Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 03/12/2023

Η σκληρή μάχη για την δημαρχία στον δήμο Λαγκαδά

Η σκληρή μάχη Γιάννη Ταχματζίδη – Νίκης Ανδρεάδου για τον δήμο Λαγκαδά και η συμμαχία που ψήνεται για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Σε γαλάζια υπόθεση για δύο αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 στον δήμο Λαγκαδά. Ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Ταχματζίδης, θα κονταροχτυπηθεί με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκη Ανδρεάδου, για τη δημαρχία, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο τρίτος συνδυασμός, καθώς εκεί αναμένονται σημαντικές αλλαγές, που πιθανώς να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Ταχματζίδης, επικράτησε της κ. Ανδρεάδου το 2019 στον δεύτερο γύρο των εκλογών, λαμβάνοντας 59,32% και περίπου 4.000 ψήφους περισσότερες από τη συνυποψήφιά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαφορά των 4.000 ψήφων ήταν ανάλογη και την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν ο κ. Ταχματζίδης έκοψε το νήμα πρώτος, με ποσοστό 33,07% και η κ. Ανδρεάδου είχε λάβει 20,79%.

Από το 2019 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά στον γαλάζιο δήμο του Λαγκαδά. Οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που ήρθαν πρώτες (Ταχματζίδης, Ανδρεάδου και Αναστασιάδης) προέρχονται όλοι από τη ΝΔ, όπως και ο πέμπτος, Θεόδωρος Τζιαμπάζης. Σίγουροι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου θα είναι εκ νέου οι κ.κ. Ταχματζίδης και Ανδρεάδου, ενώ για τους άλλους επικεφαλής επικρατεί αυτήν την περίοδο ρευστότητα και πολλά σενάρια…

Ο κ. Ταχματζίδης έδωσε βάση στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, ωστόσο έμεινε πίσω το τεχνικό πρόγραμμα, κάτι που η διοίκηση αποδίδει κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της πανδημίας. Το ζήτημα είναι σε γνώση του δημάρχου και του επιτελείου του και έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με πηγές από το δημαρχείο. Και σε αυτή τη δημαρχιακή θητεία φάνηκε και η δυσκολία που έχει ο συγκεκριμένος δήμος, με τα πολυποίκιλα προβλήματα και την «αλλοπρόσαλλη» γεωγραφική κατανομή.

Ο δήμος Λαγκαδά αποτελείται από 47 οικισμούς, που δεν έχουν κοινά ζητήματα και ως ενότητες αντιμετωπίζουν διαφορετικά θέματα. Υπάρχουν τα τρία ορεινά κομμάτια Σοχός, Ασκός κτλ., Πέντε Βρύσες, Πολυδένδρι κτλ. και Ζαγκλιβέρι, Αδάμ κτλ.). Υπάρχει ο κάμπος Άσσηρος, Κριθιά κτλ. Υπάρχει το πεδινό τμήμα της Κορώνειας (Άγιος Βασίλειος, Βασιλούδι, Γερακαρού κτλ.). Υπάρχει το ισχυρό διοικητικό κέντρο της πόλης του Λαγκαδά με τα γύρω χωριά (Κολχικό, Χρυσαυγή, Ηράκλειο, Περιβολάκι κτλ.). Υπάρχουν τα κεφαλοχώρια (Καβαλάρι, Λαγυνά κτλ.), αλλά και η ενότητα Λαχανά, Δορκάδας, Ξυλόπολης κτλ. Αποτέλεσμα αυτής της «πανσπερμίας» είναι η δυσκολία στην αντιμετώπιση των ξεχωριστών ζητημάτων, που αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοτική αρχή.

Ο κ. Ταχματζίδης έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, όμως έχει χάσει και στελέχη ειδικά σε περιοχές όπως Πέντε Βρύσες, Πολυδένδρι, Όσσα κτλ., Καβαλάρι και Λαγυνά, ενώ πάντα υπάρχει ο κεντρικός στόχος του διοικητικού (και πολυπληθέστερου) κέντρου της περιοχής, του Λαγκαδά, όπου καταγράφονται απώλειες κάποιων στελεχών.

Ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να επενδύσει στο έργο της τριετούς διοίκησής του και να προσελκύσει στελέχη, πλαισιώνοντας την υπάρχουσα ομάδα του. Θα επενδύσει επίσης στη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης, αλλά και στις πολιτικές φιλίες του, που έχουν ισχύ στην περιοχή.

Από την άλλη η κ. Νίκη Ανδρεάδου έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική από το 2019, έχει πάρει στελέχη από πολλές παρατάξεις και έτσι ισχυροποιείται ως ο αντίπαλος πόλος απέναντι στον νυν δήμαρχο. Αν ήρθε η ώρα ο Λαγκαδάς να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο θα το δούμε στην πορεία. Πάντως, τα αποτελέσματα του 2019 την καθιέρωσαν ως την υποψήφια με τη μεγαλύτερη δυναμική μετά τον δήμαρχο και εκείνη που μπορεί να τον κοντράρει τρία χρόνια μετά. Αν θα αξιοποιήσει τη δυναμική του 2019 και θα την έχει ενισχύσει σε αυτή την τετραετία (μέχρι το 2023) μένει να το δούμε.

Η κ. Ανδρεάδου εξάλλου είναι γνώριμο πρόσωπο στον δήμο, καθώς και πρώτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διατέλεσε και σε πολλές θέσεις ευθύνης, καλλιεργώντας έτσι ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό και πολιτικό προφίλ. Σημαντικό επίσης είναι ότι η κ. Ανδρεάδου είναι γιατρός, επί πολλά χρόνια στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να έχει απευθείας επαφή με τους συμπολίτες της, παρά το γεγονός ότι εσχάτως, όπως μαθαίνουμε της προέκυψαν ζητήματα… εξορίας.

Σε αυτή την τριετία επιχείρησε να αποσυνδεθεί πολιτικά από τη διοίκηση του πρώην δημάρχου, Γιάννη Καραγιάννη, περιορίζοντας τα ζητήματα ετεροπροσδιορισμού.

Η κ. Ανδρεάδου έχει αρχίσει ήδη τις επαφές για το ψηφοδέλτιο που αναμένεται να ανακοινώσει το φθινόπωρο και στο οποίο επισημαίνεται ότι θα προστεθούν (σε σχέση με το 2019) αυτοδιοικητικά στελέχη και νέοι ενεργοί πολίτες από όλο τον δήμο.

Ο «τρίτος πόλος»

Η σκληρή μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στους κ.κ. Ταχματζίδη και Ανδρεάδου μπορεί να κλέβει το ενδιαφέρον, όμως και οι εξελίξεις στις άλλες παρατάξεις, για τον «τρίτο πόλο» έχουν αξιοσημείωτη σπουδαιότητα.

Πρώτον υπάρχει ο επί πολλά χρόνια υποψήφιος και πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης ήρθε τρίτος στις εκλογές του Μαΐου του 2019, λαμβάνοντας ποσοστό 15,72%. Πλήγμα για τον ίδιο η απώλεια της δεύτερης θέσης και του δεύτερου γύρου από την κ. Ανδρεάδου, τόσο ώστε σήμερα να κάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- δεύτερες σκέψεις σχετικά με την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2023.

Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε ανοιχτή γραμμή με στελέχη που δεν συντάσσονται με τις παρατάξεις Ταχματζίδη και Ανδρεάδου, ενώ βολιδοσκοπεί και στελέχη που δηλώνουν δυσαρεστημένα από τους δυο αντιπάλους του.

Το σενάριο που συζητείται μάλιστα στον Λαγκαδά είναι να τα βρει ο κ. Αναστασιάδης με την τέταρτη στις εκλογές του 2019, επίσης έμπειρη αυτοδιοικητική, Μαρκέλλα Ταυρίδου (κεντροαριστερή), η οποία πήρε ποσοστό 13,19% και η οποία φημολογείται ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος, αλλά και με τον πέμπτο του 2019 κ. Τζιαμπάζη (ποσοστό 9,62%). Στόχος να δημιουργήσουν μια ισχυρή παράταξη (ποιος θα είναι επικεφαλής άγνωστο προς το παρόν), η οποία θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη διαφαινόμενη κυριαρχία των κ.κ. Ταχματζίδη και Ανδρεάδου.

Τα πράγματα ως προς αυτό το σενάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όχι νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ως τότε οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν. Εφόσον όμως δεν υπάρξει θετική κατάληξη, τότε εκτός της κ. Ταυρίδου είναι πιθανό να απέχουν από τον αγώνα ως υποψήφιοι δήμαρχοι και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Τζιαμπάζης.

Η κ. Χρύσα Σάμου, που αποφάσισε το 2019 να κατεβεί ανεξάρτητη, υποστηρίζοντας κυρίως την «ανεξαρτησία» του ορεινού όγκου του πρώην δήμου Σοχού, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Το ποσοστό που έλαβε (4,47%) δεν είναι ευκαταφρόνητο και όλα σχετικά με την τελική στάση της αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Φίλιππου Γεωργουδάκη (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ), που το 2019 είχε λάβει ποσοστό 3,14%.

Επιπλέον υποψηφιότητες ακούγονται διαρκώς, πλην όμως είναι αποκλειστικά σε επίπεδο φημών και αφορούν σε προβεβλημένα πρόσωπα της περιοχής, τα οποία όμως έχουν εξελισσόμενη πολιτική ή αυτοδιοικητική καριέρα, την οποία δεν έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν για χάρη του δήμου.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/dimos-lagkada-to-ischiro-didimo-gia-ti-dimarchia-tou-2023-ke-o-tritos-polos

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Τι αγόρασαν οι Έλληνες στο Black Friday

Προϊόντα για το σπίτι και τον κήπο, είδη τεχνολογίας και είδη υγείας-ομορφιάς ήταν εκείνα που αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες online στη φετινή Black Friday, όπως