Connect with us

Ειδήσεις Λαγκαδάς

Επιστολή του Δημάρχου Λαγκαδά για τα Κρούσματα ελονοσίας

Published

on

Επιστολή του Δημάρχου Λαγκαδά για τα Κρούσματα ελονοσίας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή τα δύο κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, θα θέλαμε να επισημάνουμε αρχικά την άμεση και αποτελεσματική δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλων των συνεργαζόμενων φορέων στην αντιμετώπισή τους.

Τα δύο πρόσφατα κρούσματα ωστόσο, μας καλούν να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή περεταίρω μετάδοσης της νόσου στην περιοχή μας.

Το γεγονός ότι ο οικισμός του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τη Λίμνη Κορώνεια η οποία προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR ως διεθνούς σημασίας υγρότοπος, θέτει εκ των πραγμάτων σημαντικούς περιορισμούς στην υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών. Με δεδομένες όμως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των παραπάνω περιστατικών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των δράσεων ψεκασμού ενισχυτικά του προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να αρθούν κατ´ εξαίρεση οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί της Συνθήκης RAMSAR προκειμένου να είναι πλήρες το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που θα εφαρμοστεί. Άλλωστε οι συνθήκες είναι από μόνες του ιδιαίτερες, όταν στην παραπάνω περιοχή προστατευόμενη από την συνθήκη RAMSAR λειτουργούν δυο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δίπλα στην λίμνη Κορώνεια (SINATEX και Λαγκαδίκια).

Παράλληλα ζητούμε την εντατικοποίηση του προβλεπόμενου προληπτικού ελέγχου στην περιοχή μας, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω μετάδοση της νόσου. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να παρέμβει κάθετα για την αντιμετώπιση του υγειονομικού αυτού κινδύνου στον Δήμο Λαγκαδά. Πολύ περισσότερο όταν από τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στην χώρα μας για το 2016 τα 2 εντοπίστηκαν στον Δήμο Λαγκαδά.

Η ανησυχία μεταξύ των δημοτών μας όπως είναι λογικό είναι έντονη και έχει συντελέσει φυσικά σε αυτό ο χαρακτηρισμός οικισμού του Δήμου Λαγκαδά ως επηρεαζόμενη από ελονοσία περιοχή και η εφαρμογή του προληπτικού μέτρου του προσωρινού αποκλεισμού από την αιμοδοσία κατοίκων περιοχών του δήμου μας.

Επιπλέον και κάτω από αυτές τις δραματικές αυτές συνθήκες, επαναφέρουμε το αίτημά μας για την ενίσχυση των δομών υγείας στον Δήμο Λαγκαδά. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε εκθέσει σε προηγούμενη αλληλογραφία μας (με σχετικά έγγραφα: υπ΄αριθ. 18.963 από 16/6/2016 και υπ΄αριθ. 19.069 από 17/6/2016), ζητούμε την ενίσχυση με προσωπικό του σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στο χώρο των Λουτρών Λαγκαδά και την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου.

Ο σταθμός ΕΚΑΒ που λειτουργεί στα Λουτρά Λαγκαδά πέραν των 47 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, καλύπτει επίσης και τις περιοχές Δερβενίου, Ασπροβάλτας και Νέας Σάντας Κιλκίς, σε 24ωρη βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των τεσσάρων Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην ίδια περιοχή (στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια, πρώην εργοστάσιο SINATEX μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, πρώην εργοστάσιο ALEXIL στο Δερβένι και ο καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί στο Βαγιοχώρι) επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του.

Τέλος, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δομή εξυπηρετεί δύο Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λαγκαδά (Καλλινδοίων και Κορώνειας), κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου αλλά και περισσότερα από 1.500 πρόσφυγες των δύο γειτονικών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια και πρώην εργοστάσιο SINATEX μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου), προτάσσουν το αίτημά μας για ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγειας Ζαγκλιβερίου ως άμεσης προτεραιότητας.

Κύριε Υπουργέ, ο Δήμος μας αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών ζητημάτων και ιδιαίτερα τις κατεπείγουσες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για την 100% αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης της νόσου της ελονοσίας.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Συνεργασίες

Διαπιστευμένο Μέλος στο