Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 14/04/2024

Χρύσα Σάμου από το περιβόλι της Παναγίας έρχεται στο Σοχό η εικόνα της Παναγίας

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Χρύσα Σάμου δημοσίευση απο facebook 

Η Εικονα θα έλεγε κανείς ότι είναι αρχαία καθώς χρονολογείται περίπου στον 11ο Αιώνα.
Από τον 11ο Αιώνα μέχρι και σήμερα, η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου και συγκεκριμένα στο δεξί μέρος της τράπεζας της Μονής.
Στην εικόνα είναι γραμμένα τα ονόματα Βρεφοκρατούσα, Φοβερά Προστασία και Γοργοεπήκωος.
Το τελευταίο έγινε και το όνομα με το οποίο την γνωρίζουν πλέον όλοι οι Χριστιανοί μετά από ένα θαύμα που έλαβε χώρα στη Μονή το 1646.

Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους μοναχούς της Μονής Δοχειαρίου καθώς είχαν μείνει πίσω στη συγκέντρωση χρημάτων για την πληρωμή της φορολογίας στους Οθωμανούς κατακτητές και φοβόντουσαν για την μοίρα που θα τους έβρισκε αν αποτύγχαναν.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ζούσαν μέσα σε ένα ολοένα και αυξανόμενο άγχος, οπότε κι έκαναν κάποια μικρά σφάλματα όσον αφορά τα καθήκοντα τους.
Ενας μοναχός ονόματι Νείλος, είχε αναπτύξει την κακή συνήθεια να περνάει μπροστά από την εικόνα της Παναγίας με αναμμένα δαδιά πηγαίνοντας προς την υπηρεσία του στη τράπεζα της μονής.

Μία μέρα, περνώντας μπροστά από την εικόνα άκουσε μία φωνή να του λέει
«μη περνάς μπροστά από την εικόνα μου με αναμμένα δαδιά γιατί θα την γεμίσεις καπνό».

Ο Νείλος νόμιζε ότι ήταν η ιδέα του και δεν έδωσε σημασία. Λίγες μέρες μετά ξαναπέρασε μπροστά από την εικόνα με τα δαδιά του και τότε συνέβη κάτι πολύ τρομακτικό: ο Νείλος άκουσε ξανά την φωνή, «Ως πότε θα με ατιμάζεις με τον καπνό σου;», είπε η φωνή και αμέσως μετά ο Νείλος τυφλώθηκε.

Τρομαγμένος και απελπισμένος ο Μοναχός, έστησε ένα στασίδι μπροστά από την εικόνα και προσεύχονταν μέρα και νύχτα ζητώντας συγχώρεση.

Μια μέρα άκουσε πάλι την φωνή, μόνο που αυτή τη φορά ήταν πιο ήρεμη και του είπε τα παρακάτω λόγια:
«σου ξαναδίνω το φως σου, αλλά να μην ξαναπεράσεις με αναμμένα δαδιά από μπροστά μου γιατί εγώ είμαι η Κυρία της Μονής αυτής και υπακούω γρήγορα σε όσους με επικαλούνται με ευλάβεια και ζητούν τη σωτηρία τους, λέγομαι Γοργοεπήκωος».
Από εκείνη την ημέρα η εικόνα ονομάστηκε κι επίσημα Παναγία Γοργοεπήκωος και οι μοναχοί κατασκεύασαν ένα εσωτερικό εξωκκλήσι για να την τιμήσουν.
Τα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκώου
Τόσο η εικόνα που βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου όσα και τα αντίγραφα της σε διάφορες εκκλησίες της χώρας μας είναι από τις πιο θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.

Συγκεκριμένα, λέγεται πως η Παναγία Γοργοεπήκοος έχει κάνει τυφλούς να δουν και παράλυτους να περπατήσουν, έχει θεραπεύσει θανατηφόρες ασθένειες, έχει προσφέρει θεραπεία από τους πονοκέφαλους κι έχει βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα τεκνοποίησης.

Επίσης βοηθάει τους ναυτικούς στη θάλασσα ενώ λέγεται και ότι φανερώνει χαμένα αντικείμενα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Διαμαρτυρία σχετικά με την υπό ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων εξέδωσε ανακοίνωση – διαμαρτυρία σχετικά με την υπό ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε, δια του Προέδρου του