Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 12/11/2024

ΑΓΝΟ επιστρέφει στην αγορά Δυναμικά με τους αδερφούς Σαράντη

Μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθουν τα προϊόντα της στα ψυγεία των καταναλωτών εξασφάλισε η πτωχευμένη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.

Η εταιρεία κατέληξε στον όμιλο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολυμπος, Τυράς, Ροδόπη κ.α) των αδερφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, οι οποίοι «χτύπησαν» τα ακίνητα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το σήμα της γαλακτοβιομηχανίας σε πλειστηριασμό.

Είχαν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί το 2015 και το 2019. Για να υπάρξει όμως επενδυτής στον τρίτο πλειστηριασμό, το τίμημα περιορίστηκε στα 7,7 εκατ ευρώ.

Στον πρώτο πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης ήταν 18,3 εκατ ευρώ.

Η συνεταιριστική ΑΓΝΟ τέθηκε υπό ειδική διαχείριση το 1999 από την Αγροτική Τράπεζα και το 2003 ιδιωτικοποιήθηκε.

Στο διαγωνισμό πώλησης που διεξήγαγε η ΑΤΕ, πλειοδότης ήταν η βιομηχανία τυροκομικών Κολιός από το Κιλκίς.

Μάλιστα τότε στο διαγωνισμό είχε κατέβει και η ΤΥΡΑΣ των αδερφών Σαράντη.

Τα «ανοίγματα» της ΑΓΝΟ όμως ήταν μεγάλα που κόντεψε να παρασύρει και την ίδια την Κολιός σε περιπέτειες.

Τελικά η ΑΓΝΟ πτώχευσε το 2014 με χρέη 50 εκατ ευρώ.

Τα ηγεμονικά μερίδια στη Θεσσαλονίκη, ο Γκάλης και η μεγάλη επένδυση στον Λαγκαδά

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι για την ΑΓΝΟ.

Είχε γνωρίσει και μέρες δόξας με τα μερίδια αγοράς στη Θεσσαλονίκη να είναι ηγεμονικά.

Ιδρύθηκε ως συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος το 1950 και το 1955 έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα.

Η φήμη της επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα όταν το 1987 ο εθνικός ήρωας της Ελλάδας Νίκος Γκάλης διαφήμισε το γάλα της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 «έστησε» ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Λαγκαδά το οποίο διέθετε στις εγκαταστάσεις του μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και προμήθευε την αγορά με γάλα 100% ελληνικό σε συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε «να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του».

Η μεγάλη επένδυση όμως γύρισε μπούμερανγκ για τη συνεταιριστική βιομηχανία αφού δημιούργησε υψηλές υποχρεώσεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός από ιδιώτες πίεζε μερίδια αγοράς και περιθώρια κέρδους.

Τελικά η ΑΓΝΟ δεν άντεξε και πέρασε στην Αγροτική Τράπεζα το 1999, η οποία ως ειδικός διαχειριστής ανέλαβε να την ιδιωτικοποιήσει. Η πρώτη προσπάθεια με την Κολιός δεν ευδοκίμησε και μένει να δούμε τι θα καταφέρουν οι αδερφοί Σαράντη.

Οι τελευταίοι υπόσχονται την αναγέννηση της ΑΓΝΟ. «Πιστοί στη φιλοσοφία μας για ανάπτυξη μέσα από συνεχείς επενδύσεις με όπλα την ποιότητα και την καινοτομία, είμαστε βέβαιοι ότι η ΑΓΝΟ θα ξαναγίνει μια σύγχρονη επιχείρηση με τα προϊόντα της να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πετυχημένο track record των αδερφών Σαράντη στις διασώσεις εταιρειών Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί το πολύ καλό ιστορικό σε διασώσεις που έχουν δημιουργήσει οι αδερφοί Σαράντη από τα Τρίκαλα.

Οι αδερφοί Σαράντη μαζί με τον πατέρα τους Στέργιο ίδρυσαν το 1985 τη βιομηχανία παραγωγής φέτας ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα. Στην πορεία απέκτησαν τις προβληματικές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες Ολυμπος (2000) και Ροδόπη (2008) τις οποίες και «απογείωσαν» ταυτόχρονα με τη δική τους φήμη.

Τα δύο τελευταία χρόνια επεκτάθηκαν και στην αγορά ανθρακούχου εμφιαλωμένου νερού με τα Δουμπιά και στα αναψυκτικά με την εξαγορά της Κλιάφας. Σήμερα ο όμιλος με την επωνυμία Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι πλέον η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Ελλάδας με κύκλο εργασιών 427 εκατ ευρώ και 1.500 εργαζόμενους.

Διαθέτει επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, ενώ ετοιμάζεται ένα ακόμη στην Κύπρο για την παραγωγή χαλουμιού. Παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν πως το σήμα της ΑΓΝΟ που είχε διαπρέψει στο παρελθόν και στα παγωτά, ίσως είναι το καλύτερο διαβατήριο για να εισέλθουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και σε αυτόν τον χώρο, καθώς μέχρι και σήμερα είναι μια κατηγορία των γαλακτοκομικών που δεν έχουν παρουσία.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στον δήμο Λαγκαδά, μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, στην εκποίηση του εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και των επιμέρους εμπορικών σημάτων (ΑΓΝΟ CHOCO MILK, VITALIA ΑΓΝΟ κ.α.). Το τίμημα των 7,73 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για να αποπληρωθούν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και εργαζόμενους.

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση