Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 19/05/2024

H Kυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μετά πάσης ιεροπρέπειας, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, στη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας.

Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη το πρωί της Κυριακής, 13 Μαρτίου ε.έ., εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος και των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας.

Προ της Απολύσεως και συμφώνος προς το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Στην Πανηγυρική του ομιλία ο Σεβαμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο της σημερινής εορτής και τα πρόσωπα που αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν και ομολόγησαν την Ορθόδοξη Πίστη τους, δογματίζοντας για την Τιμή και την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων, η οποία και αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη αίρεση, μέσα από την οποία μπήκαν οι βάσεις για την εικονογραφική διδασκαλία.

Εν συνεχεία του λόγου του επεσήμανε ότι «η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελέσει για τον καθένα μας, την ευκαιρία για την προσωπική αναστήλωση και επάνοδό στο δρόμο που οδηγεί στην χαρά του Παραδείσου, διότι ότι και να μας απασχολεί η Πίστη και η αγάπη προς τον Αληθινό Θεό μπορεί να μας τροφοδοτήσει με πνευματική δύναμη, δίδοντας μας διεξόδους και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα τόσο τα προσωπικά όσο και γενικότερα της παγκοσμιοποιήσεως που αυτόν τον καιρό είναι πολλά αλλά όχι δυσεπίλυτα».

»Πρέπει πάντοτε να κρατάμε ψηλά την Εικόνα του Χριστού μας, της Παναγιάς μας και όλων των Αγίων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο κρατάμε ψηλά και την ανθρώπινη εικόνα επειδή έχουμε πλασθεί «κατ`εικόνα και καθ`ομοίωσιν» του ίδιου του Θεού», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «η Ορθόδοξος Πίστη δεν είναι μία απλή ιδεολογία ή κάποια τυποποιημένη θρησκεία, αλλά είναι Θεοδότος Πίστη και η μόνο πηγή και η ελπίδα για την Σωτηρία του ανθρώπου».

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά δεν παρέλειψε να αναφερθεί περιληπτικά στους λόγους για την σημερινή εορτή των Αγίων Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Ιουστίνου Πόποβιτς, αλλά και στην νοηματική σύνδεση της ημέρας με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ενώ παράλληλα προέτρεψε τους παρισταμένους πιστούς αλλά και τους τα πρώτα φέροντες του τόπου, να κρατάνε πάντα ψηλά το Ορθόδοξο φρόνημα δίδοντας καθημερινά μαρτυρία και ομολογία προς τον Έναν και Αληθινό Θεό.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα