Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 09/12/2024

Εντός του 2023 η ΜΕΑ στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Έτος σταθμός αναμένεται να αποδειχθεί το 2023 για τα δύο μεγαλύτερα σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, που ουσιαστικά ολοκληρώνουν το παζλ των υποδομών επεξεργασίας των απορριμμάτων στην περιοχή.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες είναι σήμερα η μόνη που ήδη λειτουργεί και υπό κατασκευή είναι οι άλλες δυο μονάδες ανατολικού και δυτικού τομέα, που θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη. Η μεν πρώτη στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, η δε δεύτερη στη Μαυροράχη Λαγκαδά.

Η ΜΕΑ του δυτικού τομέα έχει προχωρήσει περισσότερο, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, στην οποία έχουν περάσει πέντε υποψήφιοι ανάδοχοι: ΑΒΑΞ – Motor Oil, Renewable Energy – Thelis, TITAN – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ – WATT και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται ο ανάδοχος και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Για τη ΜΕΑ του ανατολικού τομέα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και βγήκε η πρόσκληση, προκειμένου ως τις 17 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι ανάδοχοι να καταθέσουν τις προσφορές τους στον διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου, με την αποσφράγιση των προσφορών να γίνεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις ΜΕΑ έχουν σχεδιαστεί από το 2016, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και η σημαντική τροποποίηση που έγινε στην πορεία είναι ότι αυτές οι μονάδες θα πρέπει να μετατραπούν σε Μονάδες Ανακύκλωσης – Ανάκτησης Αποβλήτων.

Η ΜΕΑ Σερρών λειτουργεί πλέον, όμως οι άλλες δυο μονάδες έμειναν χρονικά πίσω για πολλούς λόγους (αντιδράσεις, χρηματοδότηση, επικαιροποίηση κτλ.).

Ωστόσο, πλέον προχωρούν με τους διαγωνισμούς και εντός του 2023 η μεν μονάδα στην περιοχή κοντά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα έχει ανάδοχο και θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο έτος, οπότε αναμένεται να αρχίσει και η κατασκευή της, η δε μονάδα στον Άγιο Αντώνιο είναι πιθανό να αποκτήσει επίσης ανάδοχο.

Οι δυο μονάδες σε προϋπολογισμό θα πλησιάσουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, οπότε είναι προφανές το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λύνουν οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την περιοχή, καθώς η μεν ΜΕΑ του δυτικού τομέα θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων του μεγαλύτερου μέρους του νομού Θεσσαλονίκης, των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπως και του δήμου Παιονίας Κιλκίς, με τη δυναμικότητά της να ανέρχεται στους 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, η δε ΜΕΑ του ανατολικού τομέα, με δυναμικότητα 150.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, θα διαχειρίζεται απορρίμματα των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης, του Ε’ δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και των δήμων Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Με την υλοποίηση και των δυο αυτών μονάδων ουσιαστικά τα απόβλητα που σήμερα οδηγούνται σε ταφή (περίπου το 80%) θα μειωθούν στο 10% ή και χαμηλότερα.

ΠΗΓΗ voria.g

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση