Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

1. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και    ξένα    μέσα   ενημέρωσης, ανοίγουν θέμα  για Grexit, αλλά και  για κούρεμα των  ιδιωτικών καταθέσεων. Τα  θεωρείτε πιθανά;

Όχι δεν τα θεωρώ καθόλου πιθανά. Πιστεύω , ότι ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει, όλα όσα ζητά η Τρόικα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 2Ο Μνημονίου εντός του Μαΐου , όπως και θα υπογράψει 3Ο Μνημόνιο μέχρις Σεπτεμβρίου .Και στη πρώτη και στη δευτέρα περίπτωση αν δεν επιβληθεί στην Αριστερή Πλατφόρμα , αν δεν καθυποτάξει την φύση του , θα χάσει την δεδηλωμένη, θα πέσει και θα φύγει. Άρα , είτε έτσι , είτε αλλιώς, δεν θα υπάρξει GREXIT, ούτε οιασδήποτε άλλης μορφής καταστροφή.

2. Πόσο μακριά   ή κοντά  είναι  κατά  τη γνώμη σας οι επόμενες  εκλογές    ή  ένα   δημοψήφισμα με πρωτοβουλία   του ΣΥΡΙΖΑ;

Λόγω παντελούς αδυναμίας εξόδου στις αγορές η συνομολόγηση 3ου Μνημονίου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και δη μέχρις ρυθμίσεως της εξυπηρετήσεως του χρέους, ισοπόσως προς το πρωτογενές πλεόνασμα , είναι αυτονόητα αναπόφευκτος .Θεωρώ πολύ πιθανό το δημοψήφισμα για την ιστορική δικαιολόγηση αυτής της διαδικασίας ,που θα παρουσιαστεί βέβαια υπό την δορά ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου Ανάπτυξης» ή άλλων ευήχων και ευφαντάστων. Θα πρόκειται , χωρίς περιστροφές , για πράξη επονείδιστη και πρωτοφανή βάσει της προσφάτου εμπειρίας ( βλ. σε αντίθεση Πορτογαλία, Ιρλανδία , Κύπρος ). Σχετικά με την πιθανότητα εκλογών δεν μπορώ πράγματι να εκφέρω εκτίμηση. Δεν γνωρίζω, ομολογώ ,τι είδους παντελόνια φορούν οι κ.κ. Λαφαζάνης &Σια .

3. Έχοντας   πλέον   ικανή απόσταση από τα  γεγονότα, ποια νομίζετε   ότι  ήταν τα  καίρια λάθη που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή της  Ν.Δ.;

Το ουσιαστικότερο πρόβλημά μας ήταν και είναι η αδυναμία της ΝΔ αμφιδρόμου επικοινωνίας με τα κοινωνικά στρώματα και τους οργανωμένες επαγγελματικούς φορείς , που παραδοσιακά εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία , στα Λαϊκά Κόμματα της Ευρώπης . Η αδυναμία αυτή είναι υπαρξιακής φύσεως , είναι αδυναμία δομής και λειτουργίας του κόμματος και ταυτίζεται κατ ΄ουσίαν με την αδυναμία καθοριστικής συμμετοχής του στην παραγωγή πολιτικής και πολιτικού προσωπικού.
Η αδυναμία αυτή δεν επέτρεψε τον ουσιαστικό διάλογο και κατά συνέπεια την κατανόηση από μεγάλη μερίδα του παραγωγικού λαού, του γεγονότος , ότι πολλές αποφάσεις μας ήσαν αναπόφευκτες και εξίσου πολλές άλλες αρχές σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Όπως επίσης δεν επέτρεψαν την ανάδραση λαθών , που θα μπορούσαν , να αναταχθούν εν τη γενέσει τους (βλ. π.χ. ΕΝΦΙΑ).

4.  Δεδομένου ότι είναι   γνωστή η προσωπική  σας    σχέση με  τον Αντώνη Σαμαρά, να   υποθέσω ότι δεν αποδέχεστε ότι   υπάρχει  θέμα    ηγεσίας;

Ο Ηγέτης παραμένει μετά την ήττα για λόγους, που έχουν μία υποκειμενική και μια αντικειμενική διάσταση. Η υποκειμενική έχει, ως πάντοτε, συνειδητά και ασυνείδητα στοιχεία. Συνειδητή εν πολλοίς είναι η εκτίμηση , ότι η παραμονή επιβάλλεται για λόγους χρηστικούς, δηλ. την εξυπηρέτηση της ιστορίας,  των εθνικών και παραταξιακών συμφερόντων . Σίγουρο είναι, ότι αυτό είναι η εκτίμηση του Α.Σαμαρά. Υποσυνείδητη είναι συνήθως η ματαιόδοξη προσκόλληση στην εξουσία. Σίγουρο είναι, ότι αυτό δεν ισχύει για τον ΑΣ. Ακόμη και οι δεινότεροι των επικριτών του , είμαι βέβαιος, δεν του προσάπτουν τέτοια χαρακτηριολογικά στοιχεία. Η ιστορία του μαρτυρά προδήλως το αντίθετο. Η αντικειμενική διάσταση έχει σχέση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την επικρατούσα φαντασίωση( ο όρος κατά Καστοριάδη) περί της υπάρξεως προφανούς διαδοχής. Αφού δεν υπάρχει αυτό και μέχρις ότου υπάρξει, δεν είναι δυνατόν, να αμφισβητηθεί αντικειμενικά ή να αρθεί υποκειμενικά η πρόθεση .

5. Τι  λοιπόν πρέπει να γίνει   για να αναταχθεί ο ασθενής ; Εάν,  για να ζητήσω και την  επιστημονική σας   θέση,  η Ν.Δ. ,  βρισκόταν στον καναπέ του ιατρείου    σας,  ποια  θα  ήταν η διάγνωση σας και τι θα συστήνατε;

Η ΝΔ δεν χρειάζεται γιατρό. Χρειάζεται μηχανικό. Το οικοδόμημα πρέπει , να οικοδομηθεί εξ αρχής . Και , προς Θεού , δεν χρειάζονται άλλες ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Μπορούμε , να δανειστούμε τα σχέδια και την μελέτη κατασκευής αδελφών κομμάτων της Κεντρικής Ευρώπης . Δε θα πρέπει , να λησμονήσουμε βέβαια , να ρίξουμε μια ματιά και στους εκεί νόμους , που διέπουν την λειτουργία των κομματικών οργανισμών , το εκλογικό σύστημα , τον τρόπο επιλογής των βουλευτών και όλα τα σχετικά.

6. Γενικώς η  πολιτική ζωή της  χώρας   νοσεί.  Με  ιντριγκάρετε  να   ζητήσω μια  περιγραφή με   ιατρικούς όρους.

Πάντοτε είμασταν λαός , όπως όλοι οι μεσογειακοί και εν γένει οι των θερμοτέρων κλιμάτων , με επικρατούντα ένα δραματικό τρόπο εκφοράς του συναισθήματος και συμπεριφοράς . Με την ανάδειξη βέβαια της πρώτης , μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, ευρωπαϊκής κυβέρνησης της πραγματικής Αριστεράς , θα έλεγα , ότι γίναμε πλέον κλινική περίπτωση μιας κλασσικής διασχιστικής αντιδράσεως . Χαρακτηριστικοτάτη είναι εν προκειμένω και η «belle indifference»(ωραία απάθεια) με την οποίαν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το τμήμα του κόσμου , που την στηρίζει , τις σχέσεις μας με τους εταίρους , τα εισερχόμενα μηνύματα καταστροφής και εν γένει τα επερχόμενα .
7. Σε συνέχεια των προηγούμενων, περαιτέρω  άνοδος  των ποσοστών  της Χρυσής Αυγής, είναι επιστημονικά εξηγήσιμη;

Σε εποχές κρίσεων και διαχύτων κινδύνων η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έλκονται από άκαμπτες , φανατικές και απόλυτες απόψεις περί ασφαλών και ανωδύνων λύσεων , είτε αυτές είναι θρησκευτικού περιεχομένου (βλ. εξτρεμιστικός ισλαμισμός) , μαρξιστικής ή εθνικοσοσιαλιστικής προελεύσεως είναι φαινόμενο ιστορικώς αποδεδειγμένο και ευκόλως ερμηνεύσιμο . Δεν νομίζω όμως ,ότι μία κατάρρευση της κυβερνήσεως της Αριστεράς, υπό το βάρος των δομικών και ιδεολογικών της αδυναμιών, θα οδηγήσει σε παρόμοιες συμπεριφορές και ενίσχυση του φανατισμού . Πολλώ μάλλον εκτιμώ , ότι θα αποτελέσει το τέλος των ψευδαισθήσεων και του ναρκισσισμού .

 

“ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα