Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 13/06/2024

Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι προϋπόθεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η βασική προϋπόθεση του προγράμματός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Θέλουμε να καταστεί η Ελλάδα όχι απλά διαμετακομιστικός κόμβος αγωγών και εγκαταστάσεων LNG, αλλά να γίνει εξαγωγός χώρα καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη”.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναπληρωτής Κ.Ο. και τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Αρβανιτίδης, μιλά στο Fox24.gr για την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως “η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Σε ομιλία σας στη Βουλή κάνατε λόγο για εσωτερικές παθογένειες και στρεβλώσεις στην αγορά και στην οικονομία της χώρας, οι οποίες- όπως είπατε- δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση. Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη και για νέους επενδυτές που έχουν έρθει στη χώρα. Τι ρόλο έχει η ανάπτυξη η οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση και ποσό βιώσιμη είναι κατά τη γνώμη σας;

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το πρόταγμά μας είναι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Δυστυχώς, οι πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ οδηγούν σε μια ανάπτυξη που αφήνει στο περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες και διευρύνει τις ανισότητες. Το μέρισμα ανάπτυξης δεν κατανέμεται δίκαια και εκεί που πρέπει.

Ο δε ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν οφείλεται στην αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου σε πιο βιώσιμη κατεύθυνση, το οποίο παραμένει ακόμα ζητούμενο, αλλά σε καταναλωτικές δαπάνες που προέρχονται ως «ξέσπασμα» μετά το κλείσιμο της οικονομίας και την καραντίνα των ετών 2020 – 2021.

Όλες οι κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια (υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική) έφεραν στο προσκήνιο ξανά την σοσιαλδημοκρατία. Έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη άσκησης στοχευμένης στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας με δημόσιες πολιτικές (δημόσιο σύστημα υγείας, διαχείριση φαρμάκων, πλαφόν στις ενεργειακές τιμές, διαχείριση φυσικών καταστροφών κλπ.).

Όταν λοιπόν οι αχαλίνωτες αγορές και η χωρίς κανόνες οικονομία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις κρίσεις που προανέφερα και χρειάζονται τις παρεμβάσεις του κράτους τότε το μέρισμα της ανάπτυξης που θα προέλθει μετά από αυτή την παρέμβαση δεν μπορεί να το καρπώνονται μόνο λίγοι.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση έκανε τα τελευταία χρόνια μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση παίρνοντας πενιχρά αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επιμένει δε σε ιδιωτικοποιήσεις που οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις και δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στην αγορά.

Από το ρόλο του τομεάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος θα ήθελα τη γνώμη σας για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, όπως επίσης και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην απόφαση να δοθεί παράταση στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Τι δεν είχε προβλέψει η Ευρώπη και τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής;

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση αποκάλυψε με δραματικό τρόπο και κόστος τις λανθασμένες επιλογές τόσο της Ε.Ε. όσο και της Κυβέρνησης της ΝΔ. Καταρχάς σε επίπεδο Ε.Ε. για μια ακόμα φορά φάνηκε η ατελής ενεργειακή ένωση που έχουμε, όπως ακριβώς είχε φανεί και στην δημοσιονομική κρίση του 2010 η ατελής οικονομική και νομισματική ένωση της Ε.Ε. Τώρα όπως και τότε ψάχναμε με ατελείωτες διαβουλεύσεις να στήσουμε μηχανισμούς στήριξης που δεν είχαν προβλεφθεί λόγω και της μη ολοκληρωμένης ενοποίησης. Δεύτερον η Ε.Ε. με επικεφαλής την Γερμανία δεν ζύγισαν σωστά τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις και βάρυνε περισσότερο στις αποφάσεις τους το οικονομικό κόστος. Το φθηνό φυσικό αέριο δηλαδή της Ρωσίας.

Σιγά σιγά αυτό αλλάζει με τις αποφάσεις για το RepowerEU που είναι ήδη υπό αναθεώρηση και τον στόχο ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος και στην χώρα μας, τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και η τωρινή της ΝΔ έδεσαν με τις επιλογές τους τον ενεργειακό άρμα της Ελλάδας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόχειρα μια βίαιη απολιγνιτοποίηση το 2019 χωρίς κανένα σχέδιο και εξασφαλισμένους πόρους για την δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Τότε ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των μονάδων φέτος, το 2023 δηλαδή, πλην της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και πως την ενεργειακή τους ισχύ θα την αντικαθιστούσε με μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Απολιγνιτοποίηση με Αεριοποίηση δηλαδή. Ενώ θα έπρεπε να αντικατασταθούν κυρίως με μονάδες Α.Π.Ε., από τις οποίες προέρχεται ενέργεια με μικρότερο τελικό κόστος για τον καταναλωτή. Αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα άρον άρον.

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία έφερε μεγάλο ποσοστό ανεργίας και ερημοποίησε την περιοχή. Aρκούν οι κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να φέρουν ισορροπία στην περιοχή;

Φοβάμαι πως δεν αρκούν οι πόροι των κρατικών ενισχύσεων για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανεργία και δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο από την Κυβέρνηση για την αναστροφή αυτής της τάσης. Εδώ και πάνω από 4 χρόνια το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητούσε να καθιερωθεί η Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης για την απόσυρση των μονάδων. Προτείναμε δηλαδή, για κάθε λιγνιτική μονάδα και σταθμό που θα αποσύρεται να υπολογίζεται πρώτα η οικονομική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική επίπτωση αυτής της κίνησης για την περιοχή. Προτείναμε την αξιολόγηση κάθε απόσυρσης με βάση το συνολικό κόστος και όφελος για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με βάση αυτή τη Ρήτρα λοιπόν και με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την γρήγορη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ομαλής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Χωρίς κραδασμούς, χωρίς προχειρότητες, χωρίς βιασύνες και με ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών αυτών. Με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς να συνδιαμορφώνουν αυτό το χρονοδιάγραμμα στην ομαλή μετάβαση και όχι με λύσεις που έρχονται «απέξω» και «από πάνω».

Κατέχει η χώρα μας ικανό σχέδιο δράσης για να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Πώς να μιλάει κανείς για ομαλή μετάβαση σε Α.Π.Ε. όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το αναγκαίο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για αυτές σε όλη την επικράτεια; Η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και μόλις τον Μάιο του 2023 αναμένεται να παρουσιαστεί αυτό το βασικό εργαλείο ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην χώρα μας. Την ίδια στιγμή πριμοδοτούνται μόνο τα μεγάλα φαραωνικά έργα και εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εις βάρος των μικρών επενδυτών, εις βάρος των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών, εις βάρος αυτού που ονομάζουμε εμείς ως Ενεργειακή Δημοκρατία. Την δίκαιη κατανομή δηλαδή του μικρού και κορεσμένου ενεργειακού χώρου όπου μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο τα έργα Α.Π.Ε.

Έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχέδιο έτσι ώστε να πετύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα την ενεργειακά αυτονομία;

Είμαστε ο πολιτικός χώρος που βάλαμε πρώτοι στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας τα ζητήματα της «πράσινης» ανάπτυξης και αντιμετωπίζαμε τον χλευασμό των πολιτικών μας αντιπάλων. Τώρα αποδεικνύεται ότι αν είχαμε τότε εισακουστεί και τρέξει έργα Α.Π.Ε. θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στην ενεργειακή κρίση. Θέλουμε πράσινη και δίκαιη μετάβαση στις Α.Π.Ε. με παραγωγή στον τόπο μας και κινητοποιούμαστε παντού για την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας τόσο της χώρας όσο και των πολιτών της, δημιουργώντας την έννοια του prosumer(παραγωγού και καταναλωτή ενέργειας ταυτοχρόνως). Η Ενεργειακή Δημοκρατία που σας προανέφερα είναι η βασική προϋπόθεση του προγράμματός μας που στόχο έχει την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση στην νέα εποχή. Βασικός πυλώνας αυτής της Μετάβασης είναι και η ενεργειακή απεξάρτηση από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Το δικό μας ενεργειακό Plana είναι οι εγχώριες πηγές ενέργειας που δεν είναι άλλες από τις Α.Π.Ε. Θέλουμε να καταστεί η Ελλάδα όχι απλά διαμετακομιστικός κόμβος αγωγών και εγκαταστάσεων LNG, αλλά να γίνει εξαγωγός χώρα καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Έχετε πει πως η Θεσσαλονίκη “πάσχει”. Πως κρίνετε τα 30+ έργα που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια για την πόλη; Έχουν τη δυναμική να συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου;

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη των μεγάλων προσδοκιών αλλά και των μεγάλων διαψεύσεων πάντα βάζαμε μεγάλους στόχους, τους οποίους αποτυγχάναμε να υλοποιήσουμε τις περισσότερες φορές. Βάζαμε ψηλά τον πήχη και περνάγαμε συνήθως από κάτω. Στη Θεσσαλονίκη, η έλλειψη υποδομών είναι τραγική. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση. Κανένα έργο που σχεδιάζεται δεν θα πρέπει να το βλέπουμε ξεκομμένο, αλλά ενταγμένο σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες της νέας εποχής. Το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στο κέντρο της ίδιας της Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια της οφείλεται στην απουσία ισόρροπης κατανομής πόρων και κονδυλίων. Δυστυχώς ανακοινώνονται έργα από εδώ και από εκεί, διάσπαρτα στο χώρο και ανά πεδίο χωρίς κάποιον υπερκείμενο σχεδιασμό. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα και απουσιάζει ένας ενιαίος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς αποσπασματικές παρεμβάσεις που θα βελτίωνε οριζόντια τις συνθήκες ζωής όλων των κατοίκων της περιοχής.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα προς επίλυση που έχει υψηλότερα στην ατζέντα του το ΠΑΣΟΚ για την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Έχω μιλήσει πολλές φορές για την αναγκαιότητα ενός «αναπτυξιακού άλματος» για τη Θεσσαλονίκη. Με μια ταυτόχρονη «πράσινη ανάπλαση» που θα αφορά τόσο στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης, όσο και στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της. Αναφέρομαι στην περίπτωση της ΔΕΘ και στην δυνατότητα μετεγκατάστασής της στα δυτικά, με παράλληλη πράσινη αξιοποίηση της υπάρχουσας έκτασης. Η κλιματική ανθεκτικότητα και ο γενικότερος πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός της πόλης, την οικονομίας και της κοινωνίας μας είναι στην κορυφή της προγραμματικής ατζέντας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη, αλλά για όλες τις πόλεις μας και την χώρα συνολικά. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή στον βορρά και με ένα νότιο παραλιακό μέτωπο αναγεννημένο, κόμβο πράσινης οικονομίας που στηρίζεται στην γνώση και την καινοτομία, με μια ΔΕΘ που θα είναι η πρώτη εθνική έκθεση ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος και μια Θεσσαλονίκη που να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για να τα πετύχουμε όμως αυτά χρειάζονται τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται. Χρειάζεται φθηνότερο και ταχύτερο Internet για όλους και όχι απλά ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα