Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Τι προβλέπει η τροπολογία για μη υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Στη Βουλή κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αλλάζει η νομοθεσία και αποφεύγεται η ποινή του υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Η τροπολογία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης και θα ψηφιστεί απόψε.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπονται ποινές αφαίρεσης από πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή το επόμενο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση:

Την αλλαγή του νόμου είχε προαναγγείλει, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, μετά από την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΟΚ, αλλά και την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και πρόσθεσε ότι, με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, μετά τη δήλωση του διεθνή ποδοσφαιριστή, με την οποία επέρριπτε ευθύνες σε κυβέρνηση και υφυπουργό Αθλητισμού για την εισήγηση της ΕΕΑ να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, απειλώντας μάλιστα με ανεξαρτητοποίηση.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Κληθείς, τέλος, να απαντήσει και πάλι για το θέμα της Επιτροπής Αθλητισμού τόνισε: «Δεν παρεμβαίνουμε στους αγώνες. Παρεμβαίνουμε στο νομοθετικό πλαίσιο για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κινείται διχαστικά σε αυτό το επίπεδο. Για αδικήματα για τα οποία γνωμοδότησε η ΕΕΑ δεν θα προβλέπεται πλέον υποβιβασμός» είπε.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι όποιες ποινές της ΕΠΟ δεν αλλάζουν αυτόματα, αλλά πρέπει να συνεδριάσει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να αλλάξει τόσο το καταστατικό, όσο και τον πειθαρχικό της κώδικα. Μάλιστα κάτι τέτοιο απαγορεύεται μεσούσης της σεζόν και απαιτείται άδεια από τη FIFA.

«Τραγικοί οι χειρισμοί Αυγενάκη, να παραιτηθεί»
Στην επίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Λευτέρη Αυγενάκη για τραγικούς χειρισμούς που φέρνουν χάος και ζητά την παραίτηση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Αναλυτικά:

Οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος

Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσηής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της.

Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία.

«Αποτύχατε»
Από την πλευρά του ο τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής προέβη σε ένα λιτό σχόλιο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα μπάχαλο με τη σφραγίδα της. Χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ..

ΚΚΕ: Όλες οι ΠΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται όπως οι ΑΕ
«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, αυτό που πάντα τονίζει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή το “ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών” παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών και πάντως οπουδήποτε αλλού εκτός από το γήπεδο. Ο φίλαθλος κόσμος, που έχει σιχαθεί αυτή τη σαπίλα, ούτε έχει σχέση με τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων, ούτε πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους, που δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Προσθέτει μάλιστα πως, «σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία υπάρχουν και να μην κυκλοφορούν στους “διαδρόμους”».

«Αποκτά μεγαλύτερη σημασία η θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει οι ΠΑΕ να ενταχθούν άμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και να μην έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση. Μια θέση που σταθερά προτείνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και σταθερά καταψηφίζεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι ένα μέτρο για να υπάρχει μια στοιχειώδης διαφάνεια, να περιοριστούν τα επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια, μέχρι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός να απαλλαγεί απ’ τη θηλιά της εμπορευματοποίησης», προτείνει στο σχόλιό του το ΚΚΕ.

Ο Βελόπουλος παρομοιάζει την Ελλάδα με τη Γιουγκοσλαβία
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, πιστός στο εθνικιστικό του αφήγημα, παραλλήλισε την κατάσταση στην Ελλάδα με τη… διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, θυμίζοντας ότι ο εμφύλιος ξεκίνησε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κατηγόρησε, ακόμη, τον Λευτέρη Αυγενάκη για ερασιτεχνισμό.

«Δεν με ενδιαφέρει ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο ΠΑΟΚ αλλά η Ελλάδα. Το ζήτημα είναι εθνικό. Και οι επιχειρηματίες δεν είναι ούτε με τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Είναι απλά επιχειρηματίες. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από μία κόντρα μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Κροατίας και της Σερβίας. Χθες αναρτήθηκε στην Τούμπα πανό που μιλούσε για διχασμό της Ελλάδας. Κι εγώ είμαι οπαδός ομάδας αλλά δεν κάνω παρέα με τον Σαββίδη ή τον Αλαφούζο. Βρίζουν τώρα οι Ολυμπιακοί τους ΠΑΟΚτζήδες και το αντίστροφο και πάμε να κόψουμε την Ελλάδα στα δύο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βελόπουλος καταλόγισε ευθύνες στον υφυπουργό Αθλητισμού και τον κατηγόρησε ότι από «υπουργός έγινε εμπρηστής» και συμπλήρωσε «ο ίδιος διόρισε τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και την ίδια στιγμή λέει ότι κακώς βγήκε η απόφαση από αυτούς που ο ίδιος διόρισε. Δεν μπορεί, λέει ο υπουργός, να επιβάλλεται απόφαση υποβιβασμού όταν δεν υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση. Τι ερασιτεχνισμός είναι αυτός;».

ΠΗΓΗ 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα