Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 29/11/2023

Εγκαίνια Παρεκκλησίου “Παναγία Παμμακάριστος” Λητής

Με τη πρέπουσα ευπρέπεια και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκαν στις 25 και 26 Νοεμβρίου τ.ε., τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της «Παναγίας Παμμακαρίστου», το οποίο και ευρίσκεται εντός του Επισκοπείου της Λητής.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, μετέφερε στο υπό εγκαινιασμό Ιερό Παρεκκλήσιο τα Μαρτυρικά Λείψανα, τα οποία εναπέθεσε στην Αγία Τράπεζα, τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου και ψάλλοντας τα Μαρτυρικά Τροπάρια της Ακολουθίας της υποδοχής των Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων και επίκαιρη ομιλία του Σεβασμιωτάτου εις την οποία αναφέρθηκε στο μοναδικό γεγονός των Εγκαινίων για την ιστορία του κάθε Ιερού Ναού, τονίζοντας παράλληλα την αξία της πνευματικής ανακαίνισης του κάθε ανθρώπου.

Το πρωί του Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου ε.έ. έλαβε χώρα η Ακολουθία του Όρθρου όπου ακούσθηκαν οι Κανόνες των Εγκαινίων σε ήχο Δ΄, της Παναγίας της Παμμακαρίστου σε ήχο Α΄ και του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος σε ήχο Πλ. Δ΄, ενώ ακολούθησε η Αρχιερατική Χοροστασία του Όρθρου με τις Καταβασίες των Χριστουγέννων, η λαμπρά Τελετή των Ιερών Εγκαινίων και η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Στο χαρμόσυνο πνευματικό αυτό γεγονός συνπροσευχόμενοι οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και πλήθος ευλαβών πιστών που κατέκλεισε το παρεκκλήσιο και τον πέριξ χώρο προκειμένου να συμμετέχει στο ιστορικό αυτό γεγονός για την τοπική μας Εκκλησία.
Στην προσλαλιά του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγιο Θεό, για τις πλούσιες και καθημερινές μεγάλες δωρεές και ευλογίες που χαρίζει στην ζωή μας αναφερόμενος επιγραμματικά στα τελεσθέντα και επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη του εσωτερικού εγκαινιασμού και της νέας αρχής.

Εν συνεχεία εξέφρασε τη χαρά του για την αποπεράτωση του έργου αυτού, συγχαίροντας και ευχαριστώντας προσωπικά όλους όσους συνετέλεσαν με κόπο και αγάπη προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή λαμπρά ημέρα ενώ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στους προκατόχους του Μακαριστούς Μητροπολίτες Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα που το ανήγειρε και το αποκατάστησε μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης με την συνδρομή της Υ.Α.Σ.Β.Ε. και Ιωάννη που με δικές του ενέργειες ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε τόσο το κτήριο όσο και ο περιβάλλον χώρος.

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έκανε στον επί 35ετία Εκκλησιαστικό υπάλληλο και προσφάτως συνταξιοδοτηθέντα κ. Αντώνη Χατζηευαγγέλου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είχε την επίβλεψη και τον συντονισμό όλων των έργων της Μητροπόλεως μας, τιμώντας τον για την ανιδιοτελή του προσφορά αυτή, με την Ύπατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το Χρυσό Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

“Νοσοκομειακοί Ιατροί (ΟΕΝΓΕ) Σε Απεργία: Κλινικές Συνθήκες και Ανάγκη για Δραστικά Μέτρα”

Οι Νοσοκομειακοί Ιατροί, εκπροσωπούμενοι από τον Οργανισμό Ενιαίων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή 48ωρης απεργίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και την