Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 10/12/2023

Έξυπνη συσκευή iKnife για χειρουργική επέμβαση καρκίνου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους χειρουργούς όταν χειρουργούν ασθενείς με καρκίνο είναι να γνωρίζουν πόσο ιστό πρέπει να αφαιρέσουν και πόσο να αφήσουν.

Αν και δεν θέλετε να αφαιρέσετε πάρα πολύ υγιή ιστό, η προοπτική να αφήσετε καρκινικό ιστό σε έναν ασθενή μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις για τον ασθενή και σε υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων μετά την επέμβαση.

Αλλά στο μέλλον, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, μια νέα «έξυπνη» συσκευή αναπτύσσεται για να βοηθήσει τους χειρουργούς να ανιχνεύσουν τον καρκινικό ιστό.

Πρωτοποριακός εξοπλισμός

Το iKnife, όπως και πολλά άλλα χειρουργικά εργαλεία, είναι μια «ενεργειακή συσκευή». Δηλαδή, αντί να κόβει ιστό, εκπέμπει ενέργεια η οποία αλληλεπιδρά με τον ιστό για να παράγει θερμότητα, η οποία κόβει τον ιστό και επίσης τον καυτηριάζει για να αποτρέψει την αιμορραγία. Ένα υποπροϊόν αυτής της αλληλεπίδρασης είναι ο καπνός. Προηγουμένως, αυτό απορρίπτονταν ως απόβλητο, αλλά τώρα, οι επιστήμονες διερευνούν εάν η χημική ανάλυση του καπνού θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη διαφορά μεταξύ υγιούς και καρκινικού ιστού.

Η επιστήμη

Η βασική αρχή είναι η χρήση φασματομετρίας μάζας για την χημική ανάλυση των μοριακών διαφορών μεταξύ υγιούς ιστού και καρκινικού ιστού. Αυτές οι χημικές διαφορές υπάρχουν στον καπνό που εκπέμπεται από τους ιστούς. Τα προφίλ φασματομετρίας μάζας είναι σαν ένα γράφημα, με αιχμές σε συγκεκριμένα διαστήματα ανάλογα με την αναλογία των μορίων. Ουσιαστικά κάθε προφίλ είναι σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Το iKnife αναπτύσσεται αναλύοντας χιλιάδες ιστούς για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα προδιαγραφών μάζας. Η ιδέα είναι ότι η φασματομετρία μάζας που διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα μπορεί να συγκρίνει το αποτέλεσμα με αυτήν τη βάση δεδομένων και να διακρίνει τον υγιή από τον καρκινικό ιστό.

Τρέχουσες εξελίξεις

Το iKnife υποβάλλεται επί του παρόντος σε πολυάριθμες δοκιμές για διάφορους διαφορετικούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου. Ο κύριος στόχος για την ανάπτυξη του iKnife αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχιστεί η κατασκευή της βάσης δεδομένων και να δοκιμαστεί η ακρίβεια του iKnife σε σύγκριση με τον χειρουργό.

Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός δεν βλέπει τα αποτελέσματα της φασματομετρίας μάζας κατά την εκτέλεση μιας επέμβασης – η κρίση του δεν πρέπει να επηρεάζεται ακόμα από τη συσκευή!

Τι έπεται

Μόλις συλλεχθούν αρκετά δεδομένα, το iKnife θα προχωρήσει σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το iKnife θα χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες επεμβάσεις και όχι σε άλλες, επομένως μπορεί να συγκριθεί το ποσοστό των ασθενών που επιστρέφουν για επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις.

Η ελπίδα είναι ότι τελικά θα βοηθήσει τους χειρουργούς να εντοπίσουν τον καρκινικό και υγιή ιστό για να διασφαλιστεί ότι θα αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής και επανάληψης της χειρουργικής επέμβασης.

Συνδέσεις BBC

https://www.selectscience.net/editorial-articles/the-iknife-transforming-the-cancer-surgery-paradigm/?artID=47332

https://scienceblog.cancerresearchuk.org/immersive-stories/the-intelligent-knife-a-potential-game-changer-for-cancer-surgery/

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Aδεια προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές

Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών