Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/07/2024

Aιφνιδιαστική Δημιουργία Κέντρων προσφυγων στο Δήμο Λαγκαδά

Aιφνιδιαστική Δημιουργία Κέντρων προσφύγων στο Δήμο Λαγκαδά.

Το θέμα της αιφνιδιαστικής δημιουργίας από την Κυβέρνηση, χωρίς τη συναίνεση του Δήμου μας, νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε πρώην εργοστασιακό χώρο μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, τέθηκε εκτάκτως σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, το οποίο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Για ακόμη μια φορά πληροφορηθήκαμε αιφνιδιαστικά ότι δρομολογείται μονομερώς από την Κυβέρνηση, η δημιουργία μιας ακόμη δομής φιλοξενίας προσφύγων στα διοικητικά όρια του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα σε κτίριο ιδιώτη που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως εργοστάσιο.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο με την επωνυμία “SINATEX, Ν. Χριστοφορίδης & ΥΙΟΙ” βρίσκεται στο όριο μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, σε απόσταση 3,5 χλμ από το Καβαλάρι και 7 χλμ από τον Άγιο Βασίλειο και ενοικιάστηκε από τον ιδιοκτήτη του στο Ελληνικό Δημόσιο για τη φιλοξενία προσφύγων. Και αυτό τη στιγμή που:
⦁ Όπως έχει τεκμηριωθεί από τον Δήμο μας, οι δομές εγκατάστασης (σκηνές) στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Βαγιοχωρίου, έχουν τοποθετηθεί σε έκταση που ανήκει διοικητικά επίσης στον Δήμο Λαγκαδά.
⦁ Με τον Δήμο μας γειτoνιάζει το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στην παλιά αποθήκη ξυλείας “ΑΛΕΞΥΛ” (όρια Δερβενίου – Λαγυνών Δήμων Παύλου – Μελά και Λαγκαδά) αλλά και το ξενοδοχείο “Λεωνίδας” που βρίσκεται υπό κατασκευή (όρια Δήμων Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου).
⦁ Στο χώρο του στρατοπέδου “Βογιατζόγλου” στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά, λειτουργεί ήδη κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 870 άτομα.
Συνεπώς, μιλάμε συνολικά για πέντε (5) δομές φιλοξενίας προσφύγων εντός ή και σε γειτνίαση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Λαγκαδά, ενώ πληροφορούμαστε ότι είναι σε εξέλιξη η εξεύρεση προς ενοικίαση και άλλων βιοτεχνικών χώρων από την Κυβέρνηση για τη φιλοξενία προσφύγων.

Η Δημοτική Ενότητα Κορώνειας του Δήμου Λαγκαδά στην οποία ανήκουν τόσο το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια όσο και ο νέος χώρος στο εργοστάσιο “SINATEX” (στο όριο με τη Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά), αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας και υγειονομικής περίθαλψης. Το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου υπολειτουργεί καθώς οι δομές και οι υπηρεσίες του έχουν συρρικνωθεί.
Οι ίδιες σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και στα Κέντρα Υγείας Λαγκαδά και Σοχού, τα οποία εκ των πραγμάτων θα κληθούν να υποστηρίξουν υγειονομικά τις νέες δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί. Στην περίπτωση μάλιστα του Κέντρου Υγείας Σοχού, αυτό ήδη συμβαίνει καθώς παρέχει υπηρεσίες υγείας στο κέντρο φιλοξενίας του Βαγιοχωρίου.
Όσον αφορά στην ασφάλεια στα Λαγκαδίκια, υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες και ελλιπέστατη αστυνόμευση. Αλλά και η αστυνόμευση σε όλο το Δήμο Λαγκαδά είναι εξαιρετικά ελλιπής, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλεται, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό και οχήματα. Το Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά έχει αναλάβει την πάνω από τις δυνάμεις του ευθύνη εποπτείας, πέντε (5) συνολικά κέντρων φιλοξενίας προσφύγων: στο Βαγιοχώρι, στο πρώην εργοστάσιο “SINATEX” μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, στην παλιά αποθήκη ξυλείας “ΑΛΕΞΥΛ” στο Δερβένι, στο ξενοδοχείο “Λεωνίδας” που είναι υπό κατασκευή και στο Γηροκομείο “Άγιος Παντελεήμων”. kav13

Επιπροσθέτως ο Δήμος μας με τα 47 του χωριά στα τόσα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που έχει, εδώ και ένα μήνα προστέθηκε και η διοικητική εξυπηρέτηση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια (καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων κλπ.), τόσο μέσα στο κέντρο όσο και στον οικισμό των Λαγκαδικίων, στον οποίο έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας. Εννοείται ότι η οικονομική επιβάρυνση για όλες τις παραπάνω υπηρεσίες καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από το Δήμο Λαγκαδά.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι δεδομένο ότι αύριο θα ζητηθεί και η υποστήριξη του νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο εργοστάσιο “SINATEX”. Ο Δήμος μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι αδυνατεί να υποστηρίξει διοικητικά και λειτουργικά (εφόσον λειτουργήσει) τον παραπάνω χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τον οποίο και δεν αναγνωρίζει καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση, καμία συναίνεση από τον Δήμο μας και γι΄ αυτό το λόγο ζητά την άμεση ανάκληση της λειτουργίας του.
Κατά συνέπεια και με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά ζητά από την Κυβέρνηση:
⦁ Την άμεση ανάκληση της απόφασης λειτουργίας του νέου κέντρου φιλοξενίας στο ενοικιασμένο από την Κυβέρνηση εργοστάσιο “SINATEX” μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου.
⦁ Να μη λειτουργήσει καμία άλλη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στα διοικητικά όρια του ήδη επιβαρυμένου Δήμου Λαγκαδά.
⦁ Την τήρηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης προς τον Δήμο Λαγκαδά για 6μηνη διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια, δηλαδή το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2016.
⦁ Να σταματήσει η αιφνιδιαστική και μονομερής κατανομή των προσφύγων από την Ειδομένη στις περιοχές της βόρειας και δυτικής Θεσσαλονίκης και να ακολουθήσει η ίση και δίκαιη κατανομή τους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμού και αναλογικότητας, σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.
⦁ Την άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα για να εκτεθούν όλα τα παραπάνω.

Σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Βασιλείου και Καβαλαρίου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και εξέφρασαν την έντονη αντίθεση του Δήμου Λαγκαδά για τη δημιουργία αυτού του χώρου φιλοξενίας.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Λαγκαδά κατά τη χθεσινή του συνάντηση στη Βουλή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία νέο κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των διοικητικών του ορίων. Ζήτησε επίσης άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, στον οποίο και εστάλη σχετική επιστολή με τις ενστάσεις και τα επιχειρήματα του Δήμου Λαγκαδά για το παραπάνω θέμα.
Τέλος, για το ζήτημα της δημιουργίας του νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο εργοστάσιο “SINATEX”, θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 26 Μαΐου, έκτακτες συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, στα οποία ανήκει διοικητικά η παραπάνω έκταση.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα