Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 24/04/2024

Όσο πιο απλά γίνεται για τις πολύπαθες Κοινότητες Ελλάδας

Πριν το “Πρόγραμμα Καποδίστριας” οι κοινότητες στην Ελλάδα ήταν σε ένα καλό επίπεδο τόσο σε θέματα εκτέλεσης έργων όσο και σε θέματα αποκέντρωσης.

Κάθε Κοινότητα είχε το προγραμματισμό της, είχε τους εκπροσώπους και τον γραμματέα της για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα όρια της, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους λόγω της αστυφιλίας της εποχής εκείνης.

Επι “Καποδίστρια” και κατόπιν με το “Πρόγραμμα Καλλικράτης” είδαμε να υποβαθμίζονται απότομα οι κοινότητες. Χωρίς πόρους και αρμοδιότητες πλέον και με τους “συμβούλους της δημοτικής κοινότητας” να γίνονται “αλιείς ψήφων” των δημάρχων. Είδαμε την “λαϊκή βούληση” να καταπατείτε με τον χειρότερο τρόπο.

Για παράδειγμα σε Κοινότητα 1000 κατοίκων
Συνδυασμός Α = 650 ψηφοδέλτια
Συνδυασμός Β = 250 ψηφοδέλτια
Συνδυασμός Γ = 100 ψηφοδέλτια

Δήμαρχος είδαμε να εκλέγεται ο Συνδυασμός Γ – Πρόεδρος εκλέγεται ο σύμβουλος με τα 100 ψηφοδέλτια και όχι τα 650!!!

Αποτέλεσμα, ο κόσμος της υπαίθρου και κυρίως οι νέοι, βλέποντας αυτή την κατάσταση να απομακρύνεται από τα κοινά ή να ψηφίζει “ότι ο μπαμπάς και η μαμά”.

Το 2018 το νέο πρόγραμμα “Κλεισθένης” έκανε την “εμφάνισή” του, και ήρθε να ταράξει τα νερά σε όλη την αυτοδιοίκηση.
Δεν θα αναφερθώ στην απλή αναλογική ούτε στα καθ αυτών των δήμων, όπως άλλωστε έκανα και παραπάνω, αλλά θα παραμείνω στα των κοινοτήτων.

Ο “Κλεισθένης” ενεργοποίησε στις κοινότητες την γενιά του “Καποδίστρια και του Καλλικράτη” που είχε πέσει για χρόνια σε λήθαργο. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ, τους πόρους (έστω και λίγους) και τις αποφασιστικές αρμοδιότητες που δόθηκαν! Εννοείται ότι “τρίτος” βαθμός αυτοδιοίκησης δεν δημιουργήθηκε ούτε ήταν τέτοια η πρόθεση του νομοθέτη. Άλλωστε κανείς δεν θέλει και κάτι τέτοιο.
Ξαφνικά στις επόμενες εκλογές (2019) νέοι άνθρωποι, με μόνο κριτήριο την αγάπη για τον τόπο τους, άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε αυτόν και οι οποίοι θα ήταν πλέον “αλιείς ψήφων” για το δημαρχοκεντρικό σύστημα της Ελλάδας, αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στα αυτοδιοικητικά.

Δυστυχώς δεν κράτησε πολύ, δεν δοκιμάστηκε αυτό το σύστημα, δεν το άφησαν να δοκιμαστεί….πάλι οι ίδιοι !

Κατάργησαν τις αποφασιστικές αρμοδιότητες, τους λιγοστούς πόρους και τώρα με το να καταργούν και την ανεξάρτητη κάλπη και να να βάζουν εκ νέου υποψηφίους “υπό την σκέπη” του υποψηφίου δημάρχου αυτόματα έχουν πάλι “αλιείς ψήφων” … Γιατί, “τι να τρέχεις τώρα στην Κάτω Ραχούλα για ψήφο, θα το κάνει ο τάδε υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας για εμάς”. ΤΟΣΟ ΩΜΑ, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ !
Και ήδη έχουμε τωρινούς προέδρους και κοινοτικούς συμβούλους, που γεύτηκαν μια καθόλα δημοκρατική διαδικασία, να δηλώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά γιατί δεν θέλουν να γίνουν…ψαράδες !
Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε να συνεχίσει η καημένη η Ελλάδα να έχει μια “γερασμένη και σκουριασμένη” από μυαλά αυτοδιοίκηση.

 

Χρυσανθοπούλου Πελαγία
Πρόεδρος Κοινότητας Εξαλόφου.

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα