Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 27/09/2023

Χρύσα Σάμου από το περιβόλι της Παναγίας έρχεται στο Σοχό η εικόνα της Παναγίας

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Χρύσα Σάμου δημοσίευση απο facebook 

Η Εικονα θα έλεγε κανείς ότι είναι αρχαία καθώς χρονολογείται περίπου στον 11ο Αιώνα.
Από τον 11ο Αιώνα μέχρι και σήμερα, η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου και συγκεκριμένα στο δεξί μέρος της τράπεζας της Μονής.
Στην εικόνα είναι γραμμένα τα ονόματα Βρεφοκρατούσα, Φοβερά Προστασία και Γοργοεπήκωος.
Το τελευταίο έγινε και το όνομα με το οποίο την γνωρίζουν πλέον όλοι οι Χριστιανοί μετά από ένα θαύμα που έλαβε χώρα στη Μονή το 1646.

Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους μοναχούς της Μονής Δοχειαρίου καθώς είχαν μείνει πίσω στη συγκέντρωση χρημάτων για την πληρωμή της φορολογίας στους Οθωμανούς κατακτητές και φοβόντουσαν για την μοίρα που θα τους έβρισκε αν αποτύγχαναν.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ζούσαν μέσα σε ένα ολοένα και αυξανόμενο άγχος, οπότε κι έκαναν κάποια μικρά σφάλματα όσον αφορά τα καθήκοντα τους.
Ενας μοναχός ονόματι Νείλος, είχε αναπτύξει την κακή συνήθεια να περνάει μπροστά από την εικόνα της Παναγίας με αναμμένα δαδιά πηγαίνοντας προς την υπηρεσία του στη τράπεζα της μονής.

Μία μέρα, περνώντας μπροστά από την εικόνα άκουσε μία φωνή να του λέει
«μη περνάς μπροστά από την εικόνα μου με αναμμένα δαδιά γιατί θα την γεμίσεις καπνό».

Ο Νείλος νόμιζε ότι ήταν η ιδέα του και δεν έδωσε σημασία. Λίγες μέρες μετά ξαναπέρασε μπροστά από την εικόνα με τα δαδιά του και τότε συνέβη κάτι πολύ τρομακτικό: ο Νείλος άκουσε ξανά την φωνή, «Ως πότε θα με ατιμάζεις με τον καπνό σου;», είπε η φωνή και αμέσως μετά ο Νείλος τυφλώθηκε.

Τρομαγμένος και απελπισμένος ο Μοναχός, έστησε ένα στασίδι μπροστά από την εικόνα και προσεύχονταν μέρα και νύχτα ζητώντας συγχώρεση.

Μια μέρα άκουσε πάλι την φωνή, μόνο που αυτή τη φορά ήταν πιο ήρεμη και του είπε τα παρακάτω λόγια:
«σου ξαναδίνω το φως σου, αλλά να μην ξαναπεράσεις με αναμμένα δαδιά από μπροστά μου γιατί εγώ είμαι η Κυρία της Μονής αυτής και υπακούω γρήγορα σε όσους με επικαλούνται με ευλάβεια και ζητούν τη σωτηρία τους, λέγομαι Γοργοεπήκωος».
Από εκείνη την ημέρα η εικόνα ονομάστηκε κι επίσημα Παναγία Γοργοεπήκωος και οι μοναχοί κατασκεύασαν ένα εσωτερικό εξωκκλήσι για να την τιμήσουν.
Τα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκώου
Τόσο η εικόνα που βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου όσα και τα αντίγραφα της σε διάφορες εκκλησίες της χώρας μας είναι από τις πιο θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.

Συγκεκριμένα, λέγεται πως η Παναγία Γοργοεπήκοος έχει κάνει τυφλούς να δουν και παράλυτους να περπατήσουν, έχει θεραπεύσει θανατηφόρες ασθένειες, έχει προσφέρει θεραπεία από τους πονοκέφαλους κι έχει βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα τεκνοποίησης.

Επίσης βοηθάει τους ναυτικούς στη θάλασσα ενώ λέγεται και ότι φανερώνει χαμένα αντικείμενα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Αλληλεγγύη“, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είναι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου.

Μαρία Κουλτουκή για ένα Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά

Μαρία Κουλτουκή για έναν Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Λαγκαδά είμαι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Καραποστόλου Σκέψεις και προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική του Δήμου Λαγκαδά

Κατερίνα Καραποστόλου : Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες Η περίοδος που διανύουμε– με χρονικό ορόσημο τις δημοτικές εκλογές της  8ης Οκτωβρίου 2023 – αποτελεί μια περίοδο σημαντικών

Νέος Πρόεδρος Χρήστος Παντέλης του Πειθαρχικού της Ένωσης Λειτουργών & Γραφείων Κηδειών Ελλάδος

Για τρίτη θητεία πρόεδρος του Πειθαρχικού της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος ο Χρήστος Παντέλης Συνεχίζει για τρίτη θητεία ο Χρήστος Παντέλης ως πρόεδρος του