Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΜΕΑ ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Τους τελευταίους δύο περίπου μήνες δημιουργήσαμε ένα Συντονιστικό Συνεργασίας όλων των Φορέων,Συλλόγων και πολιτών, κατά της χωροθέτησης ΜΕΑ στο Δήμο Λαγκαδά, με σκοπό την οργάνωση δράσεων κατά της εγκατάστασης μίας ακόμη μονάδας απορριμμάτων στον τόπο μας.

Δώσαμε προτεραιότητα στην νομική αντιμετώπιση του προβλήματος επειδή οι προθεσμίες έτρεχαν και έπρεπε να τις προλάβουμε.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Η προσπάθεια ήταν επίπονη και έχριζε ειδικού χειρισμού εχεμύθειας (για ευνόητους λόγους).

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
04.05.2020- Ψήφισμα 40 Συλλόγων της περιοχής κατά της ΜΕΑ στο Δήμο Λαγκαδά, με πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ .

Με Αριθ. πρωτ. 315584(1046) / 19.06.2020 ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ –

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της βεβαίωσης χωροθέτησης(Α.Π.:207010 (704) /14-5-2020) της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Π.Κ.Μ.» στην θέση με κωδικό 13, στο αγρόκτημα Μαυροράχης και Καρτερών της Δ.Ε Λαχανά του Δήμου Λαγκαδά. Το αίτημα κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπογράφηκε ενδεικτικά από πενήντα άτομα-πολίτες του δήμου.
Με Αριθ.πρωτ.20487 / 17.06.2020 ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ -ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ-

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ του ΑΠ:12605 / 15-04-2020 εγγράφου της υπηρεσίας, ως γνωμοδότηση προς τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κ.Μ. με θέμα «Απάντηση για έλεγχο χρήσεων γης στο αγρόκτημα Μαυροράχης και Καρτερών της Δ.Ε Λαχανά και στο αγρόκτημα Δ.Ε Ασσήρου για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) Δυτικού τομέα Π.Κ.Μ (θέσεις 11,12,13)» και με το οποίο παραχωρείτε συμβατότητα χρήσης γης για την θέση 13.

Το αίτημα κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπογράφηκε ενδεικτικά από πενήντα άτομα-πολίτες του δήμου..
02.07.2020, Έκδοση φυλλαδίου προς διανομή με την ευγενική – δωρεάν προσφορά συντοπίτη μας επαγγελματία Θεσσαλονίκης.
30.06.2020 -Δημιουργία ομάδας στο Facebook (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Μ.Ε.Α. { Σ.Ο.Κ. ΜΕΑ } και η οποία ήδη αριθμεί σήμερα περίπου 1000 μέλη, με πλήθος αναρτήσεων και δελτίων τύπου με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση..
20.07.2020 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, που μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από 672 άτομα.
ΣΗΜΕΡΑ
Με ικανοποίηση ενημερώνουμε ότι :
Χθες ,Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. 207010(704) / 14.5.2020 βεβαίωσης χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά τη χωροθέτηση της παραπάνω ΜΕΑ εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
Με την αίτηση στο ΣτΕ επιδιώκεται η ακύρωση της χωροθέτησης για λόγους, που αφορούν την παραβίαση:
των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ
των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε άλλη κατηγορία, επιτρεπόμενη και
των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους, για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον.
Η βεβαίωση χωροθέτησης είναι επιπλέον ακυρωτέα, διότι δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και δεν εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα, όπως υποδεικνύει η εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), εναλλακτικές λύσεις εκτός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
Σ.Σ. 1 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕ: ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ, που επισυνάπτουμε.
Σ.Σ. 2. Το αίτημα υπογράφεται θεσμικά από τρεις συλλόγους με τα καταστατικά τους :

1.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

2. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΓΚΑΔΑ – Η ΑΡΤΕΜΙΣ

3. ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Την 27η Ιουλίου 2020 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. 207010(704)/14.5.2020 βεβαίωσης χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία εξέδωσε, με εντολή του Περιφερειάρχη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Η εν λόγω βεβαίωση συνιστά κατά την κείμενη νομοθεσία την έγκριση εγκατάστασης που απαιτείται για έργα περιβαλλοντικών υποδομών αυτής της κατηγορίας. Το δικόγραφο επιμελήθηκαν, κατόπιν εντολής σας, η δικηγόρος Αθηνών ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ και ο υπογράφων.
Ο προσδιορισμός δικασίμου της αίτησης εκκρεμεί, πρόκειται, όμως, να υποβληθεί αίτημα προτίμησης, προκειμένου να εκδικαστεί το ταχύτερο δυνατόν, δεδομένου ότι η εκπόνηση της ΑΕΠΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, ως βεβαιώνει, άλλωστε, και ο ΦοΔΣΑ στο πρόσφατο έγγραφό του – απάντηση στο αίτημά μας για την προσκόμιση των εγγράφων που αφορούν στις εναλλακτικές θέσεις.
Με την κατατεθείσα αίτηση ενώπιον του ΣτΕ επιδιώκεται η ακύρωση της χωροθέτησης για λόγους που αφορούν την παραβίαση
(α) των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
(β) των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ,
(γ) των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και
(δ) των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον.
Η βεβαίωση είναι, εξάλλου, ακυρωτέα διότι για τη χωροθέτηση του έργου δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης Χαλκιδικής και δεν εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα, όπως υποδεικνύει η εγκεκριμένη ΕΠΜ, εναλλακτικές λύσεις εκτός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.

Τέλος, η προσβαλλόμενη εκδόθηκε κατά πλημμελή εφαρμογή των προβλεπόμενων στις οικείες διατάξεις κριτηρίων χωροθέτησης, άλλως κατά πλάνη περί τα πράγματα της διοικήσεως.
Η κατατεθείσα αίτηση ακυρώσεως δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζει την εκπόνηση της ΑΕΠΟ και την πρόοδο του έργου. Αν κριθεί απαραίτητο για την προάσπιση των συμφερόντων των αιτούντων, χωρεί, επιπλέον, αίτηση αναστολής εκτέλεσης, η οποία, προσώρας, είναι πρόωρη και ίσως για το λόγο αυτό πιθανό να μην ευδοκιμήσει. Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα υπάρχει, καθώς κατατέθηκε εμπρόθεσμα αίτηση ακύρωσης.
Με εκτίμηση,
ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή