Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Δευτέρα 17/03/2025

Η Απελευθέρωση του Λαγκαδά Ιστορικό αρχείο: Διπλή Επέτειος Ελευθερίας

Στο μεγάλο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας, ο Δήμος Λαγκαδά έχει προσθέσει τις δικές του σελίδες στους δύσκολους αγώνες της πατρίδας. Η 27η Οκτωβρίου αποτελεί μια διπλή επέτειο για τον Λαγκαδά, καθώς είναι η ημέρα της πολυπόθητης απελευθέρωσης τόσο από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912, όσο και από τη γερμανική κατοχή το 1944. Από τις 3 Δεκεμβρίου 2008, η ημερομηνία αυτή έχει αναγνωριστεί ως επίσημη εορτή για την πόλη, με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Απελευθέρωση του Λαγκαδά το 1912

Στις 27 Οκτωβρίου 1912, ο Λαγκαδάς κέρδισε την ελευθερία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο πλαίσιο των Βαλκανικών Πολέμων. Κατόπιν διαταγής του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ελληνικός στρατός, με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο, κινήθηκε προς τη Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πόλη του Λαγκαδά. Ο Ταξίν Πασάς, ο Οθωμανός διοικητής της Θεσσαλονίκης, ζήτησε έντιμη παράδοση της πόλης, και στις 26 Οκτωβρίου, οι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης υπέγραψαν τα πρωτόκολλα παράδοσης.

Το γεγονός αυτό επηρέασε άμεσα και τον Λαγκαδά, όπου ο καπετάν Γιάννης Ράμναλης, ηρωική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, κατέλαβε την πόλη προλαμβάνοντας τυχόν βουλγαρική εισβολή. Ο Ράμναλης ήταν γνωστός για την αποφασιστικότητά του στον αγώνα και είχε ζήσει τραυματικές εμπειρίες, βλέποντας τους γονείς του να δολοφονούνται από Βούλγαρους Κομιτατζήδες, που τον οδήγησαν στον δρόμο της αντίστασης. Η υποδοχή που έλαβε στις 29 Οκτωβρίου 1912 ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και συγκίνηση, ενώ τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον ναό της Αγίας Παρασκευής για να τιμηθεί η απελευθέρωση της πόλης.

Η Απελευθέρωση του Λαγκαδά το 1944

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου 1944, οι κάτοικοι του Λαγκαδά βίωσαν ξανά το αίσθημα της ελευθερίας, αυτή τη φορά από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι κατακτητές, αποχωρώντας από την Ελλάδα, προχώρησαν σε ανατίναξη της γέφυρας του Λαγκαδά, ενώ η αναχώρησή τους έφερε την πολυπόθητη απελευθέρωση μετά από δύσκολες στιγμές και κακουχίες.

Στις 1 Αυγούστου 1944, ο Λαγκαδάς είχε βιώσει ένα εφιαλτικό μπλόκο από τις γερμανικές δυνάμεις, που συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες της πόλης, οδηγώντας αρκετούς εξ αυτών στη φυλακή του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1944 βρήκε τους Λαγκαδιανούς να εορτάζουν για δεύτερη φορά την ελευθερία τους στον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Η Διπλή Επέτειος της 27ης Οκτωβρίου

Οι δύο απελευθερώσεις του Λαγκαδά, το 1912 από τον Οθωμανικό ζυγό και το 1944 από τους Γερμανούς, αποτελούν δύο σημαντικά κεφάλαια για την πόλη και σημείο αναφοράς για την τοπική και εθνική μνήμη. Στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ο Δήμος Λαγκαδά τιμά τη διπλή του επέτειο με εκδηλώσεις που αναγνωρίζουν τη συμβολή των προγόνων στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της πόλης.

Αυτές οι σημαντικές ημερομηνίες είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ιστορικής σημασίας της περιοχής και της συνεισφοράς της στους αγώνες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση