Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Ψαλίδι στους αγρότες του Λαγκαδά στο κριθάρι βυνοποίησης

Oρισμένοι πληρώθηκαν με 17,2 ευρώ ο τόνος για ποσότητες έως και 300 κιλά. Κρούσµατα µε διαφορετικά µέτρα και σταθµά φαίνεται να επικράτησαν τελικώς στον τρόπο εξόφλησης του βυνοποιήσιµου κριθαριού εσοδείας 2020, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όσους παραγωγούς είδαν να ψαλιδίζεται αναίτια το εισόδηµά τους, έναντι άλλων συναδέλφων τους.

Παρότι πολλοί αγρότες όπως έγραψε η Agrenda το περασµένο Σάββατο πληρώθηκαν τα 17,2 ευρώ τον τόνο, για τις ποσότητες µέχρι και τα 400 κιλά ανά στρέµµα, όπως προβλεπόταν από τη σύµβασή τους, εντούτοις η πολιτική αυτή δεν ακολουθήθηκε οριζόντια για όλους, πιθανότατα µε πρωτοβουλία κάποιων από τους κατά τόπους ενδιάµεσους εµπόρους  συγκεντρωτές κριθαριού που συνεργάζονται µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και συνάπτουν συµβάσεις µε παραγωγούς για λογαριασµό της.

Στους «ριγµένους», σύµφωνα µε καταγγελίες, βρέθηκαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης (χωρίς να αποκλείεται και από άλλες περιοχές), στους οποίους τα 17,2 ευρώ ο τόνος πληρώθηκαν για ποσότητες έως και 300 κιλά το στρέµµα, ενώ οι επιπλέον τιµολογήθηκαν 14 ευρώ ο τόνος, σε τιµή κτηνοτροφικού.

Και µιλάµε για «ριγµένους» διότι την ίδια στιγµή συνάδελφοί τους στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς πληρώθηκαν από τοπικούς ενδιαµέσους µε 17,2 ευρώ τον τόνο για 400 κιλά ανά στρέµµα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, άλλος ενδιάµεσος όχι µόνο εξόφλησε τους συνεργαζόµενους αγρότες στη συµφωνηµένη τιµή, αλλά απορρόφησε και το σύνολο της παραγωγής τους χωρίς κανένα πλαφόν.

Διαβάστε επίσης: Επιδοτούμενη χρήση προϊόντων ειδικής θρέψης στο νέο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Το εξοργιστικό είναι πως όσοι αποφάσισαν το «ψαλίδι» στα κιλά ήταν µεταξύ εκείνων οι οποίοι όταν τους ρωτούσαν οι αγρότες, λίγο πριν το αλώνι, αν ισχύουν οι αποκαλύψεις της Agrenda περί σκέψεων για την επιβολή χαµηλότερου πλαφόν, για τους όγκους που θα πληρωθούν µε τα 17,2 ευρώ ο τόνος, έκαναν λόγο για κακεντρεχείς φήµες.

«Μας έλεγαν θέλουν να κάνουν κακό. Μην ανησυχείτε», µας ανέφερε παραγωγός, προσθέτοντας πως «έχω θυµώσει πολύ, διότι καλλιεργώ 250 στρέµµατα και από τη µείωση του πλαφόν στα 300 κιλά το στρέµµα έχασα 1.500 ευρώ εισόδηµα από όσα υπολόγιζα, βάσει των όρων της σύµβασης. Έχω τρία παιδιά για να µεγαλώσω.

∆εν είναι µικρό το ποσό. Άλλοι εργάζονται τρεις µήνες για να πάρουν 1.500 ευρώ».

Συγγενικό του πρόσωπο βρέθηκε επίσης στην ίδια δυσάρεστη θέση ως προς τα κιλά του πλαφόν, ενώ έτερος παραγωγός, µε εµφανή αγανάκτηση από τη συµπεριφορά περιορίστηκε να πει πως «από τη στιγµή που έχουν το µαχαίρι και το πεπόνι, κάνουν ό,τι θέλουν δυστυχώς».

Όσον αφορά τώρα το πού βρίσκεται η διαδικασία αυτή την περίοδο, στην περιοχή του Έβρου µετά και τις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες µέρες οι αγρότες έχουν αρχίσει να µπαίνουν σιγά – σιγά στα χωράφια για την προεργασία του εδάφους, µε οργώµατα, δισκοσβαρνίσµατα και όπου απαιτείται και ζιζανιοκτονία, ενώ αν όλα πάνε καλά µε τον καιρό, κοντά στην εορτή του Αγίου ∆ηµητρίου, θα ξεκινήσουν και οι πρώτες σπορές.

Στα πιο ήπια κλίµατα στην Κεντρική Μακεδονία, οι εργασίες αναµένεται να ξεκινήσουν λίγο αργότερα, καθώς ο προγραµµατισµός σε αυτές τις περιοχές για την έναρξη της σποράς είναι µετά τις 5 Νοεµβρίου. Μάλιστα, παραγωγός αναφέρει ότι κάποιοι επιλέγουν να σπείρουν µετά από χρήση µόνο καλλιεργητή και δισκοσβάρνας για να µειώσουν τα κόστη.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα