποιηθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Στις 09-06-2020 ο ΦοΔΣΑ αποφασίζει να μην αποδεχθεί την απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της σύμβασης σύμπραξης για το έργο και την παραπομπή της σε Διαιτησία βάσει των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου θα είναι οριστική και αμετάκλητη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΑ

Θα λογοδοτήσει κάποιος γιαυτη την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει??
Οι ΦΟΔΣΑ, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Κάθε δήμος συμμετέχει σε έναν μόνο ΦοΔΣΑ.Το διοικητικό συμβούλιο του ασκεί κάθε αρμοδιότητα του συνδέσμου εκτός από εκείνες που ανήκουν στον Πρόεδρο.
Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν οι ΟΤΑ που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ να ζητήσουν ουσιαστικό ΕΛΕΓΧΟ?? ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ?
Θα συνειδητοποιήσουν στο ΦοΔΣΑ ότι οι διοικήσεις των <μεγαθηρίων> εταιρειών με τις οποίες συμπράττουν είναι <μεγάλα ψάρια> και όχι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ?
ΌΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΆ τα βάρη φορτώνονται στους πολίτες -σε όλους εμάς – που μέσω δημοτικών τελών πληρώνουμε και τις αστοχίες του ΦοΔΣΑ!!!!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα