Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 18/05/2024

Άκυρη η απόφαση της ΔΕΥΑ Λαγκαδά για αυξήσεις

akatallilo nero askos

Τι σημαίνει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για το μέγιστο αγαθό σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της ΚΥΑ καθως ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες ΔΕΥΑ να διεκδικήσουν πίσω τις αυξησεις νερού που σύμφωνα με το ΣΤΕ ειναι παράνομες ..

Άκυρη βγαίνει  η  αποφαση  της ΔΕΥΑ του Δημου Λαγκαδά σύμφωνα με το  σκεπτικο του ΣΤΕ  που ακυρώνει την απόφαση και είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Σήμερα σε πολύ εύστοχη τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δικηγόρου Μπάμπη Κυργιάννη  σε ερώτημα προς τον  – Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβουλους δεν ήξερε κανένας να απαντήσει για την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει ομόφωνα, στο σύνολό της και το σκεπτικο της ΔΕΥΑ Λαγκαδά που πηρε την απόφαση για αυξήσεις .

Ευκαιρία για τους Δημότες και επιχειρηματιες του Δημου Λαγκαδά καθώς φεύγει εύστοχα το χρέος και σκάρες της ΔΕΥΑ Λαγκαδά και ενόψει εκλογών να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι δημότες και το σωματείο της ΔΕΥΑ Λαγκαδά να επαναστατήσουν κατά της << παράνομης αύξησης >>που σήμερα το σωματείο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης ανοίγει τον δρόμο για αναδρομικά και μη αυξησεις στους Δημότες και μετα την παραγραφή του ρεύματος απο το υπουργείο συνεπώς και τα χρέη παυλα Απολεσθέντα της ΔΕΥΑ Λαγκαδά .

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΑΥΘ

Αλλη μια μεγάλη νίκη κατά της (έμμεσης) ιδιωτικοποίησης του νερού, μετά από προσφυγή του Σωματείου μας στο ΣτΕ.

Με δυο λόγια:
💧 Η ΚΥΑ τιμολόγησης είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Οδηγία ότι το “το νερό δεν είναι εμπόρευμα “, δηλαδή αυτοί που την έγραψαν μετέτρεψαν το νερο σε εμπορικό προϊόν όπως πολύ καλά είχαμε γράψει τότε (1ο σχόλιο).
💧Η ΚΥΑ τιμολόγησης (αυτοί που την έγραψαν δηλαδή), αφηναν τους παρόχους νερού να ΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ χωρις να λαμβάνουν υπόψιν τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικους και οικονομικούς παράγοντες, δλδ μονο ΚΕΡΔΟΣ να βγάζουν και ας διαλύεται η κοινωνία π.χ. αυξήσεις στην ενέργεια.

Αναλυτικότερα:
Η 2519/2022 απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (γνωστής ως ΚΥΑ τιμολόγησης νερού).

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στη διακήρυξη της ίδιας της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν» και σημειώνει ότι από τις διατάξεις της Οδηγίας και το σκοπό της, συνιστάμενο στη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και στη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού, προκύπτει ότι η εθνική πολιτική παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης αυτών, σχεδιάζεται από τα κράτη μέλη ως πολιτική παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με βασικό κριτήριο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εν λόγω Οδηγίας για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Ακυρώνει λοιπόν την ΚΥΑ τιμολόγησης ως αντίθετη στην ανωτέρω Οδηγία και στην εφαρμοστική αυτής εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007) διότι:

• Δεν θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος προσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα δεδομένα που προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης της κάθε λεκάνης απορροής ποταμών (πέραν των ειδικών ρυθμίσεων για το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου),
• Δεν προβλέπεται ότι κατά την έγκριση των τιμολογίων των παρόχων από τις αρμόδιες αρχές, ελέγχεται η τήρηση των κατευθύνσεων που τίθενται στα σχέδια διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται κατά τρόπο σύμφωνο προς την Οδηγία, κατ΄ εκτίμηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της ανάκτησης κόστους και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και
δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένοι παράμετροι, κατ’ εκτίμηση των οποίων πρέπει να καθορίζεται το επίπεδο ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου, ας το καταλάβουν επιτέλους:
Από το Δημοψήφισμα του Νερου της Θεσσαλονίκης το 2014 μέχρι τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ,
ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΊΤΑΙ
ΟΥΤΕ ΑΜΕΣΑ ΟΥΤΕ ΈΜΜΕΣΑ!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα