Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Το περιβαλλοντικό (TAP) αναζωογονεί την πολύπαθη περιοχή Λαγκαδά

περιβαλλοντικό,TAP,αναζωογονεί,πολύπαθη,περιοχή,Λαγκαδά,

Πώς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα δράσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) αναζωογονεί την πολύπαθη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά .

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία είναι αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το 80% των παραγόμενων σκουπιδιών, ποσοστό υπέρογκο για περιοχή κράτους – μέλους της ΕΕ, εξακολουθεί να θάβεται κάτω από το χώμα, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης, που βρίσκεται στον δήμο Λαγκαδά.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που αποτελεί το βασικότερο γρανάζι στη διαχείριση αποβλήτων και τη μετάβαση στο αναγκαίο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, προβλέπει την κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και οκτώ ξεχωριστών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) που θα αυξήσουν τα επίπεδα κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και επανάχρησης, αλλά η συνολική υλοποίησή του καθυστερεί, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας.

Η ΜΕΑ Σερρών έχει ήδη κατασκευαστεί στον δήμο Ηράκλειας και προβλέπεται να λειτουργήσει τον προσεχή Μάιο, ωστόσο για τις ΜΕΑ Ανατολικού και Δυτικού Τομέα ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη -οι οποίες έχει σχεδιαστεί να δεχθούν και τον μεγαλύτερο όγκο σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας- δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία των χωροθετήσεων.

Ως αποτέλεσμα, οι εμπλεκόμενοι δήμοι επιβαρύνονται συνεχώς με ίδιους πόρους για την Καθαριότητα, καθώς αδυνατούν να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης στον τομέα ευθύνης τους (που συνεπάγεται οικονομική ελάφρυνση), οι δημότες εξακολουθούν να επωμίζονται τα υψηλά τέλη υγειονομικής ταφής και τα «ευρωπρόστιμα» δεν λένε να σταματήσουν. Και το σημαντικότερο; Το περιβάλλον δεν μπορεί να «ανασάνει».

Σε πολλές περιπτώσεις, λοιπόν, και με τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης να μην εκλείπουν, η Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να διαχειριστεί ορθολογικά ακόμη και τη συλλογή απορριμμάτων, σηκώνοντας τα χέρια… ψηλά.

Και κάπου εδώ έρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) και το εθελοντικό Πρόγραμμα Κοινωνικών & Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί στις τρεις Περιφέρειες τις οποίες διατρέχει, δηλαδή τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράσεις αυτές αποτελούν προϊόν συνεχούς διαλόγου με τις τοπικές κοινότητες, με τις οποίες συνδιαμορφώνονται και επιλέγονται βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές επενδύσεις.

Λόγω ανεπαρκών πόρων, πολλοί από τους δήμους από όπου περνά ο Αγωγός αιτήθηκαν τη συνδρομή του σε έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και Καθαριότητας, που μπορούν να αποφέρουν το πιο ουσιαστικό κίνητρο: την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων. Όχι μόνον για όσο διαρκεί το έργο κατασκευής του αγωγού, αλλά με ορίζοντα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο του 4ου άξονα της στρατηγικής των Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών του Επενδύσεων του TAP (βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας), έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού επενδύσεις σε δήμους και άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο δήμος Λαγκαδά, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και ο δήμος Ηράκλειας, όπου έχει κατασκευαστεί και πρόκειται να λειτουργήσει η πρότυπη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Σερρών.

Ο πλέον «ευνοημένος» δήμος από αυτόν τον άξονα δράσης του Αγωγού ήταν ο δήμος Λαγκαδά, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα έλαβε τέσσερα τελευταίας τεχνολογίας απορριμματοφόρα οχήματα, τα περισσότερα από κάθε άλλον έως σήμερα, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 του στόλου αποκομιδής. Μαζί με αυτά, αξιοποιώντας τη γενναία δωρεά του TAP, η δημοτική αρχή προμηθεύθηκε και 1.126 πλαστικούς κάδους. Πρόκειται για αριθμούς που, αν μη τι άλλο, βελτίωσαν ξεκάθαρα τη διαχείριση απορριμμάτων και την καθαριότητα σε όλη την περιοχή, τομείς στους οποίους ο δήμος «πονούσε», όπως λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Ηλίας Τζαγγάνας.

Εκτός από τα 4 απορριμματοφόρα, στο πλαίσιο της δωρεάς του TAP, ο δήμος Λαγκαδά έχει παραλάβει και πάνω από 1.100 πλαστικούς κάδους

«Δεν ήταν, απλώς, μία δωρεά, ήταν επένδυση. Επένδυση που αφορά τουλάχιστον μία δεκαετία. Ήταν στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να αξιοποιήσει όπως ήθελε τη δέσμευση του ΤΑΡ να επενδύσει σε προγράμματα ΕΚΕ στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, επέλεξε αυτό που προβλημάτιζε περισσότερο την περιοχή μας: δηλαδή την Καθαριότητα. Με την πρόσθετη παραλαβή ακόμη τεσσάρων οχημάτων, με ίδια κονδύλια, πλέον ο στόλος του δήμου μας ανανεώθηκε κατά περίπου 70%, ενώ διαθέτει και εφεδρεία στον τομέα της αποκομιδής», αναφέρει ο κ. Τσαγγάνας.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/enas-kalos-agogos-ependiseon-stin-kathariotita-gia-tin-k-makedonia

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα