Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 24/04/2024

Τι συμβαίνει στον Δήμο Λαγκαδά με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Οργή έχουν προκαλέσει οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών και βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με καταγραφές της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με «συμβατικά» απορριμματοφόρα. από Δημότες του Δήμου Λαγκαδά. ΔΕΙΤΕ Εδώ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο «ατυχές» περιστατικό το να καταγράφεται απορριμματοφόρο να μαζεύει έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης και έναν πράσινο κάδο μαζί!

Το αιώνιο επιχείρημα φταίει ο κόσμος.

Βέβαια πάντα θα υπάρχουν και τα δημοσιεύματα που «εξηγούν» ότι για την κατάσταση ευθύνεται η αδιαφορία, ή η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, η άγνοια της ανακύκλωσης, αδιαφορία κλπ.

Δηλαδή αυτός που φταίει, δεν είναι οι Δήμος και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανακύκλωση, αλλά οι πολίτες που δεν ανακυκλώνουν και πετάνε το σύνολο των σκουπιδιών τους στους μπλε κάδους.

Για το λόγο αυτό, ισχυρίζονται οι υποστηριχτές της πιο πάνω άποψης, οι μπλε κάδοι καταλήγουν να μαζεύονται μαζί με τους πράσινους, επειδή το περιεχόμενό τους αποτελείται εν μέρει από ανακυκλώσιμα υλικά και εν μέρει από κοινά σκουπίδια τα οποία πέταξαν μέσα οι αδιάφοροι δημότες.
Να χαμε να λέγαμε.

Ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγραφές των «μικτών συλλογών» των ανακυκλώσιμων από συμβατικά απορριμματοφόρα υπήρξαν καταγγελίες προς την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου από ιδιώτες, Συλλόγους και την παράταξη του ενεργού δημότη, ο οποίος έκανε επαναλαμβανόμενα παρεμβάσεις – ερωτήσεις προς την υπηρεσία καθαριότητας.

Μάλιστα στον απόηχο των αντιδράσεων σε προσπαθώντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Λαγκαδά εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 24/04/2020, όπου δήλωνε ότι «η αποκομιδή των απορριμμάτων ανακύκλωσης θα συνεχίσει να πραγματοποιείται με τα απορριμματοφόρα του δήμου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ανακύκλωσης ότι θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.

Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Ο κόσμος για μία ακόμη φορά, δείχνοντας κατανόηση, χαμήλωσε τους τόνους, δείχνοντας ανοχή στο συνεχιζόμενο φαινόμενο.
Στις 25/08/2020 η επικεφαλής της παράταξης του Ενεργού Δημότη η κ.Μαρκέλλα Ταυρίδου απέστειλε επιστολή – ερώτηση προς τον Δήμαρχο και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας (αρ.πρωτ.30643) στην οποία ζητούσε πληροφορίες για το τι γίνεται με την Ανακύκλωση στον Δήμο Λαγκαδά.

Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Στην επιστολή της ζητούσε να μάθει «τι γίνεται με το θέμα της ανακύκλωσης στον Δήμο Λαγκαδά και αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει»
Η απάντηση του κ.Αντιδημάρχου στην κ. Ταυρίδου ήταν ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα απορριμματοφόρα του Δήμου, ότι είναι χαλασμένα , ότι περιμένουν επισκευές και ότι δεν είχαν άτομα» .

Παράλληλα η κ. Ταυρίδου ζητούσε έγγραφη απάντηση το πόσα είναι τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης που λειτουργούν και αν όντως ανακυκλώνονται τα υλικά που με κόπο και σχολαστικότητα πολλοί δημότες τα ρίχνουν στους μπλε κάδους.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ότι το Δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αρκετά αλμυρό κονδύλιο για επισκευές και συνεργεία αυτοκινήτων, οπότε η δικαιολογία δεν ισχύει.

Πέρα από την κυρία Ταυρίδου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούμενος ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Οι φίλοι της Γης» κατέθεσε αίτηση στις 20/8/2020 (με αριθ. Πρωτ. 141) ένα ανάλογο ερώτημα, ζητώντας απαντήσεις προς την αρμόδια Αντιδημαρχία καθαριότητας , με κοινοποίηση στον Δήμαρχο, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όλες τις Παρατάξεις.

Στην κατατιθέμενη αίτηση ζητείται απάντηση στο καίριο ερώτημα «Γιατί επί 8μηνο δεν γίνεται ξεχωριστή περισυλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά με συμβατικά και καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά και οικονομικά τον Δήμο».
Στο τελείωμα της επιστολής επισημαίνεται ότι η Εταιρία Ανακύκλωσης δεν είχε κανένα πρόβλημα λειτουργίας , ούτε στο Διάστημα της καραντίνας λόγο του covid-19, όπως ισχυρίστηκε η Αντιδημαρχία καθαριότητας στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε τον Απρίλιο του 2020.
Βέβαια η απάντηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο δόθηκε ένα μήνα μετά, στις 29/09/2020 ο οποίος εν ολίγοις ισχυρίζεται ότι η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών γινόταν με «συμβατικά» απορριμματοφόρα, καθώς τα απορριμματοφόρα που ήταν για την συλλογή των «Μπλε» κάδων ήταν ακινητοποιημένα λόγο μηχανικών προβλημάτων (από το 2018!!) .

Βέβαια στο κλείσιμο της επιστολής του, ανέφερε ότι πλέον η αποκομιδή γίνεται κανονικά από τις 24/08/2020 , οπότε οι δημότες μπορούν να ανακυκλώνουν κανονικά.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς τι να πιστέψει.
Πέρα από αυτό τίθενται μερικά εύλογα ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων οι οποίες σίγουρα δεν απαντώνται με ένα απλό δελτίο τύπου.

Δ

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς ανακοινώνει την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά

H Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνει την επίσημη λειτουργία του νέου διαδικυτιακού τόπου του Δήμου Λαγκαδά, που μπορείτε

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα