Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα γάλακτος ή νερού με πλήθος θρεπτικών συστατικών, γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Η ζύμωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια κόκκων κεφίρ, μικροσκοπικών ζυμομυκήτων και βακτηρίων που μοιάζουν με κουνουπίδι.
Τι είναι οι κόκκοι κεφίρ;
• Συμβιωτική καλλιέργεια ζυμομυκήτων και βακτηρίων.
• Φυσικό προϊόν, όχι εργαστηριακά παρασκευασμένο.
• Πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τους κόκκους κεφίρ;
• Για κεφίρ γάλακτος:
1. Προσθέστε τους κόκκους σε γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, φυτικό).
2. Αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12-48 ώρες.
3. Σουρώστε το κεφίρ για να διαχωρίσετε τους κόκκους.
4. Απολαύστε το κεφίρ σας!
• Για κεφίρ νερού:
1. Προσθέστε τους κόκκους σε νερό με ζάχαρη ή χυμό φρούτων.
2. Αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες.
3. Σουρώστε το κεφίρ για να διαχωρίσετε τους κόκκους.
4. Απολαύστε το κεφίρ σας!
Οφέλη του κεφίρ:
• Πλούσιο σε προβιοτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
• Βοηθά στην πέψη και την εντερική υγεία.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
• Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Συντήρηση κόκκων κεφίρ:
• Αποθήκευση σε γάλα ή νερό στο ψυγείο.
• Ξεπλύνετε τακτικά.
• Χρησιμοποιήστε τα συχνά για να παραμείνουν υγιή.
Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Πριν υιοθετήσετε το κεφίρ στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας.