Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 03/03/2024

Δύο μονάδες θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα

Δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη και μία στις Σέρρες θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα. Προτείνονται χώροι που είχαν απορριφθεί από τις τοπικές κοινωνίες.

Τρεις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων) στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπει το πρώτο στάδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που παρουσίασε σήμερα σε εκπροσώπους των Δήμων ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.Οι δύο από αυτές τις μονάδες είναι στο νομό Θεσσαλονίκης, μία ανατολικά στην περιοχή που είχε χωροθετηθεί παλιά ο ΧΥΤΥ του Αγίου Αντωνίου, στο Δήμο Θέρμης, ανάμεσα στον Άγιο Αντώνιο και στην Τρίγλια και η άλλη δυτικά στην περιοχή ανάμεσα στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Η τρίτη μονάδα προτείνεται να κατασκευαστεί στο νομό Σερρών.Δεν πρόκειται για χωροθετήσεις, αλλά για προτάσεις των μελετητών του νέου ΠΕΣΔΑ, που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι ακόμη στο… πρώτο στάδιο. Στην παρουσίαση του νέου ΠΕΣΔΑ, ο κ. Γεράνης είπε ότι εκπονείται το δεύτερο στάδιο και σε δέκα μέρες θα πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για έγκριση.Ο ίδιος τόνισε ότι «οι προτάσεις που έγιναν από τους μελετητές θα εναρμονιστούν με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και θα τηρηθούν οι κανόνες του. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία επτά μονάδων κομποστοποίησης (μία ανά περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας)».Ο κ. Γεράνης είπε ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους των Δήμων ήταν εποικοδομητικός και σημείωσε ότι οι προτάσεις των μελετητών του πρώτου σταδίου του ΠΕΣΔΑ αφορούν σε κατάλληλες τοποθεσίες για να γίνουν οι μεγάλες μονάδες κι όχι σε οριστική χωροθέτησή τους.Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δε θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη τα σκουπίδια από τους άλλους νομούς για να τα επεξεργαστούν αυτές οι μονάδες, αλλά ένα επεξεργασμένο υπόλειμμα των σκουπιδιών».Πάντως, η μελέτη προβλέπει ότι τα απορρίμματα του νομού Κιλκίς θα πηγαίνουν στη ΜΕΑΑ των Σερρών και η Θεσσαλονίκη θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ, οι Δήμοι θα κάνουν έργα προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, ενώ όπως είπε ο κ. Γεράνης «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις νέες τεχνολογίες», καθώς από την επεξεργασία των υπολειμμάτων μπορεί να προκύπτει κομπόστ, δευτερογενές καύσιμο ή ακόμη και προϊόντα πυρόλυσης.Η κατασκευή των ΜΕΑΑ αναμένεται σε δύο με τρία χρόνια, όμως η τελική χωροθέτησή τους θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Επί της ουσίας οι μελετητές επέλεξαν ανατολικά και δυτικά στο νομό Θεσσαλονίκης δυο χώρους, που ήδη είχαν οριοθετηθεί για μεγάλες μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών στο νομό από τον παλιό ΠΕΣΔΑ, στη λογική ότι εκεί υπάρχει «ωριμότητα».
Ως προς τη χωροθέτηση υπάρχει. Άλλωστε, τόσα χρόνια συζητούνται ΧΥΤΥ και άλλες μεγάλες μονάδες για τις δυο περιοχές. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η κοινωνική συναίνεση, οπότε αναμένεται από το καλοκαίρι όλοι να γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο των αντιδράσεων των κατοίκων των περιοχών σε τέτοιες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων…Η λογική των μεγάλων μονάδων (παρότι ο ΕΣΔΑ δεν τις προωθεί και κάνει σαφώς λόγο για μικρότερες μονάδες) μπήκε επειδή το κόστος για μονάδες επεξεργασίας σε κάθε νομό είναι μεγάλο. Εξάλλου, χρηματοδότηση δεν υπάρχει διασφαλισμένη… Θα αναζητηθεί από το νέο ΕΣΠΑ κι αν δε φτάσει υπάρχουν οι λύσεις των ΣΔΙΤ κτλ.

Πηγή: http://voria.gr/index.php/article/tris-megales-monades-diachirisis-aporrimaton-stin-kentriki-makedonia

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα