Η απόφαση του ΣΤΕ που βγάζει άκυρες της αυξήσεις ΔΕΥΑ Λαγκαδά και ολων των ΔΕΥΑ της Ελλάδας .
Τι σημαίνει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για το μέγιστο αγαθό σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της ΚΥΑ καθως ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες ΔΕΥΑ να διεκδικήσουν πίσω τις αυξησεις νερού που σύμφωνα με το ΣΤΕ ειναι παράνομες .
Άκυρη βγαίνει η αποφαση της ΔΕΥΑ του Δημου Λαγκαδά σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΤΕ που ακυρώνει την απόφαση και είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Σε πολύ εύστοχη τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δικηγόρου Μπάμπη Κυργιάννη σε ερώτημα προς τον – Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβουλους δεν ήξερε κανένας να απαντήσει για την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει ομόφωνα, στο σύνολό της και το σκεπτικο της ΔΕΥΑ Λαγκαδά που πηρε την απόφαση για αυξήσεις
Ευκαιρία για τους Δημότες και επιχειρηματιες του Δημου Λαγκαδά καθώς φεύγει εύστοχα το χρέος και σκάρες της ΔΕΥΑ Λαγκαδά και ενόψει εκλογών να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι δημότες και το σωματείο της ΔΕΥΑ Λαγκαδά να επαναστατήσουν κατά της << παράνομης αύξησης >>που σήμερα το σωματείο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης με την αποφαση τους Συμβουλίου Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για αναδρομικά και μη αυξησεις στους Δημότες και μετα την παραγραφή του ρεύματος απο το υπουργείο συνεπώς και τα χρέη παυλα Απολεσθέντα της ΔΕΥΑ Λαγκαδά .
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει την ΚΥΑ του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, αναφέροντας “το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν”. Είχαν προηγηθεί 3 αποφάσεις του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) που επικύρωσαν πανηγυρικά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ – Με την τελευταία (αρχές Οκτωβρίου), ακύρωσε τον διαγωνισμό που παραχωρεί σε ιδιώτες το δίκτυο υδροδότησης της Αττικής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με μια ακόμα απόφασή του ξεκαθαρίζει τους όρους χρήσης των υδάτων, επιβεβαιώνοντας αφενός την ανάγκη προστασίας του, ενώ αφετέρου αναγνωρίζει την υποχρέωση των Κυβερνήσεων να διαχειρίζονται το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν.
Με την πρόσφατη απόφασή του, το ΣτΕ θέτει το πλαίσιο ορθής εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 για την προστασία των υδάτων. Συγκεκριμένα, η μείζονα σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την προσφάτως δημοσιευθείσα 2519/2022 απόφασή της, ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού, ως αντίθετη στην Οδηγία 2000/60 και στη σχετική εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007).
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ