Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 29/05/2024

Η Τελετή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά

Μέσα στο εορταστικό κλίμα των κοσμοχαρμόσυνων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου ε.έ. εις την Αίθουσα του Θρόνου του Επισκοπείου, η Τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και η Ευλογία αυτής, της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Προ της Τελετής, πολλά παιδιά, νέοι και νέες της επαρχίας μας καθώς και απλός κόσμος, προσήλθαν με χαρά και ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Πλάτωνα, τα Χρόνια Πολλά ενόψει του ανατέλλοντος Νέου Έτους, τραγουδώντας παράλληλα τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, επίκαιρους ύμνους και εορταστικά τραγούδια.

Το παρών στην όμορφη και ζεστή αυτή εκδήλωση έδωσαν σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως, οι Πολιτικές και Δημοτικές Αρχές του Τόπου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, μέλη των Ερανικών Επιτροπών, των Φιλοπτώχων Ταμείων των Ενοριών και των Στελεχών του Πνευματικού έργου των Ιερών Ναών.
Στην αρχή της σύντομης προσλαλιάς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, με εγκάρδιους λόγους αγάπης, προσφώνησε όλους τους παρισταμένους εκφράζοντας την χαρά του για την σημερινή ευκαιρία της επικοινωνίας που δίδεται μέσα από την όμορφη αυτή εκδήλωση.
Εν συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του χρόνου μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, κάνοντας ταυτόχρονα και ένα σύντομο απολογισμό του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως για το παρελθόν έτος 2023.
Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη της κοινής στρατεύσεώς, της ενότητάς και της πνευματικής συνοχής που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων, προς όφελος του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας και των δοκιμαζομένων αδελφών μας, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν και ελάχιστα αυτά που χωρίζουν τις σχέσεις των ατόμων», ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους κληρικούς και λαϊκούς για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή τους ευχόμενος υγεία, φώτιση και θεία ευλογία εν όψει του νέου έτους 2024.
Το εσπέρας του Σαββάτου, 30 Δεκεμβρίου ε.έ, εις την κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Σοχού (πρώην δημαρχείο), πραγματοποιήθηκε η εόρτια εκδήλωση «Χριστού τη θεία Γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας», η οποία και διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σοχού με την συμμετοχή του μουσικού εργαστηρίου του κ. Δημητρίου Κεχαγιά, του μουσικού συγκροτήματος «ΑΝΤΙΚΡΥ», καθώς επίσης και των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδιών και ενηλίκων) του ως άνω Ιερού Ναού.
Κατά την διάρκεια της όμορφης εκδηλώσεως ακούσθηκαν ύμνοι των Χριστουγέννων και Παραδοσιακά Κάλαντα καθώς επίσης παρουσιάσθηκαν και παραδοσιακοί χοροί απ΄όλη την Ελλάδα, ενώ το τελευταίο μέρος της αφιερώθηκε στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πλάτωνα, όπου και του έψαλλαν τα Πατμιακά Κάλαντα και χόρεψαν χορούς από το Ιερό Νησί της Πάτμου.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος αφού ευχήθηκε καταλλήλως προς όλους, συνεχάρη τους Ιερείς και τους συντελεστές της παραστάσεως για την πρωτοβουλία τους αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία εκτός του πνευματικού και λειτουργικού της έργου, διαφυλάττει την ταυτότητα του Έθνους συμβάλλοντας στην διατήρηση της ιστορίας, της γλώσσας και των Ελληνοχριστιανικών παραδόσεων.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λαγκαδάς: Ο Γιάννης Καραγιαννίδης Αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας

Ο δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιαννίδης, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα ως αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΣΠΚΜ). Η εκλογή του έγινε