Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου θέτει αρκετούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Θεσσαλονίκης, σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.
Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» (ΑΔΑ: 6ΤΖΕ465ΦΥΟ-ΛΛΟ), περιοχές που καταγράφουν κρούσματα ή διαθέτουν παράγοντες κινδύνου για μετάδοση του ιού κατατάσσονται ως «επηρεαζόμενες» ή «υψηλού κινδύνου».
Δήμοι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι παρακάτω δήμοι έχουν χαρακτηριστεί ως επηρεαζόμενοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
- Δήμος Λαγκαδά
- Δήμος Βόλβης
- Δήμος Παύλου Μελά
- Δήμος Θέρμης
- Δήμος Θερμαϊκού
- Δήμος Νεάπολης – Συκεών
- Δήμος Ωραιοκάστρου*
- Δήμος Χαλκηδόνος*
- Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη*
Οι δήμοι που σημειώνονται με αστερίσκο (*) θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση λόγω των γεωμορφολογικών και επιδημιολογικών τους χαρακτηριστικών.
Κίνδυνος και Μέτρα Προστασίας
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, όπως οι εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη των τσιμπημάτων και η ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης.
Ειδικά για τους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών, προτείνονται μέτρα όπως:
- Χρήση εντομοαπωθητικών και προστατευτικών διχτυών.
- Αποφυγή των υπαίθριων δραστηριοτήτων τις ώρες αιχμής για τσιμπήματα κουνουπιών.
- Εξάλειψη στάσιμων νερών που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Σημασία της Ασφάλειας του Αίματος
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στην ασφάλεια του αίματος, καθώς ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης. Στις επηρεαζόμενες περιοχές, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των αιμοδοτών και των αποθεμάτων αίματος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των αιμοδοτών για συμπτώματα λοίμωξης μετά την αιμοδοσία.
Η τρέχουσα περίοδος του 2024 έχει καταδείξει τον αυξημένο κίνδυνο του ιού του Δυτικού Νείλου σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Η κατάσταση στους δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως ο Λαγκαδάς, απαιτεί αυξημένη προσοχή και συμμόρφωση με τις οδηγίες υγιεινής και πρόληψης. Ο συνδυασμός της έγκαιρης ενημέρωσης, της προληπτικής δράσης και της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τους πολίτες αποτελεί το κλειδί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.