Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Σάββατο 26/04/2025

Adolescence: Η πιο μεγάλη ρωγμή στην τηλεοπτική οθόνη – μια ψυχολογική ανάλυση

Το Adolescence δεν είναι απλώς μια σειρά για εφήβους. Είναι ένα βαθύ, σχεδόν ψυχοθεραπευτικό κάλεσμα στον θεατή να αντικρίσει κατάματα την πιο δύσκολη περίοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης, εκείνη της εφηβείας, όχι μέσα από την κλασική αφήγηση, αλλά μέσω ενός αφαιρετικού, σχεδόν ωμού ρεαλισμού.

Η σειρά τολμά να παρουσιάσει την εφηβεία όχι σαν ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, αλλά ως μια περίοδο όπου το τραύμα, το σκοτάδι και οι εσωτερικές συγκρούσεις χτυπούν την ψυχή και το σώμα με ακατέργαστη ένταση.

Το «μπραντεφέρ» με τα σκοτάδια της ύπαρξης

Το Adolescence στήνει έναν εσωτερικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης οικογένειας και της σιωπηλής, μα συχνά εκκωφαντικής εφηβικής ψυχής. Χωρίς διδακτισμό, χωρίς να προσφέρει «έτοιμες» λύσεις ή να καθοδηγεί το συναίσθημα του θεατή, τοποθετεί την ενοχή, την αμηχανία, τον φόβο και την αδυναμία επικοινωνίας στο επίκεντρο.

Ψυχιατρικά, θα λέγαμε πως η σειρά περιγράφει μια συλλογική αντιπαράθεση με το απωθημένο: ενήλικες που αδυνατούν να διαχειριστούν ή να κατανοήσουν το ψυχικό φορτίο των παιδιών τους, εγκλωβισμένοι στις δικές τους άμυνες, τις προσωπικές τους αστοχίες και τα μοντέλα γονεϊκότητας που έχουν διδαχθεί.

Η εφηβική ψυχή ως «ασυνείδητο σύμβολο»

Η σειρά προσεγγίζει τον έφηβο ως μια ψυχοδυναμική «ρωγμή» στην επιφάνεια της κοινωνικής εικόνας της οικογένειας. Η ψυχοπαθολογία του εφήβου δεν εμφανίζεται ως μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά ως συστημικό σύμπτωμα που ξεσκεπάζει τις παγιωμένες σχέσεις εξουσίας, αποξένωσης και έλλειψης συναισθηματικής διαθεσιμότητας.

Το σοκ της γλωσσικής απόστασης

Η συγκλονιστική σκηνή στην οποία ο ενήλικας δεν κατανοεί τα emoji και τις αλληγορίες της ψηφιακής γλώσσας των εφήβων, δεν είναι απλώς ένα επεισόδιο παρεξήγησης. Είναι μια ψυχολογική αποτύπωση του χάσματος, της ασυμβατότητας των εργαλείων επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο κόσμους που συνυπάρχουν μεν, αλλά δεν συναντώνται.

Η σιωπηλή κατάρρευση των γονιών

Η σειρά δεν ενοχοποιεί τους γονείς. Τους δείχνει, όμως, συναισθηματικά αφοπλισμένους απέναντι στη σύνθετη εφηβική ψυχή. Η συντριβή τους μπροστά στην αποτυχία να “διαβάσουν” το παιδί τους, είναι μια υπαρξιακή κατάρρευση γεμάτη ενοχές και εσωτερικές συγκρούσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό σε μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία.

Μια εμπειρία που μοιάζει με καθρέφτη

Το Adolescence δεν κάνει διάγνωση. Δεν προσφέρει «πλαίσιο» ή «λύση». Είναι μια ενστικτώδης εμπειρία, ένα μπραντεφέρ με το εσωτερικό μας σκοτάδι και τις διαγενεακές σκιές που μεταφέρουμε και αναπαράγουμε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά το τέλος της σειράς, δεν θα φύγεις αλώβητος. Θα φύγεις πιο κοντά στην αλήθεια.

Το Adolescence μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό ερέθισμα για περαιτέρω συζήτηση ή ανάλυση στο πλαίσιο συνεδριών, ομάδων γονέων ή εκπαιδευτικών. Είναι ιδανικό παράδειγμα για τη μελέτη της συστημικής δυναμικής στην οικογένεια, των μηχανισμών άμυνας και του συναισθηματικού χάσματος ανάμεσα σε γενιές.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση