Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ)

H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ)

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ : Η επεξεργασία θα αφορά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών (για παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων ,τα λεγόμενα RDF ή SRF [ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων που θα προέρχεται από την καύση τους] και επίσης η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού CLO από την επεξεργασία των χωριστά συλλεγμένων βιοαποβλήτων με πρόσθετη δυνατότητα κομποστοποίησης.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Αυτό θα γίνεται ως εξής συνοπτικά :

Στη ΜΕΑ τα σύμμεικτα απορρίμματα εκφορτώνονται στη Μονάδα Υποδοχής, και από εκεί ,μετά την απομάκρυνση των ογκωδών , οδηγούνται στη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Εδώ γίνεται ο διαχωρισμός των α] ανακυκλώσιμων προϊόντων, (χαρτί- μέταλλο- γυαλί -πλαστικό) από το β] οργανικό υλικό.

α]Τα ανακυκλώσιμα υλικά –όλα μαζί -(χαρτί- μέταλλο- γυαλί -πλαστικό), δηλαδή τα ανακτημένα υλικά) καταλήγουν στις καμπίνες ποιοτικού ελέγχου, όπου αφαιρούνται τυχόν προσμίξεις, και στη συνέχεια δεματοποιούνται για την ευκολότερη διάθεσή τους. Ο έλεγχος που γίνεται αφορά την καταλληλότητα τους ή όχι για χρήση ως εναλλακτικό καύσιμο(RDF ή SRF).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ? Να το πούμε απλά –ανακτούν = ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα. Όμως με ποιο σκοπό? ΟΧΙ για να πάνε σε πραγματική ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση κλπ -ΑΛΛΑ για να γίνουν ΚΑΥΣΙΜΟ -ΟΛΑ ΜΑΖΙ- πλαστικά-χαρτί –μέταλλα-γυαλί.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ? Προβλέπεται να κατασκευαστεί και μονάδα καύσης (αν κριθεί απαραίτητο ) ή σε άλλη βιομηχανία (πχ ΤΙΤΑΝ)

ΟΛΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΥΣΗ**
Το άχρηστο υπόλειμμα από αυτήν την διαδικασία θα καταλήξει για ταφή στο ΧΥΤΥ (βλέπε ΧΥΤΑ Μαυροράχης) =1ο υπόλειμμα=
β] Το οργανικό υλικό θα οδηγηθεί στη Μονάδα Κομποστοποίησης για βιολογική επεξεργασία (είτε σε κλειστούς είτε ανοιχτούς βιοαντιδραστήρες και σε στέγαστρα ωρίμανσης, όπου παραμένει για 2 έως 6 περίπου εβδομάδες ,σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον θερμοκρασίας και υγρασίας.

Έτσι προκύπτει ένα σταθεροποιημένο οργανικό υλικό- εδαφοβελτιωτικό CLO. Επειδή αυτό το σταθεροποιημένο προϊόν περιέχει διάφορες προσμίξεις (σκληρά πλαστικά, χαλίκι, αδρανή, film πλαστικών, γυαλί) οδηγείται τελικά στη Μονάδα Εξευγενισμού – Ραφιναρία, όπου διαχωρίζεται το ώριμο, πλέον, compost από τις διάφορες προσμίξεις.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ?
Το παραγόμενο Compost-εδαφοβελτιωτικού CLO- ΔΕΝ θεωρείται κατάλληλο για αγροτική χρήση –πχ σαν λίπασμα, αλλά απλά και μόνο σαν εδαφοβελτιωτικό πχ. σε δρόμους-επιχωματώσεις κλπ και αυτό μετά από καθαρισμό. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΧΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.

ΟΛΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ**2ο υπόλειμμα=
** Το άχρηστο υπόλειμμα και από αυτήν την διαδικασία (οι προσμίξεις του κομπόστ) θα καταλήξει για ταφή στο ΧΥΤΥ (βλέπε ΧΥΤΑ Μαυροράχης) =3ο υπόλειμμα=
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Τα υπολείμματα της Μονάδας Επεξεργασίας [1ο υπόλειμμα -2ο υπόλειμμα -3ο υπόλειμμα ] -γενικά στερεά απόβλητα από την μονάδα, οδηγούνται προς τελική διάθεση στο ΧΥΤΥ ως άχρηστα προϊόντα (βλέπε ΧΥΤΑ Μαυροράχης)

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΠΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΙΛΑΝΕ?? 

Υπάρχει όμως και το 4ο υπόλειμμα = ΤΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Κατά τη λειτουργία της ΜΕΑ θα παράγονται υγρά απόβλητα (στραγγίδια) τα οποία θα προέρχονται από:τους χώρους βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων-τις μονάδες απόσμησης( βιόφιλτρα, χημικές πλυντρίδες)-την περιοδική πλύση των χώρων της μονάδας-τις καθημερινές δραστηριότητες του προσωπικού και των επισκεπτών του χώρου (αστικά λύματα).

Για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων θα πρέπει να διαθέτει ειδική Μονάδα Επεξεργασίας ( ΜΕΣ ) με φυσικοχημική επεξεργασία και Μονάδα Αντίστροφης Όσμωσης (κάτι σαν την ΜΕΣ του ΧΥΤΑ).

ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΝΕΙ ΑΣΑΦΕΣ- ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ Ή ΘΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ??
Να σημειώσουμε εδώ ότι ,στην αντίστοιχη μονάδα Ανατολικού Τομέα στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης , η μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων ( ΜΕΣ ) αφαιρέθηκε από την κατασκευή, με αποτέλεσμα ,τα στραγγίδια που θα παράγονται εκεί ,κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν τη μονάδα ΜΕΣ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης .

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα