Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 15/04/2024

Α. Πετρίδης χωρίς σύνεση υποθηκεύσαμε το μέλλον του Δήμου Λαγκαδά

ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ: ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ), ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΟ, ΟΥΤΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ και 9 κατά, η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 3.350.623,84 ευρώ με ετήσια δόση 408.589.77 ευρώ για 10 έτη για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού του Δήμου μας.

Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κατηγορηματικά ότι η αντίθεση της παράταξής μας δεν αφορά στην φύση του έργου, καθώς είναι δεδομένο ότι η αντικατάσταση των φωτιστικών από νέους λαμπτήρες τύπου LED μειώνει τις δαπάνες κατανάλωσης και συντήρησης του οδοφωτισμού και συμβάλλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας το αντίστοιχο αποτύπωμα του Δήμου μας.

Η ένσταση από πλευράς μας και η καταψήφιση του δανεισμού σχετίζεται ευθέως με την απροθυμία της διοίκησης να αναζητήσει εργαλεία χρηματοδότησης, μολονότι τον Ιανουάριο του 2023 προδημοσιεύτηκε από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόγραμμα επιδότησης 20% του κόστους.
Η αντίδραση της Διοίκησης σε αυτήν την εξέλιξη εξέπεμψε αδιαφορία, καθώς χωρίς δεύτερη σκέψη προσπέρασε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι οι διαθέσιμοι πόροι ήταν λίγοι.
Εξάλλου, μέχρι το 2022 από τους 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας, μόνο 61 είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης και 36 εξ’ αυτών επέλεξαν την Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), ενώ 25 στράφηκαν στον δανεισμό.

Επομένως, πεποίθησή μας είναι πως έπρεπε να επιδείξουμε σύνεση και διάθεση σοβαρής ενασχόλησης με το συγκεκριμένο ζήτημα, μακριά από βιαστικές κινήσεις και πρόχειρες ενέργειες.

Επιπροσθέτως, επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε ότι στις μελέτες των Δήμων παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις αναλόγως της μεθόδου εκτέλεσης που ακολουθούν.
Παραδείγματος χάρη, ο Δήμος Λαγκαδά που επιλέγει τον δανεισμό με αντικατάσταση 7.479 φωτιστικών υπολογίζει όφελος 3,59 εκ. KWH, ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου που στρέφεται στην ΣΕΑ με αντικατάσταση 8.189 φωτιστικών υπολογίζει όφελος μόλις 2,5 εκ. KWH.

Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά αποφάσισε να δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα εισπράττει κατά προτεραιότητα την δόση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή την πλέον βέβαιη πηγή χρηματοδότησης του Δήμου.

Θέση της παράταξής μας είναι ότι έπρεπε να ακολουθήσουμε την μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ανάδοχος ιδιώτης εγγυάται την απόδοση του έργου, εισπράττοντας ένα μέρος αυτής.

Συν τοις άλλοις, δεν θα υπήρχε η παραμικρή δέσμευση των βασικών πόρων του Δήμου και ο ανάδοχος θα ήταν συνυπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία και την άριστη απόδοση του έργου, διότι μόνο εφόσον πληρούνταν αυτές οι προϋποθέσεις θα μπορούσε να εισπράξει τα χρήματά του.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν υποχρεωμένος να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην αρτιότητα του έργου, κάτι που προφανώς θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Δήμου Λαγκαδά.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου φιλοξένησε μια εντυπωσιακή εκδήλωση την Κυριακή 14 Απριλίου, το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Ζαγκλιβερίου. Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας