Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 09/12/2024

Φεστιβάλ στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες διασυνοριακού πολιτισμού», που διοργάνωσε ο Δήμος Λαγκαδά το Σάββατο, 1η Ιουλίου 2023, στην Κεντρική Πλατεία του Σοχού, καθώς το παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το έργο «RENOVATION» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πέτρος Δοϊρανλής ευχαρίστησε τους συντελεστές του 2ου Φεστιβάλ και όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε: «Το έργο RENOVATION εστιάζει στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας. Ο επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το “Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski 1928”, ενώ ο Δήμος Λαγκαδά και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Ο Μ Μ Θ), συμπληρώνουν το εταιρικό σχήμα. Το έργο RENOVATION, μέσω των διαθέσιμων πολιτιστικών υποδομών στη διασυνοριακή περιοχή και συγκεκριμένα το Πολιτιστικό Κέντρο στην Κοινότητα Σοχού και το “Κέντρο Κοινότητας Γιάνε Σαντάνσκι 1928”, στο Δήμο Χατζηδημόβου και τις δραστηριότητες ανταλλαγής εμπειριών, προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το έργο συνδυάζει τη βελτίωση των υφιστάμενων κέντρων πολιτισμού και την αξιοποίησή τους για πολιτιστικές δράσεις. Έτσι, στο πλαίσιο του έργου, ανακαινίσθηκαν τα δύο αυτά πολιτιστικά κτίρια με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής των δύο Δήμων και τον αριθμό των επισκεπτών της περιοχής. Μ’ αυτόν τον τρόπο και μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κέντρων για πολιτιστικούς σκοπούς, δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση των επισκεπτών και τουριστών της περιοχής. Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις (που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό) επωφελούνται από την αύξηση της προσέλευσης στην περιοχή. Πέραν των πολιτιστικών Φεστιβάλ, το 1ο διοργανώθηκε στο Δήμο Χατζηδήμοβο στις 27 Μαϊου και της ανακαίνισης των δύο πολιτιστικών κτιρίων, στο πλαίσιο του έργου οργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον Ο.Μ.Μ.Θ, η όπερα «Ντόν Τζιοβάννι» του

Βόλφγαρντ Αμαντέους Μότσαρτ με τέσσερις παραστάσεις το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2021.»

Τέλος, ο κύριος Δοϊρανλής υπογράμμισε την ανάγκη ανάλογες δράσεις να γνωρίζουν συνέχεια:

«Όλοι εμείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια της ενίσχυσης του διασυνοριακού πολιτισμού και μετά τη λήξη του έργου, με την καθιέρωση του θεσμού των φεστιβάλ “Χτίζοντας γέφυρες διασυνοριακού πολιτισμού” και τα επόμενα χρόνια, αλλά και με την προσπάθεια συνεργασίας των δύο Δήμων σε άλλου είδους δράσεις».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λαγκαδά, Βασιλεία Κατσαβουνίδου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που υποστήριξαν την οργάνωση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της συνέχισης της ενίσχυσης του διασυνοριακού πολιτισμού «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες, καθώς επωφελείται η τοπική κοινωνία και ενδυναμώνονται οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονές μας από Βουλγαρία».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε η υπεύθυνη του έργου «RENOVATION», Γιούλφι Αρναούντοβα, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο Λαγκαδά για την φιλοξενία και την οργάνωση του 2ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ. υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς φιλίας που αναπτύσσονται στην διασυνοριακή περιοχή λόγω των διαπολιτισμικών δράσεων.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Κοινότητας «Yane Sandanski 1928» Κράστιου Βοντενίτσαροφ, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε για την αποτελεσματική συνεργασία στο πλαίσιο της διεξαγωγής του έργου την τελευταία τριετία.

Αναφέρθηκε μάλιστα, στην σημασία των πολιτιστικών κέντρων για την ζωή των ντόπιων και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου τους, στην διασυνοριακή πολιτιστική ζωή.

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές παραστάσεις από τοπικά σχήματα, αλλά και από σχήματα της Βουλγαρίας, ενώ ακολούθησε η κεντρική συναυλία «Από την Μαύρη Θάλασσα στην Οικουμένη- Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη» αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή και συγγραφέα Κώστα Βάρναλη. Η συναυλία συμπεριλάμβανε γνωστά τραγούδια των Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Σπανού, Λεοντή κ.α. βασισμένα σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση