Η ανακύκλωση βιοαποβλήτων αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές πρακτικές για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Η Καθημερινή Πρόκληση της Ανακύκλωσης Βιοαποβλήτων
Έχω μόλις τελειώσει το μαγείρεμα του βραδινού. Στο μικρό κοίλωμα του νεροχύτη, μαζεύω τις φλούδες, τα τσόφλια, τις ρίζες και τα υπολείμματα φαγητού μέσα σε μια σακούλα από ριζόχαρτο. Κατεβαίνω στον δρόμο και ψάχνω τον καφέ κάδο. Όταν τον ανοίγω, βλέπω κυρίως φύλλα και κλαδιά από τους γύρω κήπους. “Κάτι είναι κι αυτό”, σκέφτομαι, αλλά η εικόνα επιβεβαιώνει πως το σύστημα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στις συνήθειες των πολιτών.
Η Καθυστέρηση του Συστήματος στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το κεντρικό κράτος άργησε να δώσει έμφαση στην ανακύκλωση βιοαποβλήτων. Ακόμα και σήμερα, πολλοί Δήμοι διστάζουν να την εφαρμόσουν, είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης είτε επειδή έργα που δεν προσφέρουν άμεση προβολή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και κίνητρα για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Πολλοί δήμοι δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη χρήση των καφέ κάδων και την τοποθέτησή τους, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλή συμμετοχή. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως ο Δήμος Πολυγύρου, ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά εκτροπής βιοαποβλήτων, ο Δήμος Θέρμης, όπου μέσω πιλοτικών προγραμμάτων έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος βιοαποβλήτων, και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Στόχοι για το Μέλλον
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030, η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει την υγειονομική ταφή των αστικών αποβλήτων σε λιγότερο από 10% έως το 2030. Επίσης, επιδιώκεται η αύξηση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων σε 55% κατά βάρος μέχρι το 2025 και 60% μέχρι το 2030.
Τι Πρέπει να Πετάμε στον Καφέ Κάδο
Όπου υπάρχουν οι καφέ κάδοι, συχνά παραμένουν άδειοι ή περιέχουν υλικά που δεν ανήκουν εκεί. Η σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων ξεκινά από την ενημέρωση των πολιτών. Στον καφέ κάδο μπορούμε να πετάμε:
- Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
- Φλούδες, τσόφλια αυγών και κοχύλια από θαλασσινά
- Υπολείμματα από καφέ και τσάι
- Μαγειρεμένα φαγητά (χωρίς συσκευασίες)
- Μικρές ποσότητες χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσέτες (αν είναι καθαρές από χημικά)
Αντίθετα, δεν πρέπει να πετάμε στον καφέ κάδο:
- Πλαστικά, γυαλί και μέταλλα
- Υγρά λάδια και σάλτσες
- Συσκευασίες φαγητού
- Μη βιοδιασπώμενα υλικά
Πώς Μπορούμε να Βοηθήσουμε
Η ανακύκλωση των βιοαποβλήτων δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους ή των Δήμων. Μπορούμε να συμβάλουμε ενεργά:
- Ενημερώνοντας τον εαυτό μας για το τι μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο.
- Διαχωρίζοντας σωστά τα βιοαπόβλητα στο σπίτι και χρησιμοποιώντας κατάλληλες σακούλες.
- Ασκώντας πίεση στους Δήμους μας για καλύτερη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
- Συμμετέχοντας σε προγράμματα κομποστοποίησης, ειδικά αν δεν υπάρχουν καφέ κάδοι στην περιοχή μας.
Το Μέλλον της Ανακύκλωσης Βιοαποβλήτων
Η κυκλική οικονομία και η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων είναι το μέλλον. Η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και να παράγει πολύτιμο λίπασμα για τη γεωργία. Η επιτυχία του συστήματος, όμως, εξαρτάται από όλους μας.
Είναι ώρα να δούμε τον καφέ κάδο όχι ως μια επιπλέον υποχρέωση, αλλά ως ένα εργαλείο για έναν πιο καθαρό και βιώσιμο κόσμο. Ας κάνουμε την αρχή σήμερα!