Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 22/05/2024

Γιώργος Αρβανιτίδης επιτάχυνση διαδικασιών στην αγορά ακινήτων

Ο χώρος της αγοράς ακινήτων, είναι τόσο πολυδιάστατος που ίσως να μην υπάρχει άλλος, στον οποίο διασταυρώνονται τόσες πολλές δράσεις και πολιτικές του Δημοσίου σε κάθε μορφή του  με αυτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Του Γιώργου Αρβανιτίδη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – Αν. Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής

Από την φορολογική πολιτική και τις ενεργειακές δράσεις, μέχρι τις διεθνείς σχέσεις της χώρας (πρόγραμμα GoldenVisa), την δασική νομοθεσία, τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.Όλα τέμνονταιπάνω στην ακίνητη περιουσία και τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ή μίσθωσης.

Τα ακίνητα αποτελούν λοιπόν τον κατεξοχήν τόπο συνάντησης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Κράτος και ιδιώτες χρειάζεται να συντονίζουν τα βήματά τους, προκειμένου να έχουμε μια αρμονική συνεργασία, για το καλό της εθνικής οικονομίας αλλά και της προσωπικής ευημερίας των πολιτών και της απόδοσης των επενδύσεων. Για να υπάρξει όμως αυτή η win – win διαδικασία θα πρέπει να «χτίσουμε» μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής διοίκησης, δήμων, ιδιωτικών φορέων και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, με στόχους και κανόνες που θα τηρούνται από όλους. Οφείλουμε όλοι μας να μιλήσουμε ανοιχτά και να βάλουμε καθαρούς στόχους και ακόμα πιο ξεκάθαρους κανόνες στην αγορά.

Ποια αγορά ακινήτων θέλουμε ; Με ποιον οικονομικό ρόλο για τον καθένα από τους δρώντες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες; Με ποια κοινωνική διάσταση; Με ποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κλιματική ανθεκτικότητα; Θέλουμε να έχουμε ένα κράτος που βλέπει την ακίνητη ιδιοκτησία σε κάθε ευκαιρία και δύσκολη στιγμή, μόνο ως φορολογητέα ύλη ; Θέλουμε να βλέπουμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και σε επίπεδο κατοικίας, με υπερπολυτελή προάστεια – γκέτο, μακριά από ολοένα και πιο υποβαθμισμένες γειτονιές ; Θέλουμε να βλέπουμε ατάραχοι τον αφελληνισμό της ακίνητης ιδιοκτησίας ; Θέλουμε να ενταθεί η στεγαστική επισφάλεια των νέων ; Θέλουμε ανθεκτικές υποδομές και κτήρια, που θα αντέχουν και δεν θα είναι ευάλωτα στις ολοένα και πιο συχνές τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης ; Ποια είναι η πραγματική εικόνα πίσω από τους δείκτες που δείχνουν καλούς αριθμούς και νούμερα; Οφείλουμε όλοι μας να απαντήσουμε σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, που αποτελούν το τρίπτυχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και να δούμε ότι το ράλι των τιμών των ακινήτων έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες. Όσο ανοίγει η βεντάλια των θεμάτων τόσο θα συναντάμε προβλήματα και δυσκολίες. Αλλά μόνο έτσι, με καθαρές απαντήσεις σε όλα τα μέτωπα, μπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα και να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης.

Το ΠΑΣΟΚ με τον Νόμο 4072 του 2012 έβαλε τα θεμέλια αυτής της σχέσης. Ένα Νόμο που 11 χρόνια μετά, οι ίδιοι οι μεσίτες, ζητάνε να εφαρμοστεί πλήρως και σωστά, απαιτώντας για παράδειγμα:

Τον λεπτομερή προσδιορισμό των Πράξεων Μεσιτείας, αλλά και
Την καθιέρωση χρόνου προετοιμασίας και εκπαίδευσης του Δόκιμου Μεσίτη για τρία χρόνια.
Παράλληλα, το επάγγελμα του μεσίτη πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά και να ξεχωρίσει η “ήρα από το στάρι”. Θα πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του κλάδου από τουςπαραμεσίτες. Είναι πολύ απλή η διαδικασία να γίνεις μεσίτης. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις παροχή υπηρεσιών με την προσθήκη ενός ΚΑΔ μπορείς να γίνεις μεσίτης.Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια και σχετική εκπαίδευση. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί να διαμορφώσει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις που αγγίζουν και αφορούν και την αγορά των ακινήτων με βάση το σκεπτικό Οικονομία – Κοινωνία – Περιβάλλον. Αφουγκράζεται την αγορά και τις αγωνίες της και κοιτάει πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί όλο το σύστημα παροχής υπηρεσιών στην αγορά των ακινήτων. Θέλει επίσης να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά και τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό για να κάνουν οικογένεια, αντιμετωπίζοντας έτσι και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Βάζει ως προτεραιότητα τη μείωση του κόστους στέγασης των νέων ανθρώπων.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την βελτίωση της αγοράς των ακινήτων, όπως για παράδειγμα η Δημιουργία ενός Ειδικού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Real Estate EscrowAccount). Έναν ακατάσχετο λογαριασμό που θα μπορούσαν να κατατίθενται όλα τα χρήματα του συμβολαίου και να μεταφέρονται κατευθείαν από εκεί στον πωλητή, στη Δ.Ο.Υ., στον Συμβολαιογράφο, στο Υποθηκοφυλακείο, στον Μεσίτη Ακινήτων κλπ. Το μέτρο αυτό θα βοηθούσε σίγουρα στην επιτάχυνση των συναλλαγών με αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες επενδυτές. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να υλοποιηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων απότις Δικαστικές Αρχές, τις Εφορίες, τις πολεοδομίες, και τα Γραφεία Κτηματολογίου. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, χιλιάδες μεταβιβάσεις έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται και η Πολιτεία χάνει εκατομμύρια ευρώ από έσοδα. Ο χρόνος για μια μεταβίβαση ακινήτου σήμερα κυμαίνεται πλέον από 3 έως 5 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Την στιγμή που πριν από 22 χρόνια οι αντίστοιχες διαδικασίες απαιτούσαν μόλις 15 ημέρες !!!«ΠΑΣΟΚ….ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ…»θα πει κάποιος. Όσο όμως αυτή η ατάκα, κάνει όλους μας να χαμογελάμε, άλλο τόσο δεν παύει να αποδίδει μια αλήθεια, μια πραγματικότητα!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Εργασίες κοπής πρασίνου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών-περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι

Εργασίες κοπής πρασίνου και οριζόντιας σήμανσης στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Σερρών- περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες κοπής πρασίνου και